'Saldırganlarla devlet kurumları içerisinde işbirliği mi var?”
HDP'nin Diyarbakır mitingine yapılan IŞİD saldırısıyla ilgili duruşmada avukatlar davanın işleyişi ile ilgili şüpheleri olduğunu belirtti.
HABER MERKEZİ - HDP'nin Diyarbakır mitingine yapılan IŞİD saldırısıyla ilgili davanın 7. duruşması 2 Kasım'a ertelendi. Avukatlar davanın işleyişi ile ilgili şüpheleri olduğunu dile getirdi.
IŞİD’in 5 Haziran 2015 tarihindeki HDP'nin Diyarbakır’da düzenlediği mitingine yaptığı bombalı saldırıya ilişkin açılan davanın 7. duruşması Ankara Sincan 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü.
SALDIRININ TAHLİYE EDİLEN KİLİT İSMİ DURUŞMAYA KATILMADI
HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca ve HDP Bitlis Milletvekili Mizgin Irgat'ın da takip ettiği duruşmaya bir önceki celsede tahliye edilen ve saldırının kilit ismi olduğu belirtilen Burhan Gök katılmadı.
Saldırıda hayatını kaybedenlerin ve yaralananların avukatları, Gök'ün duruşmaya mazeret göstermeden katılmamasına, "Burhan Gök’ün durumu bizim geçen celse bahsettiğimiz tahliye kararının yanlışlığını gösteriyor" sözleriyle tepki gösterdi.
Davacı avukatları, yaptıkları savunmalarda, geçtiğimiz duruşmanın ardından ortaya çıkan tahliyenin tekrarlanmaması adına, tutukluluk hallerinin devamı talebinde bulundu.
DİYARBAKIR SALDIRISI ANKARA GAR SALDIRISIYLA BAĞLANTILI
Davanın bir numaralı sanığının İlhami Balı olduğunu belirten avukat Kazım Bayraktar, dava sanıklarından tutuklu Mustafa Kılınç’ın 10 Ekim Ankara Gar’ı saldırısı sanıklarından Yakup Karaoğlu ile 19 kez telefon görüşmesi yaptığını belirterek tüm sanıkların tutukluluğunun devamını talep etti.
Avukat Kazım Bayraktar'ın, mahkeme heyetine yönelik söylediği, "Biz ön yargılı hareket etmek istemiyoruz ama kuşkularımızı arttırıcı çok şey var. Davanın işleyişi ile ilgili şüphelerimiz var. Devlet kurumları içerisinde bir işbirliği mi var" sözlerinin ardından, Bayraktar'a müdahale eden Hakim, "Mahkeme ile ilgili bir şüpheniz varsa reddedebilirsiniz" karşılığı verdi. Hakimin avukatlara yaptığı müdahale mahkeme salonunda tartışmaya neden oldu.
SANIKLARIN TAHLİYESİ TALEP EDİLDİ
Tartışmanın ardından söz alan sanık Orhan Gönder’in avukatı, suçlamaları reddederek Gönder’in tahliyesini talep etti. Suçunun sadece kaçak yolcu taşımak olduğunu söyleyen sanık İsmail Korkmaz, ihtimale dayanan iddialarla 28 aydır tutuklu olduğunu söyledi.
DURUŞMA 2 KASIM'A ERTELENDİ
Davanın 6. duruşmasında tahliye edilen Burhan Gök’ün yeniden tutuklanması ve adli kontrol şartı talebinin reddedildiği duruşmada mahkeme heyeti, diğer sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 2 Kasım tarihine erteledi.
NE OLMUŞTU?
Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), 5 Haziran 2015 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitingde, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın konuşmasının beklendiği sırada, sahnenin sağ tarafındaki trafonun bulunduğu noktada art arda iki patlama meydana geldi.
IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıda Ramazan Yıldız, Necati Kulur, Şehmuz Kaçan, Ali Türkmen ve 17 yaşındaki Civan Arslan hayatını kaybederken, çoğu ağır 400’ü aşkın kişi yaralandı. Bombalı saldırının ardından gelen polis müdahalesi ise bir çok yaralının durumunun ağırlaşmasına neden odu.
ORTAYA ÇIKAN BİLGİLER DEHŞET VERİCİ
Patlamanın çöp kutusuna konulan iki ayrı parça tesirli bombadan kaynaklandığının belirlenmesinin ardından, saldırının failinin 20 yaşındaki IŞİD üyesi Adıyamanlı Orhan Gönder olduğu tespit edildi. Orhan Gönder, Antep'te yakalanarak "kasten öldürme ve terör örgütüne üye olma" gerekçeleriyle tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ancak saldırganla ilgili ortaya saçılan bilgiler neredeyse saldırının önüne geçti.
SALDIRI GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ
Saldırgan Orhan Gönder'in annesi, oğlunun IŞİD’e katıldıktan sonra emniyet ve valiliğe defalarca başvurduğunu hatta dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu ile de görüştüğünü ancak oğlunun 18 yaşını doldurduğu için yetkililerin bir şey yapamayacaklarını söylediklerini açıkladı. Gönder'in saldırıdan iki gün önce Diyarbakır'da bir kaldığı otelde polisler tarafından asker kaçağı olduğu gerekçesiyle gözaltına alındığı ve sorgulandıktan sonra serbest bırakıldığı bilgisi de ortaya saçılan önemli bilgiler arasında yer aldı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, IŞİD’li Orhan Gönder ve Suruç’ta 34 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz’ün MİT’in kontrolünde Suriye’ye gidip geldiği iddiasında bulundu.
DOSYAYA GİZLİLİK KARARI
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, ortaya çıkan bilgilerin ardından soruşturma dosyasının tamamı için gizlilik kararı verdi. Gizlilik kararının ardından, saldırıyı organize ettiği ve miting alanına bombayı koyduğu iddia edilen sanıklar Orhan Gönder ve operasyonlarla yakalanan İsmail Kormaz, Mustafa Kılınç, İlhami Balı ve Burhan Gök, "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme", "Nitelikli adam öldürme ve nitelikli öldürmeye teşebbüs", "Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme" suçlamasıyla yargılanmalarına başlandı.
DAVA TAHLİYE KARARLARIYLA GÜNDEME GELDİ
"HDP’nin Diyarbakır mitingine saldırı davası"olarak kayda geçen dava sürecinde geçtiğimiz Temmuz ayına kadar tam 6 duruşma gerçekleşti. Ancak dava sanıklara verilen cezalarla değil tahliye kararlarıyla gündeme geldi.
SALDIRININ KİLİT İSMİ TAHLİYE EDİLDİ
Temmuz ayında yapılan 6. duruşmada saldırının kilit isimlerinden olduğu belirtilen Burhan Gök adi kontrol şartı olmadan tahliye edildi. Mustafa Kılınç ile birlikte miting alanına bomba koyduğu belirlenen Orhan Gönder’i gözaltına alındığı pansiyona götürmekle suçlanan Gök, Belçika’da bir başka saldırıyı düzenleyen İbrahim el Bakraoui ile birlikte yakalanmıştı.