Salkım: Kusura bakıyoruz; kusurları o kadar büyük ki görmemek elde değil
Yeşim Salkım, 'Ülke şirket gibi yönetilemez. Eğer bir meclis varsa patron halktır. Halk karar verir. Kusura bakıyoruz. Kusurları o kadar büyük ki görmemek elde değil' dedi.
ARTI GERÇEK- ARTI TV'de ekrana gelen Odak programında Ezo Özer'in konukları müzisyen Yeşim Salkım, TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ve Müzik-Sen üyesi Fatih Veli Ölmez oldu.
Programda salgın gerekçesiyle duyurulan müzik yasağı mercek altına alındı.
'TAKVA İLE BÜYÜYENLER MÜZİĞİ SEVMEZ'
Yeşim Salkım, "Verdiğimiz rahatsızlıktan dolayı özür dileriz. Müzik ruhun hastalığının ve barışın ilacıdır. Müzikle kendimize geliriz. Müzikle iyileşiriz. Biz rahatsızlık veriyorsak, gitmeyeceğiz bir yere, onlar çok rahatsız oldularsa bir yere gidebilirler" diyerek "Bizim yaşam tarzımıza uzun zamandır müdahale ediliyor. 'Kadınlar, ev kadını olmalıdır, çalışmamalıdır' dediklerinde, 'kadınlar üç çocuk doğursun' dediklerinde zaten yaşamımıza müdahale başlamıştı. Yavaş yavaş şeriatı dillendirdiklerinin bile farkındayız. Müzisyeni, müziği, sanatı, tiyatroyu sevmiyorlar. Bu açık ve net. Çünkü takva ile büyüyen insanlar müziği sevmez." diye konuştu.
'ÇALMAYI ÇIRPMAYI BİLMİYORUZ, BİZİM BİLDİĞİMİZ ENSTRÜMAN KULLANABİLMEK'
"Ben 16 yaşında, deniz kenarında elimde babamın udu, gitarıyla ateş yakıp müzik dinleyen bir kadındım. Halen de öyleyim, konservatuar mezunuyum ve işimi yapmak istiyorum. Tek bildiğimiz iş bu bizim" diyen Salkım "Çalıp çırpmayı biz bilmiyoruz. Bizim bildiğimiz enstrüman kullanabilmek, şarkı söylemek. Başka meslek yapabileceğimize inanıyorlarsa bizim öyle bir mesleğimiz yok. Ama görüyoruz ki bazı insanların başka meslekleri de var, işlerini yapmanın dışında." ifadelerini kullandı.
'KUSURLARI O KADAR BÜYÜK Kİ GÖRMEMEK ELDE DEĞİL'
Salkım, "Ülke şirket gibi yönetilemez. Eğer bir meclis varsa patron halktır. Halk karar verir. Ülkede tek bir insanın sözüyle hareket edildiği zaman demokrasi, insan hakları kalmaz. Biz de böyle 12'ye alıştığımız gibi, gün geçtikçe, F tipi cezaevi gibiyiz, ara sıra avluya bırakılıyoruz hava alalım diye. Ondan sonra bizi tekrar içeriye alıyorlar. Bunun değişmesi gerekiyor. Kusura bakıyoruz. Kusurları o kadar büyük ki görmemek elde değil" diyerek konuşmasına şöyle devam etti:
'BENİM SEÇTİĞİM İNSANLAR BENİMLE BÖYLE KONUŞAMAZ'
"Ben hiçbir zaman ailemde bu kadar ayrıştırılmış, bu kadar ötekileştirilmiş yetiştirilmedim. Ve nedendir ki 15-20 senedir biz 'sen şu'cusun, bu'cusun, sen şöylesin, sen böylesin'den çok sıkıldık. Babam bile benimle böyle konuşmadı. Benimle hiç kimse böyle konuşamaz. Hele benim seçtiğim insanlar benimle böyle konuşamaz. Bizim kadınlar olarak artık daha çok Meclis'te olmamız gerekiyor. Bu açık bir çağrıdır. Bugün bana 'gel' diyecek her yere gidip sesimizi duyurabilmek için de elimden gelen her şeyi yapmak istiyorum. İnsanların etnik kökeninin bu kadar kullanıldığı, insanların duygularının bu kadar sömürüldüğü, kadınları, çocukların ve hayvanların bu kadar gasp edildiği bir dönemdeyiz.
'SARAY SOYTARILARI VAR'
Bir de 'saray soytarıları' var. Hiçbir zaman 'sarayın soytarısı' olmadı. Hiç kimsenin soytarısı olmadım. Bunlar her dönemin adamıdır. Bir zamanlar 'Papatyalar' vardı, Özal zamanı, onlara yanaşırlardı, ondan önce başkalarına yanaşırlardı, bugün de böyle insanlara yanaşıyorlar.
'İSTEDİĞİ HERHANGİ BİR PLATFORMDA CUMHURBAŞKANINA SORU SORMAK İSTİYORUM'
Ben sormak istiyorum. Bizimle bir araya gelmesini istiyorum sayın Cumhurbaşkanı'nın. Bizim gibi insanlarla bir araya gelip, açık ve net bir şekilde sorularımıza cevap vermesini istiyorum. İstediği herhangi bir platformda olabilir. Ben hazırım. Benim gibi de çok insan var. Lafımız kesilmeden, belli bir saygı ve sevgi çerçevesinde biz soracağız, o yanıt verecek."
'ERDOĞAN'IN İSTEDİĞİ ŞEYLERİ YAPIP GİDİNCE 'AFTER PARTY' VERMEYECEĞİZ'
TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay da "Muhalefet açısından pandemi sürecinde bile bu yasağın kabul edilmemesi gerekiyor. Biz Erdoğan'ın istediği her şeyi yapıp bir gün giderlerse 'after party' filan vermeyeceğiz. Bunun hesabının şimdi sorulması gerekiyor." dedi.
HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan ise "17 aydır eğlence sektörü cezalandırılıyor. Eğlence mekanları zaten gece yarısı çalışmaya başlar. Bu uygulamanın çifte standart şekilde uygulanacağını düşünüyorum. Turizme büyük bir darbe vurulmuş olacak." derken, Müzik-Sen üyesi Fatih Veli Ölmez de "Gelin muhalefet partileri elinizi taşın altına koyun bir çalıştay yapalım. Sanatçı örgütlerinin bir çalıştayla bir araya gelmesi lazım" ifadelerini kullandı.