Samandağ’da ABD’li gönüllü doktorlar her gün yüzlerce hastaya bakıyor

Hatay Samandağ'da, deprem sonrası her konuda olduğu gibi sağlık alanında da hâlâ sıkıntılar yaşanıyor. ABD’den gelen International MedicalRelief adlı gönüllü grubun genel sekreteri Karla Prentiss, bazı günler 400 hasta tedavi ettiklerini anlattı.

Özgür TOPUZ


HATAY – Maraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen iki büyük depremin ardından 21 Şubat’ta yeni bir depremle yıkımı katlanan Hatay’da çadır ve diğer temel ihtiyaç sıkıntısı sürüyor. Bazı sokaklarında hiç arama kurtarma çalışması dahi yapılamamış Armutlu’da yoğun bir enkaz kaldırma faaliyeti yürütülüyor. Çeşitli sivil toplum kuruluşları, sendikalar, feministler, gönüllü yurttaşlar ve partilerin de içinde yer aldığı Hatay Dayanışması, yoğun bir çalışma yürüterek ihtiyaç sahiplerine yardımları sürdürmeye çalışırken, sağlık hizmeti konusunda ise büyük zorluklar yaşanıyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) ve Türk Tabipler Birliği (TTB), Samandağ’daki açıklamasında, eksiklere ve yaşanan risklere dair uyarı yaptı. Tüm zorluklara rağmen gönüllü sağlıkçılar hizmet vermeye devam ediyor. Bunlar arasında, bir aya yakındır deprem bölgesinde bulunana yurt dışından gelen ekipler de dahil.

'DEPREMİN İKİNCİ GÜNÜ HATAY'DAYDIK'

Samandağ’da en yoğun sağlık hizmetini, ABD’den gelmiş gönüllü doktorlardan oluşan International MedicalRelief adlı grup veriyor. Gruba rehberlik ve çeviri desteği sunan Celal Karaca, depremin ikinci günü Hatay’a geldiklerini, beşinci günden itibaren ise Samandağ’da hizmet verdiklerini anlatarak, “Depremin altıncı gününde gerekli izinlerin tamamını alıp muayenelerimizi yapmaya başladık. O gün bugündür devam ediyoruz” dedi.

Hatay depremi sırasında bulundukları Deniz Hastanesi’nin kullanılamaz hale gelmesi üzerine,
İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan çadırlara geçtiklerini anlatan Karaca, ABD’li gönüllü doktor grubunun nasıl bir araya geldiğini ise şöyle anlatıyor:

"Tamamen iyi niyet ve dayanışma duygusuyla alakalı. Grubun başındaki kişi ile eşimin bir arkadaşlığı var. Sağ olsunlar deprem olunca geçmiş olsun demek için aradılar. Ondan sonra da eğer talep olursa doktor desteği verebileceklerini söylediler. Biz de gerekli mercilere bağlantı kurduk. Samandağ’da doktor ihtiyacı olduğunu fark ettiğimiz için hızlı bir şekilde reaksiyon alıp depremin beşinci günü, -bunun nedeni de Amerika’dan uçuyor olmalarıydı- gelip muayenelerimize başladık. Rotasyonla gelen bir doktor grubu, sayı değişiyor. Her hafta pazar günü bir grup geliyor, sonraki pazar günü uçuyor. Geçen hafta 10 doktor vardı, bu hafta dört doktor var, önümüzdeki hafta yedi doktorumuz gelecek. Gönüllü geliyorlar. Genelde yıllık izinlerinden bir hafta kullanıp geliyorlar. Hafta başında işlerine dönüyorlar."

İLAÇLAR ECZACILAR BİRLİĞİ'NDEN

Hastalara ilaç verip veremedikleri sorusu üzerine, “İlaçlar için hükümet konağının orada Eczacılar Birliği'nin kurduğu eczaneye var, oraya yönlendiriyoruz” dedi. Karaca, günde ortalama 300-350 hastaya hizmet verdiklerin belirtti.

UYUZ VE BİT SALGINI RİSKİ

Daha çok hangi tür rahatsızlıklarla karşılaştıkları sorusu üzerine Karaca şu bilgileri verdi: “Yaralanma ilk başta çoktu. 6.4 olduktan sonraki birkaç günde de yaralanmalar vardı. Sonrasında genelde kulak iltihabı, mide bulanması, üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklar çok fazla. Yavaş yavaş uyuz ve bit salgını da başlıyor gibi bir durum var. Her geçen gün vaka sayısı artıyor.”

International MedicalRelief Genel Sekreteri Karla Prentiss de şu anda grupla birlikte hastalara bakıyor. Prentiss 9 Şubat’ta Hatay’a gelmiş. Prentiss, “400’ün üzerinde hasta gördüğümüz günler oldu” dedi.

Karta Prentiss ve Celal Karaca

Prentiss karşılaştıkları hastalıklarla ilgili de şu bilgileri verdi: “Her gün değişmekle birlikte mide travması, yanıklarla ilgili birçok hastamız oluyor. Kulak ağrısı, boğaz enfeksiyonu gibi birçok ağrıyla gelen hastamız var. Deprem bölesinin şartlarından dolayı ihtiyaçlar her gün değişebiliyor. İlerleyen dönemde farklı ihtiyaçlarla karşılaşabiliriz. Biz de kendimizi ona göre yapılandırıyoruz.”

Salgın belirtisi olup olmadığı sorusu üzerine ise, “İnsanlar toplu şekilde yaşadıkları için hijyen şartları uygun olmadığı için kaşıntı, dermatolojik şikayetlerle gelen çok insan var. Bu insanların birçoğunda uyuz vakasın rastlıyoruz ve sayı artıyor” diyen Karla Prentiss, daha ne kadar hizmet verecekleri sorusuna da şu yanıtı verdi: “International MadicalRelief prensip olarak buradaki halkın ihtiyacı olduğu süreci burada kalmayı yeğleyen bir gruptur. Türkiye Cumhuriyeti, yetkililerin burada ihtiyacı olduğu sürece burada kalmaya devam edeceğiz. Şu an için bizim gördüğümüz üç ile altı ay daha buradayız gibi görünüyor.”

Öne Çıkanlar