Savaş bütçesinin yeni kaynağı şans oyunları

Savaş bütçesinin yeni kaynağı şans oyunları
Hükümetin her fırsatta eleştirdiği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'haram' diye fetva verdiği şans oyunları, Afrin harekatıyla birlikte değer kazandı.

HABER MERKEZİ - 2018 Bütçe görüşmelerinde 'Savaş bütçesine ayrılan paya rağmen havadan ve karadan sürdürülen Afrin harekatının maliyeti, gün geçtikçe artıyor.

Hükümetin her fırsatta eleştirdiği, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 'haram' diye fetva verdiği şans oyunları, Afrin harekatıyla birlikte değer kazandı.

TSK'nin verilerine göre sadece Afrin harekatının ilk iki gününde 100 ton güdümlü bomba savaş uçakları tarafından Afrin'e atıldı.

Hükümetin 'savunma bütçesi' muhalefetin 'Savaş bütçesi" olarak adlandırdığı 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'nde savunma ve güvenlik payı yüzde 41 arttırılarak kabul edildi. 2017 yılında 64 milyar 306 milyon 50 bin TL olan savaş ödeneği, 2018 yılı için 92 milyar 718 milyon 151 bin TL olarak belirlendi. 

SAVAŞ BÜTÇESİNİN YENİ UMUDU ŞANS OYUNLARI

Yedinci gününü geride bırakan Afrin harekatı için 'Ekonomi üzerinde olumsuz bir etki getirmesi mümkün değil. Amaçlarına ulaşacak şekilde ilerliyor" açıklaması yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, savaş bütçesine ayrılan paya rağmen, şans oyunlarına olan cazibeyi artıracak projeler üreteceklerini açıkladı.

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan tarafından açıklanan 2018-2020 dönemini kapsayan 3 yıllık Orta Vadeli Programda, şans oyunları ve çekilişlerden elde edilen gelirlerden alınan yüzde 10 oranındaki vergi yüzde 20'ye çıkarıldı. Bu vergi artışlarının da olası bir savaş ya da savunma ihtiyacını karşılamak amacıyla Savunma Sanayi Fonu'na aktarılacağı belirtilmişti.

DİYANET ŞANS OYUNLARI İÇİN NE DEMİŞTİ?

Diyanet İşleri Başkanlığı, şans oyunlarının devlete kazandırdığı hasılat için, "Bu tür oyunların hasılatından bazı kuruluş ve hayır kurumlarının yararlanması, onları meşru hale getirmez ve haramlık hükmünü değiştirmez. Bu yollardan birisiyle elde edilen kazançlar, sevap beklenmeyerek yoksullara veya hayır kurumlarına verilmelidir. Hz. Peygamber bu tür haram kazançların harcanmasının ve güya sadaka olarak verilmesinin mümkün olmayacağını haber vermiştir" açıklaması yapmıştı.

Öne Çıkanlar