Savcı bu fotoğrafı 'soyut' saydı
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 7 Mart 2016’da 7 erkeğin iç çamaşırlarıyla duvar dibinde çekilen fotoğrafları "JİTEM" adlı Twitter hesabından paylaşılmıştı....
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde 7 Mart 2016’da 7 erkeğin iç çamaşırlarıyla duvar dibinde çekilen fotoğrafları "JİTEM" adlı Twitter hesabından paylaşılmıştı. Savcı bu fotoğraflarla ilgili açılan soruşturmaya takipsizlik kararı verdi.
DİYARBAKIR – İHD Diyarbakır Şubesi, sosyal medyada paylaşılan, yazılı ve görsel basında yer alan görüntüleri çeken kamu görevlileri hakkında "insanlık dışı ve aşağılayıcı muamelede" bulundukları gerekçesiyle 9 Mart 2016 tarihinde Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulunmuştu.
Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu, kamu görevlileri hakkında "görevi kötüye kullanma" suçundan soruşturma açtı. Soruşturma kapsamında, takipsizlik kararı verildi. Savcılığın takipsizlik kararının gerekçesinde şunlar yer aldı: "Müştekinin iddialarının soyut ve genel olduğu, mağdurların ve faillerinin isimlerinin, açık kimlik ve adres bilgilerinin belirtilmediği ayrıca iddia edilen görüntülerin teşhir edildiği yazılı ve görsel yayınların ve sosyal paylaşım sitelerinin de belirtmediği, iddiaların ciddi bulgu ve belgelere dayanmadığı anlaşıldığından, açık kimlik ve adres bilgileri belirtilmeyen ve güvenlik görevlisi olduğu iddia edilen şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturmaya yer olmadığına."
İHD Diyarbakır Şubesi, takipsizlik kararının kaldırılması için itirazda bulunacak.
NE OLMUŞTU?
Çatışmaların 104 gün boyunca devam ettiği Sur’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı nedeniyle ilçede mahsur kalan 1’i çocuk, 2’si kadın 14 kişi, 7 Mart 2016’da HDP milletvekillerinin girişimi sonucunda Diyarbakır Valiliği’nin oluşturduğu "güvenlik koridoru"ndan tahliye edilmişti. Asker ve polislerin gözetiminde ilçeden tahliye edilen sivillerinin elbiselerini çıkararak, çıplak halde teslim olmaları istenmişti. Tahliye sonrasında, 7 erkeğin çıplak soyularak duvar dibinde sıralanmış halde çekilen fotoğrafları "JİTEM" adlı Twitter hesabından paylaşılmıştı. Tepkiler üzerine Diyarbakır Valiliği, açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Valilik, sivillerinin çıplak şekilde soyulmasının "tedbir amaçlı" olduğunu ve bu uygulamanın "bütün dünyada aynı şekilde" yapıldığını savunmuş, bu fotoğrafları çeken ve paylaşanlar hakkında bir komisyon oluşturularak soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.
Tahliye edilen sivillerinin çoğu gözaltına alınarak tutuklanmıştı.