Savcıdan garip iddia: Göstericilerin müdahale etmediği gazeteci örgüt üyesidir

Savcı, göstericilerin gazeteci Ramazan Akoğul'un görüntü çekmesine müdahale etmemesini 'örgüt üyeliği'nin delili saydı.

Savcıdan garip iddia: Göstericilerin müdahale etmediği gazeteci örgüt üyesidir

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde askerlerin ateş açması sonucu yaşamını yitiren Mehdin Taşkın'a ilişkin eylemde bir grubun yüzlerini kapatarak Dicle-Hani karayolunu 19-30 Ağustos tarihleri arasında trafiğe kapatmasını görüntüleyen gazeteci Ramazan Akoğul, yargılandığı davada beraat etti. Ancak savcı karara itiraz etti.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, trafiğe kapatılan yolda bekletilen bir araç içinde olan 'Kartal' isimli gizli tanığın verdiği ifadeler doğrultusunda, haber takibi için yol kesme eyleminin yapıldığı yere giden KHK ile kapatılan DİHA'nın muhabiri Akoğul'un aralarında bulunduğu 7 kişiyi, Ekim 2015'te gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan Ali Karakaş, Dicle Belediyesi Meclis Üyesi Ramazan Andıç, Aziz Akdağ, Abdurrahman Sert ve Yaşar Aydın tutuklanırken, Ramazan Akoğul ve Cemal Abdulnasır Sert ise serbest bırakıldı.

İDDİANAMEDE MÜBBET TALEBİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, gizli tanık ifadesi doğrultusunda yol kesme eylemine katıldıkları iddia edilen 7 kişi hakkında, 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma', 'Cebir tehdit veya hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma', 'Kamu malına zarar verme', 'Tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme', 'Örgüt propagandası yapmak', 'Silahlı örgüte üye olma' suçlarından 16 buçuk yıldan ağırlaştırılmış müebbet ve 44'er yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.

Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 14 Nisan 2016'da görülen davanın ilk duruşmasında tutuklular tahliye edildi. Sanıklar savunmalarında üzerine atılı suçlamaları reddederek, yol kesme eylemine katılmadıklarını belirtti. DİHA muhabiri Ramazan Akoğul ise savunmasında, yolun ulaşıma kapatılmasını duyduktan sonra haber takibi amacıyla olay yerine gittiğini ifade ederek, olay yerinde haber için bir süre görüntü çektiğini sonra ise yüzü maskeli olan kişilerce engellenmesi üzerine Dicle ilçesine geri döndüğünü kaydetti.

GAZETECİNİN ENGELLENMEMESİ DELİL OLDU

Davanın esası hakkında mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, gizli tanık ifadeleri dışında sanıkları savunmalarının aksine her türlü şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğinden 7 sanık hakkında beraat kararı verilmesini talep etti. Savcı, DİHA muhabiri Ramazan Akoğul'un yol kesme eylemi kayda aldığı yönündeki gizlik tanık ifadesini hatırlatarak, yolu kesen örgüt üyelerinin müdahale etmemesi gözetildiğinde Akoğul'un örgüt üyeleriyle 'güven ilişkisinin oluştuğunun da anlaşıldığı'nı ileri sürdü. Akoğul'un bu şekilde örgüt ile 'organik bağ' kurduğunu savunan savcı, Akoğul'un örgütün hiyerarşik yapısı dışında değerlendirilemeyeceği, eyleminin 'örgüte üye olma'" suçunu oluşturduğunu savunarak, 15 yıla kadar hapis istemiyle cezalandırılmasını istedi.

GİZLİ TANIK İFADESİ

Davayı karara bağlayan mahkeme, Ramazan Andıç, Aziz Akdağ, Abdurrahman Sert, Yaşar Aydın, Ali Karakaş, Ramazan Akoğul, Cemal Abdulnasır Sert hakkında beraat kararı verdi. Mahkeme gerekçeli kararda, şikâyetçi olan kişilerin yolu kapatan ve yüzleri puşili olan kişileri teşhis edemediği, sanıkların eylemde yer aldıklarına ilişkin bir emarenin bulunmadığı kaydedildi. Mahkeme, sanıkların aksi ispatlanamayan savunmaları ve mevcut delillerle desteklenemeyen ve Tanık Koruma Kanunun 9/8 maddesi uyarınca suçun sübutu yönünde tek başına hükme esas alınamayan gizli tanık beyanları ve tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde, sanıkların her türlü şüphe ve tereddütten uzak cezalandırmaya yeterli kesin ve inandırıcı delil elde edilemediğini belirtti.

BERAAT KARARINA İTİRAZ

Duruşma savcısı, yasaya ve usule aykırı olduğunu ileri sürdüğü beraat kararının kaldırılması için Antep Bölge Adliye Mahkemesi'ne istinaf talebinde bulundu. Savcı istinaf dilekçesinde, yol kesme eylemi yapan örgüt üyeleri tarafından hiçbir müdahale olmaması gözetildiğinde Akoğul'un örgüt üyeleriyle 'güven ilişkisinin' oluştuğunu ileri sürerek, Akoğul'un örgütün hiyerarşik yapısı dışında 'örgüte üye olma' suçundan cezalandırılmasını talep etti. (Mezopotamya Ajansı)

DİHA örgüt üyeliği