Savcılıktan kedi Eros’u katleden İbrahim Keloğlan’a verilen cezaya itiraz

Eros’u işkenceyle katleden Keloğlan'ın 'evcil hayvanı kasten öldürme' suçundan 2 yıl 6 hapse çarptırılmasına itiraz eden savcılığın dilekçesine ulaşıldı. Tutuklanmamasına ilişkin mahkeme kararına savcılıkça, cezanın az olduğu gerekçesiyle itiraz edildi.

Savcılıktan kedi Eros’u katleden İbrahim Keloğlan’a verilen cezaya itiraz

Artı Gerçek - Başakşehir’de kedi Eros'u altı dakika boyunca işkence ederek katleden İbrahim Keloğlan hakkında verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasının az olduğu gerekçesiyle, savcılıkça itiraz dilekçesi verildi. Dilekçede, üst hadden hapis cezası verilmesi gerekirken ceza adaletine ve kamusal vicdana uygun olmayacak şekilde temel ceza tayinine gidildiği belirtildi.

İtiraz dilekçesinde, sanık İbrahim Keloğlan‘ın Eros'u katlettiği tarihinde, site sakinleri ve müşteki tarafından beslenip bakımı yapılan kediye asansör içerisinde tekme vurduğu ve kedinin can havliyle koridora kaçtığı belirtildi.

Dilekçede, sanığın kedinin kaçmasını engelleyecek şekilde, koridor kapılarını kapattığı ve defalarca kendisinden kaçmaya çalışmışsa da kediyi tekmelemekten ısrarla vazgeçmediği ve sürekli olarak öldürmeye yönelik eylemine devam ettiği anlatıldı.

Dilekçede, Hayvanları Koruma Kanunu’nun birinci maddesinde belirtilen kanunun amacı da dikkate alınarak, sanık hakkında takdiren ve tehdiden, üst hadden hapis cezası verilmesi gerekirken ceza adaletine ve kamusal vicdana uygun olmayacak şekilde temel ceza tayinine gidildiği kaydedildi.

Savcılık dilekçesinde, ‘canavarca hisle’, ‘hunharca eziyet çektirerek’, ‘yoğun kast altında işlenen’ eyleme yönelik üst hadden ceza verilmemesi durumunda hangi daha vahim eylem ve hadiseye bu miktar ceza verileceğinin de anlaşılamadığına dikkati çekildi.

Sanığın, eylemi gerçekleştirme biçiminde olayın son derece ağır ve vahim olduğuyla ilgili bir kuşku olmadığı vurgulanan dilekçede mahkemenin kararında, kastın yoğunluğu, canavarca his, eziyet çektirerek evcil hayvanın öldürülmesinin kamusal ve toplumsal vicdanları yaralamasına karşın maddenin öngördüğü ölçülere göre temel cezanın belirlenmediği belirtildi.

‘TEMEL CEZA BELİRLENMESİNDE YANILGIYA DÜŞÜLDÜ’

Dilekçede, temel cezanın belirlenmesinde şikayetçi olup olunmaması ile zararın karşılanıp karşılanmamasına bakılmadığına, sanığın olay sonrasında gösterdiği kişilik özelliklerinin (pişmanlığını) ölçüt olarak sayılmadığına işaret edilerek, tüm bu açıklamalar ışığında ‘temel cezanın belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü’ ifade edildi.

TUTUKLANMASI TALEP EDİLDİ

Savcılık istinaf dilekçesinde, mahkemece üst hadden ceza verilmemesi, sanık hakkında TCK 62’nci maddesinin uygulanması, mahkumiyet hükmüyle birlikte sanığın tutuklanmaması sebepleriyle, usul ve esas yönünden kararın kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle, istinaf başvurusunun kabulüyle hükmün bozulması, bununla birlikte sanığın tutuklanmasına karar verilmesi talep edildi.

NE OLMUŞTU?

İstanbul Başakşehir'deki ulunan 'Ağaoğlu My World Europe' sitesinde bir asansörde 1 Ocak akşamı İbrahim Keloğlan'ın defarca tekmelediği kedi, 6 dakika süren işkencenin sonunda ölmüştü.

Keloğlan, görüntülerin ortaya çıkmasının ardından 4 Ocak'ta tutuklanmış, 8 Şubat'ta da hakim karşısına çıkmıştı. Sanık, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, evcil hayvanı kasten öldürme suçundan 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılsa da cezası ertelenerek tahliye edilmiş, savcılık ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi bu karara itiraz etmişti.

Küçükçekmece 4. Ağır Ceza Mahkemesi itirazları kabul etmişti. Kararda, kedinin kaçmaya çalışmasına rağmen sanığın eylemini ısrarlı bir şekilde devam ettirdiği, dakikalarca kovalayıp tekmelediği, üzerine basarak ölümüne neden olduğu belirtilmişti. Hayvanların korunması için caydırıcı cezalara ihtiyaç olduğu anlatılmıştı.

Üst mahkemenin bu kararı ile Keloğlan'ın yeniden yargılanmasına hükmedilmiş oldu.

İstanbul Bahçeşehir'de Eros adlı kediyi tekmeleyerek katleden İbrahim Keloğlan hakkında yeni karar açıklanmıştı. Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi, sanığın 3 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasını karar verdi. Ancak iyi hal indirimi uyguladı, ceza 2 yıl 6 ay hapse çevrildi. Mahkeme ayrıca savcının tutuklama istemine uymadı, sanık hakkında yurtdışı çıkış yasağı koydu.

Küçükçekmece'de Eros adlı kedinin eziyet edilerek öldürülmesi nedeniyle yargılanan İbrahim Keloğlan hakkında verilen 2 yıl 6 aylık hapis cezası kararına Cumhuriyet Savcısı'ndan da itiraz gelmişti.

Keloğlan'ın tutuklanmama gerekçesi 'sanığın toplumda oluşan tüm baskıya rağmen duruşmaya gelmiş olması' olmuştu. İndirimin gerekçesi de ‘cezanın sanığın geleceğindeki olası etkileri’ olarak değerlendirilmişti. (AA)