Savunma Sanayii Başkanı Demir: S-400'lerin ikinci partisini de alacağız

Rusya’dan alındığı için ABD ile Türkiye arasında krize neden olan S-400 hava savunma sistemlerinin ikinci partisinin de alınacağı belirtildi.

Savunma Sanayii Başkanı Demir: S-400'lerin ikinci partisini de alacağız

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, "Baştan beri planlanan alımın ikinci partisinin alımı söz konusu" dedi.

İsmail Demir, TRT Haber'de konuyla ilgili soruları yanıtladı.

ABD ile inatlaşmadıklarını belirten Demir, S-400’ler hakkında, "Baştan beri planlanan alımın ikinci partisinin alımı söz konusu. Türkiye düşündü taşındı. Amerika ne derse desin, ben ikinci sistemi de alacağım diye inatlaşıyor manzarasından çok, Türkiye baştan verdiği kararın aynısını uygulamaya devam ediyor" dedi.

Türkiye’nin uçak üreteceğini de ifade eden Demir, "Çok çok iddialı bir proje ama inancımız var. 2023'te Milli Muharip Uçağımızın hangardan çıkmasını hedefliyoruz. ATAK helikopterlerimiz için dünyada önemli ölçüde talep var. ATAK-2 ana hatlarıyla daha fazla yük taşıyabilen, daha fazla kabiliyetleri olan bir helikopter olacak. Dünyada şu anda sınıfında en iyi bir, iki helikopter arasında sayılıyor. Anadolu Gemisi bu sene içerisinde devreye alınacak. Hürjet tasarımcısı arkadaşlarımız onun gemiye iniş kalkışıyla ilgili çalışmaları yapıyorlar. Hem bir çıkartma yapma kabiliyeti olacak, hem üzerinde deniz aracı, kara unsurları ve hava unsurları taşıyan bir güç aktarma platformu olacak. İlk planlandığı halinde bir SİHA/İHA konuşlandırma yoktu. Şimdi ona göre tasarım değişiklikleri de yapılıyor. Hürjetimizi de inşallah 2023'te görmeyi umuyoruz, hedefimiz bu. Helikopterlerimiz, uçaklarımız gün sayıyor. Tabii mühendislerimiz de gün sayıyorlar" dedi.

ABD YAPTIRIM UYGULAMIŞTI

ABD Hazine Bakanlığı 2020’nin Aralık ayında, Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi nedeniyle CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırımlar uygulamış ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve Başkanlık yetkilileri Mustafa Alper Deniz, Serhat Gençoğlu ve Faruk Yiğit'i yaptırım listesine eklemişti.

CAATSA yaptırımları Nisan 2021 başında devreye girdi. SSB yaptırımlarla ABD'den ihracat lisansı alamayacak, ABD'nin ve bağlantılı olduğu uluslararası finans kuruluşlarının kredilerinden faydalanamayacak. Yaptırım listesindeki kişilerin varsa ABD'deki mal varlıkları dondurulacak ve bu kişilere vize kısıtlaması getirilecek.

Türkiye ABD rusya S-400