Sayıştay raporundan: AKPli belediye ihalelerde kayırmacılık yapıyor

Sayıştay'ın incelemelerine göre AKP'li Güngören Belediyesi'nin düşük teklif veren firmaları devre dışı bıraktığı ihaleleri en yüksek teklifi veren firmaya verdiği ortaya çıktı.

Sayıştay raporundan: AKPli belediye ihalelerde kayırmacılık yapıyor

Rıfat DOĞAN

ARTI GERÇEK - Küçükçekmece Belediyesi ile ilgili Sayıştay raporunda da kurumun kendisine ait 22 park ve yeşil alanı işgaliye parası karşılığı işletmecilere işgal ettirdiği ve bunu rutin bir duruma dönüştürdüğü tespit edildi. Daha az maliyete yapılacak bir iş uygulanan bu yöntemle kamunun zarara uğratılmasına yol açıyor.

Sayıştay ayrıca işçilerin özlük dosyalarının incelemesinde, toplam 77 işçiden 69’unun 70 iş gününden 752 iş gününe kadar birikmiş yıllık ücretli izin hakkı olduğu ancak bazı işçilerin 1 yıldan 20 yıla varan sürelerde yıllık izin kullanmadığını tespit ederek bu duruma son verilmesini istedi. Sayıştay, kurum taşınmazlarının incelenmesinde; İdarenin sorumluluğunda bulunan taşınmazların bir kısmının ihale edilmeksizin kullandırıldığını tespit etti.

BELEDİYEYE AİT PARKLAR İŞGAL ALTINDA

Raporda ayrıca kuruma ait işgaliye dosyalarının incelenmesinde; Mülkiyeti Belediye’ye ait ya da Hazinece belediyeye tahsis edilmiş park alanlarının büyük kısmının işletmelerce işgal edildiği, idarece işgalin önlenmesine ilişkin herhangi bir girişimde bulunulmadığı ifade edilerek "Ancak belediye sınırları içinde bulunan park alanlarında, belirtilen sınırlamaların hiçbirine uyulmamıştır aksine idarece, işgaliye bedeli karşılığında bu durum rutin bir uygulama haline dönüştürülmüştür. Park ve yeşil alanlarda ki söz konusu uygulamaların mezkûr mevzuat hükümlerine aykırı olduğu açıktır" denildi.

Sayıştay, Küçükçekmece Belediyesi’ne ait 22 tane parkın bu şekilde işletmeler tarafından işgal edildiğini tespit etti.

BELEDİYE PERSONELİNE NİKAH ÜCRETSİZ

Sayıştay raporunda Güngören Belediyesi’nin nikâh akit hizmetinden yararlanan belediye meclis üyesi, belediye personeli ve yakınlarından aile cüzdan bedeli dışında herhangi bir ücret alınmadığı tespit edildi. Yapılan incelemeler sonucunda, Belediyeye ait tesislerin ihale yolu ile kiraya verilmeyerek, mevzuata aykırı olarak Belediye şirketine kullandırıldığı da kaydedildi.

Sayıştay ayrıca "Kamu idaresine ait taşınmazların incelenmesi neticesinde; Güngören Belediyesinin yol, yeşil alan, park vs. kamuya terki yapılan yerler ile başka bir taşınmazının bütünleyici veya eklentisi niteliğinde olmayan bağımsız nitelikteki taşınmazlarının herhangi bir ihale yapılmadan bir kısım kişiler tarafından işgal edildiğini ve bu işgalcilerin mezkûr yerlerden çıkarılmadığını, bunun yerine geçmişe dönük olarak tespit edilen ecrimisillerin kira gibi uygulanarak işgallerin devam ettiğini, bu suretle mevzuata aykırı hareket edildiğini belirtti.

DÜŞÜK TEKLİF VEREN FİRMALAR İHALE DIŞI BIRAKILDI

"İncelemelerde, düşük teklif veren firmaların ihalenin esasını etkilemeyecek, rekabeti engellemeyecek nedenlerle ihale dışı bırakıldığını tespit eden Sayıştay, raporunda şu ifadelere yer verdi:

"Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından "Kültür ve Spor Tesisleri İçin Personel Çalıştırılması" ihalesi gerçekleştirilmiş olup, söz konusu ihalenin yaklaşık maliyeti 2.889.930,50 –TL’ dir. Söz konusu ihaleye 5(beş) firma teklif vermiş, 4(dört) firma ihale dışı bırakılmış ve ihaleyi en yüksek teklifi veren firma kazanmıştır."

Raporda "benzer iş tanımın dar kapsamlı veya yanlış değerlendirilmesi sonucu bazı firmaların ihale dışı bırakıldığı dolayısıyla ihalelerde rekabet koşullarının sağlanamadığı" tespitine yer verildi.

ihaleler firmalar Devre dışı