Sayıştay'ın Urfa raporu: İşçiler izin kullanmadı, fazla mesai bin saati geçti
Sayıştay'ın 2019 raporunda AKP'li Urfa belediyesine ait birçok usulsüzlük yer aldı.
![Sayıştay'ın Urfa raporu: İşçiler izin kullanmadı, fazla mesai bin saati geçti](https://i.artigercek.com/2/1280/720/storage/old/news/126371.jpg)
Urfa Büyükşehir Belediyesi'nde Sayıştay raporu, işçilerin fazla mesai saatinin bini geçtiğini, özel kalem müdürlüğü pozisyonunun memuriyete geçiş basamağı olarak kullanıldığını ve memurluktan ataması yapılması gereken müdürlük kadrolarına sözleşmeli personelin atandığını ortaya çıktı.
Sayıştay'ın belediyelere ilişkin hazırladığı 2019 denetim raporu, AKP yönetimindeki Urfa Büyükşehir Belediyesi’ndeki birçok usulsüz uygulamayı ortaya koydu.
Raporda, Urfa Büyükşehir Belediyesi yetki ve görev sınırları içerisinde 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile bin 70 işyeri için açma ve çalışma ruhsatı verildiği ve bu işyerlerinden harç alındığı kaydedildi.
MA'dan Barış Polat'ın haberine göre; belediyenin ilan ve reklam şefliğinden alınan, ilan ve reklam vergisi beyanıyla 17 bin 652 aktif işletmenin olduğu aktarılan raporda, zabıta daire başkanlığı tarafından yapılan denetimlerde ise 3 işyerinin ruhsatsız olduğu tespit edildiği, ruhsat almaktan muaf olan işletmelerin tespit edilip geri kalanından harcın tahsil edilmesi gerektiği belirtildi.
BİN SAATLİK FAZLA MESAİ
İş Kanunu’na tabi olarak çalıştırılan işçilerin yıllık izinlerinin düzenli olarak kullandırılmadığı da yer alan raporda, belediye bünyesinde çalışan 510 işçinin toplam 61 bin 752 gün kullanılmamış yıllık iznin bulunduğu tespit edildi. Sayıştay raporunda, "İşçilerin Anayasal olan dinlenme ve yıllık ücretli izin haklarının düzenli bir şekilde kullanması sağlanmalı" denildi. Yine raporda, işçilere yönelik tespit edilen bir diğer hak ihlali ise belediye bünyesinde çalışan işçilerin çalışma sınırı olan 270 saatin üzerinde fazladan çalıştırılması oldu. Buna göre, belediyede çalışan 510 işçiden fazla mesai yapan 385 işçiye 270 saati aşan fazla çalışma yaptırıldı. Raporda, 165 işçinin 270 ile 500 saat arası, 10 işçinin ise 500 ile 1000 saat arasında fazladan çalıştırıldığı kaydedildi.
ATAMALAR
Raporda tespit edilen bir diğer usulsüzlük ise, belediye bünyesinde çalışan sözleşmeli personellerin şube müdürlüklerine görevlendirilmesi oldu. Raporda, büyükşehir belediyesindeki 84 müdürlük kadrosundan 16’sının sözleşmeli olarak istihdam edilen personel tarafından yürütüldüğü tespit edildi. Raporda, ilgili kısım için şu ifadelere yer verildi: "5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49 uncu maddesinin 3 üncü fıkrasında; belediyelerin hangi unvanlar için sözleşmeli personel istihdam edebileceği açıklanmış ancak bu personele idari görev verilmesine ilişkin bir düzenlemeye yer vermemiştir."
'ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ' MEMURİYETE GEÇİŞ BASAMAĞI
Belediye tarafından özel kalem müdürlüğü kadrosuna gerçekleştirilen atamanın, memuriyete sınavsız girişin bir yöntemi olarak kullanıldığı kaydedilen raporun ilgili kısmında şunlar aktarıldı: "Belediye Başkanlığı’nın Özel Kalem Müdürlüğü’ne yaptığı atamaların mevzuatın düzenleniş amacına aykırı olarak, memuriyete sınavsız giriş yöntemi olarak kullanıldığı görülmüştür. Hal böyleyken, aynı seçim döneminde belediye başkanın milletvekili olması üzerine yerine gelen belediye başkanıyla beraber iki adet başkan görevde bulunmuş, buna rağmen özel kalem müdürlüğü kadrosuna 6 farklı kişinin atandığı, bu atamalardan iki tanesinin devlet memurları arasından yapıldığı, diğer atamaların açıktan atama yapıldığı görülmüştür. Bu suretle kanun önünde eşitlik, kamu görevine girmede eşitlik ve liyakat ilkesine aykırı bir durumun oluşturulduğu tespit edilmiştir."
2018 RAPORU AKTARILMADI
Raporda, ayrıca 2018 Denetim Raporu’nun belediye meclisine bilgi ve gereğinin yapılabilmesi için sunulmadığı, denetim sonuçları hakkında meclisin bilgilendirilmediği yer aldı.