‘Seçmeli’ adı altında Kuran dersi dayatması

Öğrencilerin tercih ettiği seçmeli dersler yerine dini derslerin dayatılmasına ilişkin konuşan okul idaresi, bunun bir ‘dayatma’ olmadığını savunarak ‘Bakanlığın hatası’ dedi.

‘Seçmeli’ adı altında Kuran dersi dayatması

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) ‘seçmeli ders’ adı altında dini içerikli ders dayatması devam ediyor. Çocukları okula başladığında ders programlarında seçtikleri dersler, değil de idare tarafından dayatılan din dersleriyle karşılaştığı öğrenildi.

Birgün’den Yaren Çolak’ın haberine göre "Kur’an-ı Kerim", "Peygamberimizin Hayatı" ve "Temel Dini Bilgiler" derslerini tercih etmemelerine rağmen ders programlarında söz konusu dersler yer aldı. Bunlardan biri de İstanbul’da bulunan Cihangir Münir Özkul Ortaokulu.

Yüz yüze eğitimin başlamasıyla önceki gün okullara giden öğrenciler geçen yıl seçtikleri dersler yerine kendilerine Kuran-Kerim, Siyer gibi derslerin ‘seçmeli’ adı altında yazıldığını gördü. İdarenin danışmadan aldığı bu karar neticesinde, öğrenciler seçmemelerine rağmen zorunlu olarak din kültürü ve ahlak bilgisi dersi dışında da dini içerikli dersler alacak.

BirGün’e konuşan okul idaresi ise bunun bir ‘dayatma’ olmadığını öne sürdü. Okulda yeterli öğretmen olmadığının altını çizen yetkili, "1 beden eğitimi öğretmeni varken 2 din öğretmeni var. Programı okul şartlarına göre planlıyoruz. Bakanlığın hatası" ifadelerini kullandı.

Geçen yıl da tarikatların ve dinci vakıfların talepleri doğrultusunda MEB öğrencileri Kuranı Kerim ve siyer derslerini seçmeye zorlamıştı.

meb tarikat seçmeli ders