SEÇSİS’te güvenlik açığı mı var?
Almanya'da bir seçmenin iki defa oy kullanması seçim sistemi güvenliğini tartışmaya açtı. HABER MERKEZİ – Bir gurbetçinin SEÇSİS’teki kullanılan...
Almanya'da bir seçmenin iki defa oy kullanması seçim sistemi güvenliğini tartışmaya açtı.
HABER MERKEZİ – Bir gurbetçinin SEÇSİS’teki kullanılan oyun sisteme iki dakikalık geç girmesinden faydalanıp 2 defa oy kullanması, sistemdeki ‘güvenlik açığını’ ve ‘sahte oy kullanma’ tartışmalarını gündeme getirdi.
Sözcü gazetesinden Ali Gülen'in haberine göre, Nizamettin Uyanık adlı gurbetçi, 31 Mart'ta Frankfurt Başkonsolosluğu'ndaki 3E No'lu sandığa gitti, kimliğini gösterdi ve oyunu kullandı. Daha sonra yandaki 4E No'lu sandığa geçen Uyanık, aynı kimliği gösterdi, SEÇSİS'te bilgileri sorgulandı ve ikinci kez oy kullandı. Kayıt aşamasında, bir iki dakika sonra 4E No'lu sandık görevlilerinin SEÇSİS ekranına Uyanık için "3E numaralı sandıkta oy kullandı" uyarısı düştü.
Durum fark edildiğinde oy sandığa atılmış olduğu için iptal işlemi yapılamadı. CHP'li üyenin fark etmesi üzerine Yüksek Seçim Kurulu Frakfurt'taki oy verme işlemini talimatla durdurdu. Seçim mevzuatı gereği, 16 Nisan'da oylar Ankara'ya geldikten sonra iki ‘evet' oyu kullandığı belirtilen Uyanık'ın oy kullandığı (4E) numaralı sandığından rastgele bir zarf çekilip açılmadan imha edilecek.
‘İKİ DAKİKALIK GECİKMENİN YARATTIĞI ŞÜPHE'
YSK, SEÇSİS'ten kaynaklanan bir sorun bulunmadığını, durumun vatandaşın bir iki dakikalık gecikmeden faydalanmasından kaynaklandığını duyurdu. Ancak bu çifte oy skandalı korkunç bir şüpheyi de gündeme getirdi: "Bazı kesimler, sistemdeki güvenlik açığını biliyor ve SEÇSİS'te ‘oyunu kullanmıştır' kaydı girene kadar defalarca oy kullanıyor."
Uyanık'ın Frankfurt'ta oraya yakın olan Mainz kentinden geldiği anlaşıldı. Uyanık'ın Mainz'da, ardından da Frankfurt'a gidip oy kullandığı iddiası da araştırılıyor.
‘BİR KİŞİ BİRKAÇ YERDE OY KULLANABİLİR’
Yurt dışında yaşayan 2 milyon 900 bin seçmen, istediği yerde oyunu kullanabiliyor. Bir sandık, oy verilen konsolosluk ve hatta ülke kısıtlaması bile yok. Böyle olunca, SEÇSİS'e ‘oy kullanmıştır' kaydı düşene kadar bir kişi, onlarca sandığı ve hatta birkaç konsolosluğu dolaşabiliyor.
Oy için kuyrukların olmadığı bir sandıkta bile kaydın ancak 2-3 dakikada görünüyor olması, seçmen yoğunluğu anında daha da uzun süreler gerektirdiğini ortaya koydu. Bu durum "Sandık kurullarının başındaki kişiler ya da konuyu bilen parti tarafından kötüye kullanılabilir" iddiasını gündeme getirdi.