SEGBİS odasına gelemeyen ağır hasta tutuklu Özkan tahliye edilmedi
Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi, Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 30 Haziran'a erteledi.
Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın duruşmasında, yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle SEGBİS odasına bile gelemeyen ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın taliye edilmesi yönündeki talep, Lice Davası sonuçlanmadığı gerekçesiyle reddedildi.
Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te meydana gelen olaylarla ilgili müebbet hapis cezası verilen 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın, yeniden yargılama kapsamında Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşması görüldü.
ÖZKAN SEGBİS ODASINA GELEMEDİ
Özkan, sağlık sorunları nedeniyle tutuklu bulunduğu Diyarbakır D Tipi Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katılmadı. İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi avukatlarından Yasemin Dora Şeker’in hazır bulunduğu duruşmayı, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları izledi.
İddia makamı, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmasının beklenmesini istedi.
‘ÖZKAN YÜRÜYEMİYOR’
Duruşmada söz alan Av. Şeker, Özkan'ın sağlık durumuna dikkat çekerek, "Müvekkil anılan bu olayla ilgili suçlanmış, haksız yere cezalandırılmıştır. İzmir’deki dosya beklenilmeden bu dosyada tahliye edilmesi gerekiyor. Müvekkil hastadır, basının da işlediği gibi, sağlık durumu gerçekten içler acısıdır. Duruşmaya gelemeyen, yürüyemeyen bir insandan bahsediyoruz. 83 yaşında organ yetmezliği olan bir kişiden bahsediyoruz. Yıllar sürecek bir dosya için tutukluluğunu sürdürmek sağlığı açısından elverişli değildir. Biz bu koşullarda acil olarak, müvekkilimin tahliye edilmesini talep ediyoruz. Tahliye olmasa bile ev hapsi talebinde bulunuyoruz. Vicdanlara sesleniyoruz, bu insan ölmeden tahliye edilmeli" dedi.
LİCE DAVASININ SONUCU BEKLENECEK
Avukatların talebini reddeden mahkeme heyeti, İzmir 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Lice Davası'nın sonuçlanmadığı gerekçesiyle Özkan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 30 Haziran'a erteledi.
HAKSIZ YARGILAMA
HDP Adana İl Örgütü, duruşmanın ardından adliye önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Çok sayıda HDP'linin katıldığı açıklamada konuşan HDP'li Tülay Hatimoğulları, Özkan'ın tahliye edilmemesine tepki göstererek, "Özkan şu an 84 yaşında ve çoklu hastalıkları var. Defalarca kalp krizi geçirmiş. Cezaevinde kalamayacağı gayet açık ve net olmasına rağmen ATK’nin doktorları ‘cezaevinde kalabilir’ raporu verdiler. Basına defalarca yansıdı. Elleri kelepçeli şekilde hastaneye götürülen Mehmet Emin Özkan yürüyemiyor bile. Bu kadar yaşı olan ve çok sayıda hastalığı olan bir tutsağın adil olmayan, haksız ve hukuksuz bir şekilde bir yargılamaya tabi tutulması toplumun vicdanını yaralamaktadır. Aynı olayı biz Aysel Tuğluk davasında da gördük" dedi.
ÖZKAN SERBEST BIRAKILMALI
Özkan'ın bir an önce serbest bırakılmasını isteyen Hatimoğulları, "Şayet mahkeme heyetinin zerre kadar bir vicdanı olsa ve gerçekten de hukuk zerre kadar işlemiş olsaydı, bugün en azında avukatımızın ev hapsi talebi kabul görülürdü. Ancak bugün de ret edildi. Bizler diyoruz ki, hasta tutuklular serbest bırakılmalıdır, Mehmet Emin Özkan derhal serbest bırakılmalıdır" şeklinde konuştu.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Mersin’de "Örgüt üyesi olma" suçlaması ile 1996 yılında gözaltına alınan Özkan, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde 22 Ekim 1993’te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın ölümünden sorumlu tutularak müebbet cezasına çarptırıldı. 26 yıldır cezaevinde tutulan Özkan, tutuklu bulunduğu günden bu yana 5 kez kalp krizi geçirdi, 4 defa da anjiyo oldu. Özkan’ın kalp, tansiyon, zehirli guatr, kemik erimesi, böbrek ve bağırsak bozuklukları, aşırı derecede kilo kaybı, duyma-görme eksikliği ve hafıza kaybı gibi birçok sağlık sorunu bulunuyor.
Hakkında ifade veren iki kişi, mahkeme sürecinde ifadelerini işkence altında verdiklerini beyan etmelerine rağmen Konya Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM), 1994'te yeni suçlamayla ilgili iddianame bile hazırlanmadan Özkan'a "Devletin birliğini ve bütünlüğünü bozmak"tan müebbet hapis cezası verdi. Fakat Yargıtay, iddianame hazırlanmadan ceza verilmesi nedeniyle Konya DGM’nin kararını bozdu. Bu karar üzerine Konya DGM, hazırlanan yarım sayfalık iddianameyle Özkan'ı aynı cezaya mahkum etti. Mahkemede işkence altında ifade verdiklerini söyleyen iki kişinin beyanı dışında başka hiçbir delil bulunmayan Özkan'ın dosyasını daha önce bozan Yargıtay, yarım sayfalık iddianameyle verilen cezayı bu kez onadı.
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), DGM heyetlerinde askeri üye bulunması nedeniyle bu mahkemelerdeki yargılamaların "adil yargılama hakkına aykırı" olduğu yönündeki kararlarından sonra yapılan yeni düzenlemeyle Özkan, Adana 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden yargılanmaya başlandı. Yeniden yargılama kararı nedeniyle müebbet hapis cezası hükmü ortadan kalkmasına rağmen tahliye talepleri reddedildi. Yaklaşık 8 yıldır yeniden yargılanmasına başlanan Özkan'ın davasında henüz karar çıkmadı. (MA)