Şehirden şehire seyahat kısıtlanacak
Otobüs seyahatlerine kısıtlama geldi. Şehirlerarası seyahat özel izne tabi olacak. Kararı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıkladı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, şehirden şehire otobüs seyahatlerine kısıtlamanın bu akşamdan itibaren geleceğini, özel araçla şehirler arası seyahat konusunda kıstlamanın da gündemlerinde olduğunu söyledi.
Süleyman Soylu, "Bu akşamdan itibaren mücbir sebep olmazsa izni yoksa şehirden şehire otobüs seyahatleri kısıtlanacak. Özel araçlarla şehirden şehire seyahat konusunda da bakacağız." dedi.
Soylu, koronavirüs nedeniyle başlatılacak yasak uygulamalarını katıldığı bir televizyon programında açıkladı.
Soylu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
"*İlk kez Rize'de alınan karar değil. Türkiye'de belde ve köy olarak 12. karar. Bazı köylerde veya beldelerde bulaşım riski çok olunca bu kararı alabiliyorlar. Rize'de 5 ayrı noktada alınan tedbirin amacı bir ölüm vakası var ve 65 yaş üstü çok vatandaşımız var.
*211 bin 670 iş yeri kapandı. bin 448 adli ve idari işlem yaptık.
*Yüzde seksen hayat durmuş durumda. Kapanmayan ticarethaneler hareketli. Güvenlik, sağlık ve temel tedarik zincirleri hareketli durumda. Bütün bunları takip ediyoruz. Bunları her sabah 09:00 itibarıyla bir önceki günün raporlarını alıyoruz. Örneğin toplu taşıma, bizim çağrılarımız.
*18 büyükşehir belediyesinden seri izlemeye çalışıyoruz. Günde 10 milyonu aşkın kişi toplu taşıma kullanırken şu anda 1 milyon 800 bin kişi kullanıyor.
*Şehirler arası otobüs yolcularında yüzde doksan azalma var; sefer sayısında yüzde yetmiş sekiz düşüş var.
*Kamu düzenin devam etmesi, sağlık sisteminin hayatta kalması, sosyal izolasyon ve tedarik zincirinin kırılmaması parametreleri üzerinden devam ediyoruz.
*Sokağa çıkma yasağına gerek yok demem. Bulaşıcılığın hangi ölçekte ve nasıl yayılacağı konusunda bugünden bir şey söyleyebilmek sadece tahmindir.
*65 yaş üzerine sınırlama koyduk mesela, kimsesizse yalnızsa ona ait de çözümler ürettik. "Ne yaparsanız yapın "demiyoruz. Sosyal devletin bütün unsurlarını ortaya koymaya çalışıyoruz.
*65 yaş üzeri 405 bin 705 vatandaşımıza elimizi uzatmaya çalıştık.
*Bizim insanımız titizdir, devlete karşı mahçup olmak istemez. Mağduriyet yaratmamak için her adımı titiz atmaya çalışıyoruz, mesela araç muayenelerini erteledik son genelgeyle...
*Fahiş fiyat, stokçuluk, fırsatçılık vatandaşlarımız bunları görünce bildirsinler; acımamız yok. Vatandaşımızı bu dönemde istismar edene acımayacağımızı bilsinler. Yaklaşık 217 ürüne satışı yapan yere işlem yaptık. Sadece gıda ve tıbbi malzeme değil, bu konuda fahiş fiyat, stok ortaya koyan birçok yer. Önümüzdeki günlerde el koymaları paylaşacağız.
*Edirne Pazarkule Sınır Kapısı'ndaki 5bin 800 mülteciyi oradan aldık. 9 vilayete götürdük. Bulaş riski geçtiği zaman kim Pazarkule'ye gitmek isterse yine hayır demeyiz.
*Umreden dönenler şu anda 19 bin 220. Türkiye içinde aldık bunları, hiçbir eksiklerini bırakmadık. 5 yıldızlı otelde nasıl hizmet görüyorlarsa öyle hizmet görecekler
*Özellikle toplu taşımalar ve şehir içindeki hareketlilikten çıkardığımız rakamlar. Özellikle İstanbul'dan büyüklerimiz memleketlerine gidiyorlar. Buna ait bu akşam bir tedbir daha getiriyoruz. Büyük ihtimalle otobüs seyahatlerini kısıtlıyoruz. Orada bir otorite kuruyoruz şimdi. İzne bağlı olmadan, zorunlu sebep olmadan sefer yaptırmayacağız.
*Birçok şehirde girişlerde sağlık taraması yapılıyor girişlerde, yaygınlaştırmaya çalıştırıyoruz bunu da. Bizim derdimiz sosyal izolasyonun diğer üç parametreyi ayakta tutmak kaydıyla sağlamak.
*Sağlık Bakanlığımızın böyle bir tasarrufu var. Açıklayanlar da var açıklamayanlar da var. Bu bizim bilmediğimiz anlamına gelmiyor. Nereye ne şekilde gittiğini takip ediyor, onun üzerinde yürütmeye çalışıyoruz."
ARAÇ MUAYENELERİ ERTELENDİ
Öte yandan İçişleri Bakanlığınca, 81 il valiliğine gönderilen genelge ile 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkma yasağı bulunanların motorlu araç muayeneleri ertelendi. Bu kapsamda olanlar araç muayenelerini sokağa çıkma yasağı kaldırıldıktan 45 gün sonraya kadar yaptırabilecek.
İçişleri Bakanlığı tarafından valiliklere koronavirüs tedbirleri kapsamında araç muayeneleri ile ilgili yeni bir genelge daha gönderildi. Genelgede, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 34'üncü maddesinde; trafiğe çıkarılacak motorlu araçların teknik şartlara uyup uymadığının belirli zamanlarda muayene edileceği, muayenesi yapılmamış bir araçla trafiğe çıkılması hâlinde araç sahibine idari para cezası ve süre verileceği, verilen süre sonunda muayene yaptırılmazsa araçların trafikten men edileceği hüküm altına alındığı hatırlatıldı.
Ancak 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlığı olan vatandaşların, evlerinden çıkamadıkları için Karayolları Trafik Kanunu'nun 34'üncü maddesi kapsamında araç muayenesini fiili imkansızlık nedeniyle yaptıramadıkları, bu yüzden karşılaşacakları yaptırımların üzerlerinde baskı oluşturarak, onları dışarı çıkmaya yönelttiği belirtildi.
Genelgede hem salgının yayılmasının önlenmesi hem de kendi sağlıkları açısından dışarı çıkmaları son derece riskli olan bu vatandaşların evlerinde kalmalarının salgınla mücadele için büyük öneme sahip olduğuna dikkat çekilerek, "Bu nedenlerle 65 yaş ve üzeri ile kronik rahatsızlıkları nedeniyle sokağa çıkmaları kısıtlanan/yasaklanan motorlu taşıt sahiplerinin sokağa çıkma yasağı ilan edildiği tarihten sonraki muayeneleri ertelenmiştir. Ayrıca bu kapsamda olanlar araç muayenelerini, yasaklamanın kaldırıldığından 45 gün sonrasına kadar Karayolları Trafik Kanununun 34'üncü maddesi kapsamında yaptırabilecek" denildi.
Bakanlık, söz konusu mevzuat hükümleri doğrultusunda bu kapsamda olanlara herhangi bir cezai işlem uygulanmamasını, trafik zabıtası tarafından herhangi bir mağduriyete sebebiyet verilmemesini istedi. (HABER MERKEZİ)