Şenyaşar ailesinin Adalet Yürüyüşü sırasında Artı TV muhabirlerine polis engeli
Adalet nöbetlerini Urfa'dan Ankara'ya taşıyan Şenyaşar ailesinin Adalet Bakanlığı önüne yürüşünü takip eden Artı TV muhabirlerine polis müdahale etti.
Artı Gerçek - Yeşil Sol Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ile Emine Şenyaşar, Urfa'da başladıkları Adalet Nöbeti'ni 29 gündür Ankara’da sürdürüyor.
BU KEZ 'CUMHURBAŞKANI KONVOYU' ENGELİ
Tekerlekli sandalyesiyle her gün Meclis’in Dikmen kapısından Adalet Bakanlığı’na “Adalet” yazılı dövizle yürüyen Emine Şenyaşar ve Ferit Şenyaşar, eylemleri esnasında İnönü Bulvarında Cumhurbaşkanlığı konvoyu geçtiği gerekçesiyle trafik polisleri tarafından durduruldu.
Ferit Şenyaşar, protokol geçtiği esnada protokol araçlarında bulunanlara tepki göstererek, “Bu aileyi görün, adalet arayan bu aileyi görün. Adalet arayan bu aileyi görmek zorundasınız” dedi. Protokolün geçtikten sonra ailenin, bakanlığa yürümesine izin verildi.
GAZETECİLERE MÜDAHALE
Ailenin Adalet Bakanlığı önüne yürüşünü takip eden Artı TV Ankara muhabiri Kadir Devir ve kameraman Emek Kılınç ile Mezopotanyma muhabirine polis tarafından müdahale edildi. Görüntü almaları engellenen gazeteciler gözaltına alınmakla tehdit edildi.
NE OLMUŞTU?
Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018 tarihinde AKP Milletvekili İbrahim Halil Yıldız, seçim çalışmaları sebebiyle iş yerlerini ziyaret etmiş ve taraflar arasında çıkan kavgada Celal, Adil, Mehmet, Fadıl ve Ferit Şenyaşar kardeşler ağır yaralanarak Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılmıştı. AKP'li Yıldız'ın yakınları, Şenyaşar ailesine kaldırıldıkları hastanede de saldırmış ve tekrar çıkan kavgada Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar ile milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın kardeşi Mehmet Şah Yıldız ölmüş, sekiz kişi yaralanmıştı.
Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklanmıştı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim olmuş ve tutuklanmıştı.
DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ
Katliam soruşturması "işyeri” ve “hastane” olarak ikiye ayrılmıştı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verilmişti. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozulmuştu.
“Hastane” dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlanmıştı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edilmişti. İlk duruşma 17 Ocak’ta Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmüştü.
Mahkeme, 1 Şubat'ta verdiği ara karar ile "Hastane" ve "İşyeri" dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Mahkeme de 15 Mart'ı duruşma günü olarak belirlemişti ancak Maraş merkezli depremlerden dolayı görülemeyen duruşmanın bugün yapılmasına karar verilmişti.
AİLE ADALET SAĞLANMAZSA NÖBETE ANKARA'DA DEVAM EDECEĞİNİ AÇIKLAMIŞTI
Şenyaşar ailesi, Şanlıurfa Adliyesi önünde başlattığı Adalet Nöbeti, 846’ıncı gününde son bulmuştu. Aile, 18 Temmuz'da Malatya'da görülecek davada adalet sağlanmaması durumunda nöbetlerine Ankara'da devam edeceğini açıklamıştı.
AİLE ENGELLENMİŞTİ
Urfa'daki adalet nöbetini Ankara'ya taşıyan ve Adalet Bakanlığı'na yürümek isteyen Şenyaşar ailesi engellenmişti. Anne Emine Şenyaşar, Meclis önünde oturmaya başlamıştı. (HABER MERKEZİ)