Şenyaşar davasında tahliye çıkmadı: 'Mahkeme heyetinin adil karar verecek cesareti yok'

Şenyaşar ailesine yönelik katliamla ilgili davada tahliye çıkmadı. Duruşma 7 Haziran'a ertelendi. DEM Parti Urfa Milletvekili Şenyaşar: "Duruşmaya girmedik çünkü heyetin adil karar verecek bir cesareti yok. Adalet arayışımızı ve mücadelemizi sürdüreceğiz.

Yusuf DURDU


MALATYA - Şenyaşar ailesine yönelik katliamla ilgili davada 4’ü tutuklu 30 sanığın yargılanmasında Malatya 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. Davanın altıncı duruşmasına Fadıl Şenyaşar tutuklu bulunduğu Elazığ Cezaevi’nden, diğer tutuklu sanıklar Enver Yıldız, Mekail Şimşek ve Celal Yıldız ise bulundukları cezaevlerinden SEGBİS ile katıldı. DEM Parti Urfa Milletvekili Ferit Şenyaşar ve annesi Emine Şenyaşar duruşmaya girmeyerek mahkemeyi protesto etti. Ferit ve Emine Şenyaşar duruşmada adliye önünde bekledi.

DEM PARTİ, CHP VE BAROLAR DURUŞMAYI İZLEDİ

Duruşmaya DEM Parti Hukuk Komisyonu Eşsözcüsü Sevda Çelik Özbingöl, CHP Urfa Milletvekili Mahmut Tanal, Urfa ve Diyarbakır Baroları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şube yöneticileri izledi.

DURUŞMA 7 HAZİRAN'A ERTELENDİ

Mahkeme, Fadıl Şenyaşar ile diğer tutuklu sanıklar Celal, Enver Yıldız ve Mekail Şimşek'in tutukluluk hallerinin devamına karar vererek, duruşmayı 7 Haziranda erteledi.

'ADALET BEKLENTİMİZE CEVAP ALAMADIK'

Adliye önünde konuşan Şenyaşar ailesinin avukatı Sevda Çelik Özbingöl, “Adalet arayışı için buradaydık. Emine anne adalet arayışını duruşma salonuna gelerek değil, Malatya adliyesinin önüne sürdürdü. Duruşma 7 Haziran’a ertelendi ama ne yazık ki adalet beklentimize bir cevap alamadık. Tutukluluk durumunun devamına karar verilirken, adaletin tecellisini sağlayacak deliller yine dosyada yoktu. Şenyaşar ailesinin savunmanları olarak adalet arayışımızı sürdürüyoruz” dedi.

'KATLİAMI AZMETTİREN KİŞİ ERDOĞAN'A OY İSTİYOR'

Ferit Şenyaşar ise “Yıl 2018, ailemize karşı bir katliam yapılıyor. Suruç Devlet Hastanesi’nde üç insanımız katlediliyor. Katliama azmettiren kişinin dokunulmazlığı bitmesine rağmen hala yargılamada ismi geçmiyor. Korumalar eşliğinde hâlâ Erdoğan’a oy istiyor. Katliamda ismi geçenlerin 12’sinin soy ismi Yıldız ve milletvekilinin birinci derecede akrabasıdır. Ama bunlar haklarında iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenmesine rağmen hâlâ tutuksuz yargılanıyor" diye konuştu.

'HEYETİN ADİL KARAR VERECEK CESARETİ YOK'

Kardeşi Fadıl Şenyaşar'ın yaklaşık altı yıldır tek kişilik hücrede tutulduğuna dikkat çeken Ferit Şenyaşar, "İşyerimizde yaptığımız eylemler meşru müdafaa kapsamındadır. Kardeşim bizi koruma amaçlı meşru müdafaa da bulunmuştur. Altı yıla yakındır tek kişilik hücrede tutukludur. Altıncı yargılaması yapıldı. Biz duruşmaya girmedik çünkü yargılama yapan heyetin adil karar verecek bir cesareti yoktur. Bundan dolayı duruşmaya katılmadık" dedi.

ADALET NÖBETİ SÜRECEK

Annesi Emine Şenyaşar ile birlikte Adalet Bakanlığı önünde adalet arayışlarını sürdüreceklerini vurgulayan Şenyaşar, "Mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu yapılan adaletsizlik sadece bize değil, yüzlerce insana yapılıyor. Adalet Bakanlığı önündeki mücadelemizde herkesi dayanışmaya çağırıyoruz” diye konuştu

NE OLMUŞTU?

Urfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018'de seçim çalışması yapan eski AKP Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları kendilerine ait işyerinde Şenyaşar ailesine saldırdı. Saldırı, yaralıların kaldırıldığı Suruç Devlet Hastanesi’nde de devam etti. Hacı Esvet Şenyaşar, oğulları Adil ve Celal Şenyaşar ile AKP Milletvekili Yıldız'ın abisi Mehmet Şah Yıldız öldü. Mehmet, Ferit ve Fadıl Şenyaşar ile birlikte sekiz kişi de yaralandı.

15 AY SONRA KORUMA ORDUSUYLA TESLİM OLDU

Saldırıda ağır yaralanan Fadıl Şenyaşar ve kardeşleri, tedavileri devam ederken gözaltına alındı ve Fadıl Şenyaşar tutuklandı. AKP’li Milletvekili Yıldız'ın ağabeyi Enver Yıldız ise 15 ay sonra 18 Eylül 2019’da 50 kişilik koruma ordusuyla Urfa Adliyesi’ne giderek teslim oldu ve tutuklandı.

DOSYA ÖNCE İKİYE AYRILDI SONRA BİRLEŞTİRİLDİ

Katliam soruşturması 'işyeri' ve 'hastane' olarak ikiye ayrıldı. İşyeri ile ilgili yapılan yargılamalarda, Fadıl Şenyaşar’a 37 yıl 9 ay, Enver Yıldız’a ise 18 yıl hapis cezası verildi. 2 Nisan 2021'de Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen karar, 9 Aralık 2022’de Antep Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Hastane dosyası ile ilgili 4 yıl 4 ay süren soruşturma sonucunda gizlilik kararı kaldırılarak iddianame hazırlandı. Dava kapsamında yargılanan 19 sanık hakkında hapis cezası talep edildi. İlk duruşma 17 Ocak 2023'te Malatya 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü Mahkeme, 1 Şubat 2023'te verdiği ara karar ile 'hastane' ve 'işyeri' dosyasını birleştirerek davanın görüldüğü Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Birleştirilen dosyada yargılama bir yıldır sürüyor.

Öne Çıkanlar