SGK meslek hastalıklarından ölümleri 'sıfırladı'
SGK verilerinde meslek hastalığından kaynaklı ölüm yaşanmadığı belirtiliyor. Oysa SGK sadece 2017 yılında 'meslek hastalığı sonucu ölenler için' 157 hak sahibine ölüm geliri bağladı.
ARTI GERÇEK - CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, meslek hastalıklarıyla ilgili hazırladığı raporu açıkladı.
Raporda, meslek hastalıkları işçilerin hayatına mal olurken, SGK verilerinin gerçeği yansıtmadığı belirtildi. Rapora göre, son 5 yılda en az 1400 işçi meslek hastalığı nedeniyle yaşamını yitirdi. Ancak bunlar kayıt altına alınmıyor. SGK verilerine göre, son 5 yılda meslek hastalıklarına bağlı ölüm yaşanmadığı aktarıldı.
Ağbaba, "Türkiye’de yaklaşık 26 milyon civarında çalışan olduğu düşünüldüğünde, ülkemizde ortalama 100 bin ila 300 bin arası çalışanın meslek hastalığına yakalandığı düşünülmektedir" dedi.
"Sağlık Bakanlığı sorumluluk almaktan kaçıyor" diyen Ağbaba, Türkiye’de meslek hastalıkları ile ilgili bulunan 2 hastanenin yetersiz olduğuna da dikkat çekti.
Rapora göre, Türkiye’de her gün ortalama 5, bir yılda ise 2 bine yakın işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitiriyor.
ILO raporlarına göre ise dünya genelinde her gün yaklaşık 7 bin kişi iş kazası veya meslek hastalıkları nedeniyle hayatını kaybediyor.
SGK ÖLÜMLERİ ‘SIFIRLADI’
SGK verilerine göre Türkiye’de 2011 yılında 697 işçi, 2012'de 400 işçi, 2013'de 351 işçi, 2014'de 495 işçi, 2015'de 500 işçi, 2016'da 600 işçi, 2017'de 691 işçide meslek hastalığı saptandı. Toplamda 2011-2017 yılları arasında meslek hastalığına yakalanan işçi sayısı 3 bin 734 olarak açıklandı. Ancak SGK, 2011 yılında 10, 2012 yılında 1 işçinin meslek hastalığı sonucu hayatını kaybettiğini açıklarken, sonraki yıllarda ölüm sayısını 0 olarak açıkladı.
157 KİŞİYE ÖLÜM GELİRİ BAĞLANDI
"Belirtilen bu rakamlar hiçbir şekilde gerçeği yansıtmamaktadır" diyen Ağbaba, çünkü SGK’nın 2017 yılında ‘’meslek hastalığı sonucu ölenler için’’ 157 hak sahibine ölüm geliri bağladığını hatırlattı. Ağbaba, "Böylece SGK kendi verileri ile kendisini yalanlamakta, meslek hastalığına bağlı ölümleri kayıt altına almak istememektedir. Böylece 2011-2017 yılları arası yaklaşık 1400 işçinin meslek hastalığı neticesinde hayatını kaybetmiş olma ihtimali bir hayli yüksektir" dedi.
MESLEK HASTALIKLARININ SİNSİ YÜZÜ SLİKOZİS
Türkiye’de meslek hastalıkları arasında en çok bilinenin ‘’slikozis’’ hastalığı olduğunu belirten Ağbaba, slikozis rahatsızlığından kaynaklı bir çok işçinin hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Rapora göre, 1995 yılından bu yana slikozis hastalığı nedeniyle en az 80 işçi hayatını kaybetti. Kot taşlama işçileri bu oran içerisinde en yüksek iş kolu. 100’den fazla işçi de Slikozis nedeniyle adeta her gün ölümü bekliyor.
Slikozis hastalığına yakalanma riskinin arttığı bir diğer iş kolu ise diş teknisyenliği. 2011'de dört diş teknisyeni silikozis sonucu hayatını kaybetti.
PRİM ÖDEMEMEK İÇİN MESLEK HASTALIKLARI GİZLENİYOR
Ağbaba, çalışma yaşamında ortaya çıkan meslek hastalıklarını; solunum yetmezliği, Koah, akciğer rahatsızlıkları, dolaşım sistemi bozukluğu olarak sıralarken, Sağlık Bakanlığının meslek hastalıklarıyla ile ilgili sorumluluk almamasını eleştirdi. Ağbaba, "SGK prim ve tazminat ödemesinden kaçınmak için meslek hastalıklarının kayıt altına alınmasını kısıtlamaktadır" dedi.
Ağbaba, önerilerini şöyle sıraladı: "Türkiye’de meslek hastalıkları ve meslek hastalıklarına bağlı yaşanan ölümler iş cinayetlerinin görünmeyen yüzüdür. Meslek hastalıkları ile ilgili veriler ve tanılar SGK tarafından değil Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığın’ca kayıt altına alınmalıdır. Meslek Hastalıklarının gizlenmesine yönelik sistematik politikalara son verilmelidir. Türkiye’de meslek hastalıklarının tedavisi ve tanısı için daha fazla hastane kurulmalıdır. İş yeri hekim uygulaması yeniden düzenlenmeli, meslek hastalığına yakalanma riski büyük olan çalışma alanları sürekli denetlenmelidir. İşçiler düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçirilmelidir."