Shadi Ghadirian'ın 'Her Gün Gibi' çalışması
İslam toplumlarında kadının rolü konusundaki önyargıları anlatan eserler
KÜLTÜR & SANAT - 2016 İFSAK Fotoğraf Günlerinde ve Beşiktaş Fotofest kapsamında eserleri sergilenmiş olan 1974 Tahran doğumlu İran'lı kadın fotoğraf sanatçısı, geleneklerin baskısı altındaki kadınların modernleşme sorununu fotoğraf çalışmalarıyla aktarıyor. 1998 yılında QAJAR isimli projesiyle dünyaca çapında bir isim oldu.
2000 yılında çalıştığı "untitled from the like everyday" (Her Gün Gibi) serisi, İslam toplumlarında kadının rolü konusundaki önyargıları destekleyici kurgular çalışır. Hem İran ve İslam coğrafyasında, hem de dünyada, kadının geleneksel rollerini mizahi bir anlatımla fotoğraflara aktarır.
Siyah çarşaflı kadın figürü kullanmayıp desenleri canlı kumaşlar kullanması, modellerin standart İran’lı kadın tipiyle örtüşmeyen, hatta çelişen hareketli, yaşam dolu, bireyleşmiş kadın figürüne dönüştürür. Yüzleri farklı objeler olarak kullanması ise yine mizahi bir yaklaşımla önyargıyı anlatır. Mutfak malzemelerini, gündelik ev eşyalarını yüz olarak kullanmasıyla, İslam'daki kadın algısına gönderme yapmaktadır.
Bir kadına evlilikle gelen sorumlulukları, kimlikler olarak çalıştığı bu seride ironik olarak ev kadınlarına atfedilen aşçı, temizlikçi vs. gibi saçma sapan tek boyutlu kimlik anlayışını zayıflatır. Her Gün Gibi, kadınlara dair gerçekleri, profesyonel ev hanımlarının yaşamlarını dolduran 'gündelik' ev eşyaları ile yanyana koymaktadır. (KAYNAK)