Dünyanın farklı bölgelerinde bu yıl gerçekleştirilecek büyük etkinlikler, kültür sanat dünyasının küresel takvimini şimdiden şekillendirdi. Bu yıl sanatseverleri dünyanın büyük müzelerindeki sergilerden fuarlara kadar bir dizi etkinlik bekliyor.
İspanya'nın UNESCO Dünya Mirası Lİstesi'nde yer alan tarihi yapılarından El Escorial Kraliyet Manastırı 6,5 milyon euro'ya yenileniyor. Yenilemeden sonra manastırda daha önce girişin yasak olduğu 'Krallar Avlusu' ve resim galerisi de ziyarete açılacak.
3'üncü Arnica Art Land Sanat Çalıştayı'nda üretilen eserler İstanbul'da sanatseverlerle buluşuyor. Sergiye katılan sanatçıların farklı disiplinlerden üretimlere imza attığı sergi, FN Art Space Sanat Galerisi'nde 23 Ocak tarihine kadar açık kalacak.
Feminist, kuir ve trans bedenlerin görünürlüğünü artıran eserlerden, geçmişe tanıklık eden arşivsel çalışmalara kadar geniş bir yelpazede üretimler sunan Anlatı Gücü İttifakı sergisi, 9 Ocak - 9 Şubat tarihleri arasında Barın Han'da ziyarete açık olacak.
Haldun Dormen 70. sanat yılını, dostları, meslektaşları ve öğrencileriyle kutladı. Program kapsamında Dormen'in ailesi ve dostlarının konuşmalarının yanı sıra müzikal sahne gösterileri de yapıldı.
Umut Azad Akkel'in 'It/Ortada' sergisi ziyarete açıldı. Akkel, sergi için "Fiziksel ve psikolojik şiddet, ezen-ezilen döngüsünün en temel yakıtlarından biri... Meseleyi üretimimle, çok kişisel bir noktadan başlatıp kamusal bir alana taşıdım" dedi.
İstanbul Sanatları Çarşısı olarak bilinen tarihi Cedid Efendi Medresesi binası 'tahsis şartlarına uygun hizmet vermediği" gerekçesiyle boşaltılıyor. Kültür Bakanlığı, alanın yine kültür sanat faaliyetlerine ayrılacağını belirtirken sanatçılar kaygılı.
18. İstanbul Bienali'nin küratörü Christine Tohmé oldu. Bienalin ilk ayağı, kendini koruma ve gelecek olasılıklarına ilişkin temalara odaklanacak.
Deleuze ve Sanat, sadece Deleuze’ün felsefesine ilgi duyanlar için değil, sanatın düşünsel ve toplumsal boyutlarını sorgulayan herkes için değerli bir kaynak niteliğindedir.
Sebastião Salgado'nun Genesis sergisi 28 Eylül - 31 Aralık arasında Tophane-i Amire'de izlenebilecek. Sergi Salgado’nun, dünyanın, içinde görünür şekilde insanlık dramı, savaş, açlık, kuraklık bulunmayan taraflarına odaklandığı fotoğraflarından oluşuyor.
Karaçay Topluluk Merkezi’nin konteyner yerleşkesinde çocukların ve gençlerin ürettiği fotoğraf, film, resim ve heykellerden oluşan “Karaçay Dayanışması” sergisi Bayetav Sanat’ta sanatseverlerle buluştu.
Gazeteci ve sinema eleştirmeni Şenay Aydemir'in hazırlayıp sunduğu Netflik Ayarı'nın bu haftaki konuğu yazar, çevirmen ve editör Barış Özkul.
Contemporary Istanbul'un 19. edisyonu 23 Ekim'de Tersane İstanbul’da başlıyor. Fuarın genel ziyaret günleri olan 24-27 Ekim tarihlerinde 503 sanatçının 809 eseri sanatseverlerle buluşacak.
Derya Yücel'le küratörlüğünü yaptığı "Gökyüzü Başımızın Üstüne Düşebilir" ve “Karanlıkta Uzaklaşmalar ve Parıltılar" sergilerini konuştuk.
Ranciére, “Sanatın Yolculukları” isimli eserde yer alan metinlerde sanatın tiyatro, mimarlık, müzik, tasarım, felsefe, estetik gibi kavramlarla ilişkisini incelerken, aynı zamanda iktidar ve onun temsilleriyle olan bağının da izini sürüyor.
9. Çanakkale Bienali, 4 Ekim’de açıldı; 11 Kasım’a kadar sürecek. 13 mekanda elli sanatçının işlerinin izleyiciyle buluşacağı bienalin teması ‘Zamana Bırakmak’.
Küratör, sanat yazarı T. Melis Golar ile çağdaş sanata dair kapsamlı bir sohbet gerçekleştirdik. Golar'a çalıştığı sanatçılarla diyalog sürecini ve küratöryel yöntemlerini de sorduk.
Özgürlük İçin Sanat İnisiyatifi, "Sansür ve otosansür baskısında kültürel kapan" konu başlığıyla 5-6 Ekim’de bir araya gelecek. İki günlük buluşmanın sonunda sonuç bildirgesi yayınlanacak.
Müziğin sahneyle buluştuğu yerde seyirciyle kurulan iletişim ve müziğin yolculuğu sahne performanslarında önemli bir noktada duruyor. Çünkü seyircinin de sahneye dahil olduğu iki yönlü bir iletişimden bahsediyoruz canlı performanslarda.
Ortaçağ ve Rönesans dönemlerinin, birer dönem olmaktan çok birer düşünce halinde var olduklarının çıkarımını yapabilmek, bu yazının temel amacıdır.
Heller, Joyce’a nazire yaparcasına yaşlı bir adamın adını parlatma çabasını ele alıyor. Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana, sanat ve ona dair beklentilerdeki değişimi mercek altına alarak kimi zaman kendi yetersizliğini ve vasat beklentilerini de taşlıyor.
Memlekette siyasi ve ekonomik kriz almış başını gitmişken sanat dünyasının böyle canlı ve zengin etkinliklerle atağa geçmesini ‘iyi şeyler de oluyor’ kabilinden not etmek gerektiğini düşünüyorum.
I Pagliacci ya da Palyaçolar eseri, insanın iç çatışmalarını ve karmaşalarını çok net bir şekilde ortaya koyan bir eserdir. Palyaçomuzun, yani Canio’nun gülümsemek zorunda olduğu anlarda iç çatışmalarını seyirci de derinden hissetmektedir.
Şiir zaman zaman, bilhassa gençler için, yaşamın soluğu cehennemi bir sıcaklığa yükseldiğinde sığınak ya da kaçış rampası gibi olur. Modern Türkçe şiirde örneğin, faşizmin ve İkinci Dünya Savaşı’nın yaşandığı kırklı yıllarda da öyle olmuştur.
Ressam Vahap Aydoğan'la insan hikayelerinden tuvale taşıdığı "sürreal biyografileri" konuştuk. Üretimlerine damgasını vuran yaratıcı yaklaşımı anlatan sanatçı "Gerçek insan yaşamlarını, duygu dünyalarını tuval üzerine imgeler vasıtasıyla kodluyorum" dedi.
Bu dünyadan bir Babür Kuzucuoğlu geçti. Tam bir kültür insanıydı Babür. Müzikten edebiyata, sanattan felsefeye… Şair, Yazar, çevirmen, eleştirmen, editör… Ürünleri ile hep yaşayacak, anılacak.
'Fénelon ne yapmalıydı?' sorusunun cevabını elbette biz vermeyeceğiz. Sadece onun yaşadığı trajik durumu değerlendirmeye çalışacağız.
Biliyoruz ki her sergi ve performans için onlarca yazı çıkmıyor. Çıkan nadir değerlendirmeler de sanat tarihine malzeme olarak kayda geçiyor. Olumsuz yazılar karşısında sanatçıları harekete geçiren çoğu kez bu durum.
Carmen, Don José’yi ve diğer erkekleri gerçekten seviyor mu? Yoksa sadece ona gösterilen ilgiyi mi seviyor? Carmen, Escamillo ve Don José'ye aynı anda aşk hissedebilir mi? Yoksa sadece özgürlüğünün peşinde mi?
Kommagene Bienali, bu yıl ikinci kez izleyicilerle buluşuyor. "İyileşme ve yeniden doğuş” ana teması ile hareket eden 2. Kommagene Bienali, 6 Şubat Depremi ile büyük bir felaket yaşayan Adıyaman ve bölgesine dair kolektif bir bilinç ile hareket etti.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.