Derya Sönmez, 'Öteki Hayvanları' anlattı: Çatışma anlarında, kötülüğe giden yol muğlaklaştığında öykü kişilerimin nasıl bir tutum geliştireceğini görmek istedim. Onları yargılamadan, sevmeye de gereksinim duymadan sadece anlamak istedim, bütün karanlığı, aydınlığı ve o muazzam potansiyeliyle.
Geçen yazıda, yayın listelerinde şiire yer veren iki yayınevine dikkat çekmiştik. Yayımladığı kitapların büyük bölümü şiir yapıtlarından oluşan yayınevleriyle devam edeceğiz.
Lal Laleş imzalı Gidenleri Rahat Bırakma Kılavuzu'ndan, Bülent Diken'in Metis Yayınları etiketiyle okurlarla buluşan çalışması 'Yeni Despotizm'e kadar altı yeni kitap ile haftanın öne çıkanları...
Begüm Egeli Bursalıgil'in ilk romanı 'Sessiz Havuz’, Boyut Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu. Bursalıgil romanı yazma süreci için "Başlangıç noktam hayatla ilgili kendimce saptadığım içgörüleri anlatmaktı" dedi.
Yazar Tarık Ali'nin 1980-2024 yılları arasındaki anılarını kapsayan kitabı 'You Can’t Please All', Verso Books etiketiyle yayımlandı. Kitap hakkında Jacobin'in sorularını yanıtlayan Ali, değişen dünyada anti-emperyalist olmanın anlamı üzerine konuşuyor.
Mazlum Çetinkaya’nın SRC KİTAP etiketiyle çıkan “7,6” isimli kitabı da içimizi yakan deprem gerçeğinden esinlenen bir metin. Yazar, depremle birlikte yaşamın kendisini de sorguluyor, depremde yitirilen her canın ardından sözcüklerle yas tutuyor.
Selçuk Baran’ın kimi zaman büyük bir yalnızlık, kimi zamansa heyecanla kaleme aldığı notlar; zihninden geçenleri yazıya döktüğü karalamalar bu kitap aracılığıyla ilk kez okurla buluştu.
Hindistan'da ithalat yasağı nedeniyle satılamayan 'Şeytan Ayetleri', 36 yıl sonra yeniden raflara döndü. Yasak talimatını içeren belge kaybolunca yüksek mahkeme satışın önündeki engeli kaldırdı. Ülkenin köklü kitapçısı romanın "yok sattığını" belirtti.
Barack Obama, 2024 yılında en sevdiği filmler, kitaplar ve şarkılardan oluşan yıl sonu listelerini paylaştı. Obama'nın favorileri arasında Cannes seçkisinden bu yıl prestijli Booker ödülünü kazanan 'Orbital' romanına kadar uzanan bir liste var.
Vuslatlar Fasarya bize şunu hatırlatıyor: İnsan bazen düşüşüne hayran kalır, bataklığını ev sanır. Ama normal dediğimiz şey, herkesin kendi hayatına çektiği sınırdan ibaret.
Şair Kutay Onaylı, Metis Yayınları'ndan çıkan kitabı "Türkolmak"ı anlattı: insan türkolunca türk olmaktan çıkmış olmuyor yani. “oluş”, “olmak”tan ayrı veya bizi ondan kaçıracak bir yangın merdiveni değil, “oluş”umuzu çok romantize etmek de bir tuzak..."
Louis Fishman imzalı "Geç Osmanlı Döneminde Yahudiler ve Filistinliler" kitabından Ayhan Yalçınkaya'nın Dipnot Yayınları etiketiyle çıkan yeni çalışması "Alevilikte Toplumsal İktidar ve Kurumlar"a kadar 7 yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kitapçı kitapçı gezerek haklarında toplatma kararı bulunan kitap ve dergilere el koyuyor. İHD’nin “Olağanüstü Hal Bölge Raporu 1991” kitabı da söz konusu kitaplar arasında.
Bir ev, bir sokak, kent ya da ülke ne zaman ‘ev’likten çıkar? Ya da bir insan kendini ne zaman sürgünde hisseder? Köklerinden ayrılıp bir başka coğrafyayı yeniden ev yapmak mümkün müdür? Bu soruların cevabı Etel Adnan’ın hayatı ve sanatına tekabül ediyor.
Enver Topaloğlu’nun yeni şiir kitabı ‘Yaşadığım Çağa Blues’ adıyla Pikaresk Yayınları tarafından yayımlandı. Şair, gündelik olanı şiirsel bir boyuta taşırken, kendine özgü dil ve üslubunu bu kitabında da sürdürüyor.
'Mutsuz Evlerden Önce' SRC Kitap'tan çıktı. Şentürk, "Kitabın karakterleri, tahakküm ilişkisini içeren ve köleleştiren “hapis alanı mutsuz evler”i yıkıp, özgür ilişkiyi içeren, kölelikten azat eden “özgürlük alanı mutlu evler”i kurmaya çalışıyorlar" dedi.
Kitap sadece bir mekânın değil, aynı zamanda hafızanın peşine düşülen, zorlu ve değerli bir yolculuğun ürünü. Ümit Nar, kaybolmaya yüz tutmuş bir mekânın izini sürerken, Krepen’in tarihi dokusunun ve Beyoğlu’nun geçmişinin hak ettiği değeri hatırlatıyor.
Seethaler, “İsimsiz Kafe"de, yeni başlangıçlar, sıradan hayatlar, orada yer alan büyük umutlar ve hayal kırıklıkları üzerine bir metin kaleme alıyor.
Şengül Can, "Devamsız" adlı öykü kitabında yerel dili kullanma maharetini çocukluğuna bağlıyor ama yine de kulak tırmalamadan, göze batmadan öykü içine yerleştirmesi önemli. Bu haftanın üç sorusu da ona.
Gayle Tzemach Lemmon imzalı 'Kobane'nin Kızları' kitabı Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı. Avesta Yayınları'ndan çıkan kitap daha önce de yasaklanmış ve hakkında toplatılma kararı verilmişti.
Türkiye'de yayıncılığın imkanları daralırken, Kürtçe yayıncılık da mevcut krize ve baskılara rağmen yola devam etme ve üretme mücadelesi veriyor. Kürt yazarlar Mehmet Akdoğan ve Mehmet Gür'le yaşadıkları sorunları konuştuk.
Leipold, yeni çalışması "Yurttaş Marx: Cumhuriyetçilik ve Karl Marx'ın Sosyal ve Siyasal Düşüncesinin Oluşumu" kitabında Marx'ın erken dönem teorisinde kendini gösteren cumhuriyetçilik fikrinin sosyalist ufuk için taşıdığı imkanları değerlendiriyor.
Yazar Yavuz Ekinci'ye, Rüyası Bölünenler isimli romanındaki ifadeler gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, Ekinci'ye açılan propaganda davasının reddine karar verdi.
'Ben Feride Bu Benim Sesim' romanının temposu, merakı ve dikkati diri tutan kurgusuyla gazeteci M. Ender Öndeş’in de yazarken mesleğinden yararlandığı belli. Yolu şiire de düşen Öndeş bu haftanın konuğu.
Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarı'nda beş günde beş kitaba el konuldu. Artı Gerçek'e konuşan yayıncılar, Kürtçe yayıncılığın engellenmek istendiğini belirterek yayınevlerine sahip çıkılması için çağrı yaptı.
Gazetec yazar Hasan Cemal'in kaleme aldığı 'Zamane Diktatörleri', SRC Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Şair Haydar Ergülen'in edebi denemeleri "Cemal Süreya için 59 Kırlangıç" ve "Şairin Bavulu" genişletilmiş yeni basımlarıyla, SRC Kitap etiketiyle okurlarla buluşuyor.
Kürt Yayıncılar Birliği Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarında Kürt Yayınevlerine ait stantlarda sergilenen birçok kitaba el konulmasını protesto etti. Basın açıklamasında saldırılar Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük olarak nitelendirildi.
Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'in Kolombiya'da doğduğu "Müze Ev" her yıl yüzlerce turist ağırlamaya devam ediyor. Evin bulunduğu Aracataca kasabası, yazarın başyapıtı "Yüzyıllık Yalnızlık" adlı eserde anlattığı kasaba olarak da biliniyor.
Dijital alanda etkili olan her şey gibi TikTok’un da kitap işine dalmasında şaşıracak bir şey yok. Yok, ama kitap ve dijitalin bu aşkında oksimoron bir şeyler de var.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.