Selçuk Baran’ın kimi zaman büyük bir yalnızlık, kimi zamansa heyecanla kaleme aldığı notlar; zihninden geçenleri yazıya döktüğü karalamalar bu kitap aracılığıyla ilk kez okurla buluştu.
Osamu Dazai, mitolojiden esinlenerek yarattığı “Pandora’nın Kutusu” isimli romanda bireyin topluma ve kendine yabancılaşmasını otobiyografik öğelerle işliyor ve arka planda savaş dönemi Japonya’sının ruhsal panoramasını okura yansıtıyor.
Şengül Can, "Devamsız" adlı öykü kitabında yerel dili kullanma maharetini çocukluğuna bağlıyor ama yine de kulak tırmalamadan, göze batmadan öykü içine yerleştirmesi önemli. Bu haftanın üç sorusu da ona.
Valerie Luiselli'nin Siren Yayınları etiketiyle Türkçeye kazandırılan deneme türündeki "Sahte Belgeler" kitabından M. Ender Öndeş'in Luvı Yayınları'ndan çıkan çalışması "Tarihin Belleği"ne kadar 8 yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Sally Rooney, İntermezzo’da yarattığı derinlikli karakterler eşliğinde, bir aile hikayesinin yanı sıra marazi ilişkiler ağını da, zaman zaman bilinç akışı tekniği kullanarak anlatıyor ve sürükleyici bir metin ortaya koyuyor.
Yıllarca üstlendiği sabır taşlığı görevini kocasına devreden bir kadının hikayesi Sabır Taşı. Tarafların birbirine karıştığı, savaşın hiç bitmediği, kendi arkadaşlarınca vurulan bir adamın, karısının hayatını baştan sona gözden geçirmesinin hikayesi.
'Erkeksiz Kadınlar’ın İranlı yazarı Parsipur, her bir karakterde hem dönemin İran’ını, hem de böyle bir dönemde bu coğrafyada kadın olmanın ne menem bir şey olduğunu alegorik bir dille, sündürmeden anlatıyor.
Figen Şakacı'nın İletişim Yayınları etiketiyle çıkan romanı "HınçAhınç"tan Usama Maksidi'nin Ortadoğu'daki mezhepçilik olgusunu modernizmin bir sonucu olarak ele aldığı "Mezhepçilik Kültürü" çalışmasına kadar 8 yeni kitap ile haftanın öne çıkan kitapları.
Siyaset kuramcısı Michael Hardt'ın Otonom Yayıncılık'tan çıkan son çalışması "Yıkıcı Yetmişler"den Terry Eagleton'ın modernliğin başlangıcından günümüze kültürün serüvenini anlattığı "Kültür" adlı kitabına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Fatma Nur Kaptanoğlu'nun kahramanı Bilge, umarım kulaklarında yankılanan bip seslerinin izinden kurtulup hayatına devam edebilir...İnsan, evinin açtığı yarayı iyileştiremese de, onunla yaşamayı, hatta onunla eğlenmeyi öğrenir. Önünde sonunda büyür yani.
David Graeber ve David Wengrow imzalı araştırma 'Her Şeyin Şafağı'ndan insan ilişkilerine cinsiyet ve sınıf perspektiflerinden baktığı romanlarıyla ses getiren Sally Rooney'nin yeni eseri Intermezzo'ya kadar dokuz yeni kitapla haftanın öne çıkanları...
Bu köşede sadece ilk kitapla gözüme çarpanlar değil, her yazdıklarıyla ilk kitap heyecanı duyduğunu belli eden yazarlar da konuğum olacak. Öyle ya birbirimizi anlamak, meramımızı anlatmak için kullanmayacaksak bu bereketli dilimiz neye yarar?
Mario Vargas Llosa, “Zor Zamanlar” isimli romanında, 1954 yılında CIA’in başını çektiği Guatemala askeri darbesinin arka planını anlatırken, gerçek hayattan esinlenerek yarattığı olaylar ve karakterleri eşliğinde sürükleyici bir metin inşa ediyor.
'Normal İnsanlar' romanıyla Türkiye'de edebiyat dünyasının dikkatini çeken ve romanlarının dizi uyarlamalarıyla daha geniş kitlelere ulaşan İrlandalı yazar Sally Rooney, Can Yayınları tarafından Türkçeye de çevrilen son romanı 'Intermezzo'yu anlattı.
Didierlaurent, komik ve kimi olağanüstü durumlarla metni örerken felsefi zemini itinayla döşer ve okura, kendi hayatını, o hayatta alıştığı düzeni düşünmesi için bir çatlak yaratır. Sıradan insanın kendi gerçekliğinden kaçacağı bir metin meydana getirir.
‘Khimaira’nın yazarı John Barth, Binbir Gece Masallarının içine sızmaya çalışırken, anlatı geleneklerini sorgular. Anlatma arzusuyla örülen metin, hikaye anlatım olanaklarının yanı sıra anlatıcı ile dinleyici arasındaki ilişkiyi de yeniden inşa eder.
Sadullah Gülten imzasıyla Timaş Yayınları'ndan çıkan 'Heterodoks Dervişler ve Aleviler'den, Charlotte Beradt'ın Nazi rejimi altında yaşayanların gördüğü rüyaları incelediği 'Rüyaların Üçüncü Reich'ına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
İlk romanı 'Küçük Şeylerin Tanrısı' ile dünya çapında tanınırlık kazanan Hindistanlı yazar, savaş karşıtı eylemci Arundhati Roy, PEN Pinter Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu.
Philip Roth, “Meme” isimli eserinde, insan doğasının özünü mercek altına alıyor ve devasa bir dönüşüm sonucunda bile bu özün kolay kolay değişmediğini, arzuların ve itkilerin bedenin ahvalinden bağımsız yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.
Hukukçu Eylem Ümit Atılgan'ın "haksız tahrik" düzenlemesinin lafzını yorumladığı kitabı 'Haksız Tahrik'ten Zülfü Livaneli'nin Can Yayınları'ndan çıkan anı kitabı Sazın Teli Koptu'ya kadar 10 yeni kitap ile haftanın öne çıkanları...
Uluslararası Booker Ödülü'nün bu yılki kazananı Jenny Erpenbeck oldu. 'Kairos.' romanıyla ödüle layık görüldü. Erpenbeck, bu ödülü kazanan ilk Alman yazar oldu.
Edouard Louis, ‘Bir Kadının Kavgaları ve Dönüşümleri’ isimli eserinde, kendi anılarından ve çocukluk travmalarından yola çıkarak her birimize çok tanıdık gelen, hangi sınıftan olursak olalım, şahit olduğumuz veya maruz kaldığımız bir hayatı anlatıyor.
Merve Küçüksarp, Gabriel García Márquez'in, vefatından yıllar sonra gün yüzüne çıkan ve Türkçede Can Yayınları etiketiyle yayımlanan son romanı Ağustosta Görüşürüz üzerine yazdı.
Arap dünyasının 1988'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk yazarı Necip Mahfuz'un "Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri" kitabı Can Yayınları'ndan çıktı.
Halide Edip Adıvar'ın kısa roman denemesi 'İstanbul'da Bir Yabancı' ilk kez kitaplaştırıldı.
Sıcak Külleri Kaldı’da romanın dört kahramanı tarafından temsil edilen üç temel sınıfı, bu sınıflar arasındaki ilişkileri ve mücadeleyi görüyoruz.
Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak için ailesi tarafından her yıl düzenlenen Erdal Öz Edebiyat Ödülü, Selim İleri'ye verildi.
Biz sadece devletin değil, siyasal hareketlerin yasakları, oto-sansürü ile boğuştuk yayıncılık hayatı boyunca
Rushdie, Can Yayınları tarafından basılan kitabının sansürlendiğinin ortaya çıkması üzerine yayınevinin kendisini arayarak özür dilediğini açıkladı.
Bu bungun gündemde edebiyata sığınmak insana iyi gelebilir. Bambaşka bir yaratıcılıkta zengin bir eser keşfetmek isteyen okurlar için bir yazar ismi önermemi ister miydiniz?
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.