Sally Rooney'den güçlü bir roman: İntermezzo
Merve KÜÇÜKSARP
Sally Rooney’in kaleme aldığı “İntermezzo” isimli roman, Begüm Kovulmaz’ın çevirisi ile Can Yayınları tarafından yayımlandı. Daha önce ‘Normal İnsanlar’(2019), ‘Güzel Dünya, Neredesin?’ (2022), 'Arkadaşlarla Sohbetler' (2020) isimli kitapları dilimize çevrilen ve oldukça geniş bir kitle tarafından okunan Rooney, bu romanında, kardeş ilişkilerinin ve ailenin kırılgan zemininde güçlü bir metin ortaya koyuyor.
‘İntermezzo’, yakın zamanda babalarını kaybetmiş iki kardeş olan Peter ve Ivan’ın hikayesi ve aralarındaki çatışma ekseninde seyir alır. Peter ve Ivan’ın anneleri, henüz Ivan küçük bir çocukken başka bir adamla yaşamaya başlar ve bu iki kardeş mühendis olan babaları tarafından büyütülürler. Ne ki babaları kanserle yaptığı uzun yıllar süren savaşın sonrasında vefat eder. Bizler Peter ve Ivan’ı bu vefattan bir süre sonra tanırız.
Bu iki kardeş birbirlerinden oldukça farklıdır; Peter otuzlu yaşlarında, kadınlar tarafından ilgi gören, dışa dönük başarılı avukattır. Ancak bu ‘muteber’ görünen hayatının ardında özel hayatında kimi ikircikli hallere girmekte, birbirinden farklı iki kadınla olan ilişkisinde kimi bölünmeler yaşamaktadır. Peter’ın hayatını zar zor idame ettiren, kimi zaman seks işçiliği yapan Naomi isimli bir üniversite öğrencisiyle erotik ve ekonomik çıkarlara dayalı marazi bir ilişkisi vardır. Naomi’den oldukça hoşlanmakta, varlığını yakınında hissetmekten memnun olmaktadır. Ancak bir de Sylvia vardır, onda bölünme yaratan. Sylvia üniversitede bir akademisyen, onunla dostluğa benzeyen bir ilişki kuran, olgun bir kadındır. Onun bir anlamda ruh eşi gibidir. Peter, Naomi'yi çoğunlukla kendi dairesine götürürken, Sylvia ile yemeğe çıkarlar, yağmurda kol kola yürürler. Ancak Sylvia bir kaza sonrasında ağır buhrana kapılınca, Peter’a mesafe koyar. Peter’ın bu iki kadın bağlamında özel hayatındaki yaşadığı bunalımı ve girdiği çıkmazları Rooney ustalıkla anlatır. Ayrıca üçüncü tekil şahıs anlatıcı tarafından kaleme aldığı metinde, düşünce ve duygu akışında, bilinçakışı yöntemini kullanır. Buna rağmen anlatıcı sürükleyicidir. ,
Ivan’a gelince, o henüz yirmi iki yaşındadır ve satranç konusunda dehaya varan bir cevhere sahiptir. Ancak gerçek hayattaki hamleleri görmek ve hayatını kotarmak konusunda o denli mahir değildir. İnsanlarla ilişkilerinden başarılı değildir, üstelik bir hayli uyumsuzdur. Kariyer açısından da ağabeyinden farklıdır. Sahip olduğu okul diplomasına rağmen, serbest veri analizi yapar ve bu işle geçimini güç bela sağlar.
Bu sırada hayatına otuzlarında Margaret isminde bir kadın girer. Kendisinden on dört yaş büyük olan Margaret alkolik kocasından ayrılmıştır, ancak evliliğinin izleri hâlâ taravetini korumaktadır. Ivan ve Margaret’in cinsellik ekseninde başlayan ilişkileri gitgide duygusal bir gerilimle yüklenir. Bu ilişki, Margaret’in geçmişi ve hayatındaki girift pürüzler romanın kurgusunu dallanıp budaklandırır.
Romanda öne çıkan diğer bir unsur ise, karakterlerin derinliği ve aralarındaki çatışmaların, dahası diyalogların gerçekçiliğidir. Peter’ın kendine dönük bencil egosu, Ivan’ın tutunma mücadelesi, Margaret ve Ivan arasındaki ilişkinin seyri, duygusal gerilimler buna misaldir. Üstelik yalnızca ana karakterler değil, yan karakterler de romanın karmaşık ağı içinde zaman zaman merkezileşerek önemli işlevsel nitelik kazanırlar.
Sally Rooney, İntermezzo’da yarattığı derinlikli karakterler eşliğinde, bir aile hikayesinin yanı sıra marazi ilişkiler ağını da, zaman zaman bilinç akışı tekniği kullanarak anlatıyor ve sürükleyici bir metin ortaya koyuyor.
Sally Rooney yeni romanı Intermezzo'yu anlattı: Yazar olarak kariyerimi önemsemiyorum