Nobel ödüllü yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı' kitabı Türkçeye çevrildi

Arap dünyasının 1988'de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ilk yazarı Necip Mahfuz'un "Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri" kitabı Can Yayınları'ndan çıktı.

Nobel ödüllü yazar Necib Mahfuz'un 'Mumyanın Uyanışı' kitabı Türkçeye çevrildi

Artı Gerçek - Antik Mısır'ı tarihi kişilikler, kadim metinler ve şiirler aracılığıyla bugünün yaşantısıyla bir araya getiren yazarın, beş öyküden oluşan "Mumyanın Uyanışı: Antik Mısır Hikayeleri" kitabı okurlarla buluştu.

Arap edebiyatının en saygın romancılarından Mahfuz'un eseri, Mehmet Hakkı Suçin'in çevirisiyle okurla buluşuyor.

'Kutsanan Kötülük', 'Firavun Userkaf'ın Affı', 'Mumyanın Uyanışı', "Sinuhenin Dönüşü" ve "Öteki Dünyadan Bir Ses" adlı beş öyküden oluşan kitap, mezarında rahatsız edilen bir mumyanın 20. yüzyıla öfke içinde uyanışını konu alıyor.

NECİP MAHFUZ KİMDİR?

Mahfuz, Kahire'nin Cemaliye bölgesinde 6 çocuklu bir ailenin en küçük çocuğu olarak dünyaya geldi. Bir tüccarın oğlu olan Mahfuz, adını kendisini doğurtan Profesör Necib Paşa Mahfuz'dan aldı. 70 yıllık kariyeri boyunca 34 roman, 350 küsur kısa hikâye yayımladı.

Kitaplarının çoğunda, hayatının tamamını geçirdiği ve Nobel Ödülü'nü almak için bile ayrılmadığı Kahire'nin tarihi mahallelerindeki yaşamı; modern ve geleneksel yaşam arasında denge kurmaya çalışan sıradan insanları anlattı. Pek çok kitabı filmlere konu oldu.

Edebiyata olan ilgisi, 1920'lerde Mustafa Lutfi el-Manfuluti'nin makale ve şiirlerini okumasıyla başlayan yazarın, ilk dönemlerde en çok etkilendiği yazarlar arasında Abbas Mahmud el-Akkad, Taha Hüseyin, İbrahim el-Mazinî, M. Hüseyin Heykel bulunuyor.

Yazı hayatına, 1928'de Selame Musa'nın çıkardığı el-Mecelle el-Cedide dergisinde yayımladığı değini yazıları ve öykülerle başladı. Kahire Üniversitesi'nde felsefe öğrenimi gören Mahfuz'un ilk romanı Abes el-Akdar 1939'da yayımlandı.

1957'de yazdığı Kahire Üçlemesi ile Arap Edebiyatı'nın tanınmış bir ismi oldu. Bu üçlemede Kahire'de yaşayan bir ailenin üç kuşağının I. Dünya Savaşı ve 1952'deki Nasır darbesine kadar olan dönemde yaşadıklarını ve Mısır toplumunu değişimini anlattı.

Değişik kurumlarda çalışan Mahfuz, en son Kültür Bakanlığında müsteşar olarak görev yaptı. 1971'de söz konusu görevinden emekli olmasından sonra, el-Ahram gazetesinde yazar olarak çalıştı.

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat'a İsrail ile yaptığı barış antlaşmasında verdiği açık destekten ötürü birçok Arap ülkesinde kitapları yasaklandı. 1988 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldıktan sonra bu yasaklar kalktı.

1989 yılında Mısırlı köktendinci Ömer Abdülrahman tarafından hakkında ölüm fetvası çıkartılan Mahfuz, 1994 yılında Kahire'deki evinin önünde bıçaklı saldırıya uğradı. Saldırıdan yaralı kurtulan Mahfuz, sağ kolundaki sinirler zedelendiği için yazmakta büyük güçlük çekmeye başladıysa da ilerleyen yaşına rağmen edebiyattan kopmadı ve kısa hikâyeler yazmaya devam etti.

2006 Temmuz'unda düşerek kafasından yaralandı. 30 Ağustos 2006 günü Kahire'de 95 yaşında öldü.

Yazarın eserlerinden bazıları şunlardır:

es-Sulâsiyye (1956-57) الثلاثية Kahire Üçlemesi

Beyne'l-Kasreyn (1956) بين القصرين Saray Gezisi (Kahire Üçlemesi 1)

Kasru'ş-Şevk (1957) قصر الشوق Şevk Sarayı (Kahire Üçlemesi 2)

es-Sukeriyye (1957) السكرية Şeker Sokağı (Kahire Üçlemesi 3)

Evlâdu Hâratinâ (1959) أولاد حارتنا Cebelavi Sokağı'nın Çocukları

The Thief and the Dogs (1961) اللص والكلاب (Hırsız ve Köpekler)

Quail and Autumn (1962) السمان والخريف (Bıldırcın ve Sonbahar) (KÜLTÜR SANAT)

mısır edebiyat Kahire arap Nobel Ödülü Can Yayınları