A’dan Z’ye formatı birçok alanda, örneğin müzikte ve sinemada yılsonu değerlendirmeleri ve yılın haritasını çıkarma yolunda sıkça kullanılıyor. Bu formatı şiire uygulayarak, zaten gittikçe ısısız, sıkıcı ve biz bize kaldığımız bu alanda küçük ve sevimli bir tat bırakmayı denedik.
Orhan Alkaya, yeni şiir kitabı Pâre'yi anlattı: Bu kitapla birçok şeyin tamamlandığını düşünüyorum. Önce anlamı aradım. Bu arayışta vardığım yer, hayatın bir anlamı yok fikriydi... Hissettiğim tek şey, nereye gittiğinin bir önemi olmaması. Gittiğin yol önemli. O yol bütün bir macerayı anlatıyor.
Şairin şiir sergüzeşti bir yanıyla yolculuk gibidir. Kitaplar da şairlerin durakları, istasyonları, yani mola yerleri olur. Elbette her şairin yolculuğu da, mola yeri de kendisine göre olacaktır. Buna göre toplu şiirleri, şairin yolculuğunun farklı mola yerlerine ait toplu sunum gibi düşünebiliriz.
Şair Onur Köybaşı ile yeni kitabı “Süperstar”ı ve şiir macerasını konuştuk. Köybaşı kitabı için "Şiirlerimde popüler kültüre oldukça göndermeler var. Süperstar, bu kültüre başkaldırı, haylaz bir duruşu da sergileyerek kapsayıcı bir görev üstlenmiş oldu" dedi.
Şiir, ancak okuru varsa var. Şiire varlık kazandıran okunmasıdır. Okunmazsa şiir yok olur. Okunmayan şiir kitaplarının yayımlanması, bir süre sonra devam etmeyecektir.
Şair Nâzım Hikmet, 123’üncü doğum gününde, Şişli'de şiirleriyle ve şarkılarla anıldı. Şişli Belediyesi ve Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Vakfı iş birliğiyle Cemal Reşit Rey Konser (CRR) Salonu’nda gerçekleşen programa çok sayıda sanatçı katıldı.
Şair, yazar ve Türk Sinematek Derneği kurucusu Onat Kutlar, vefatının 30'uncu yılında Beyoğlu Belediyesi'nin düzenlediği etkinlikle anıldı. Metrohan'daki anma etkinliğine oyuncular Halil Ergün, Nazan Kesal ve yazar Adnan Özyalçıner de katkıda bulundu.
Şairlerin işi, uğraşı dilledir. Dille cebelleşir şairler. Çünkü dil bir iktidardır. Verili dil için despotik bir iktidar da diyebiliriz. Şairler için öyledir. O nedenle şiirle cebelleşirken şair aslında, başta baba olmak üzere, bütün bir otoriteyle cebelleşir.
İzmir Karşıyaka Belediyesi, şair Atilla İlhan'ın doğumunun 100'ncü yılı vesilesiyle 2025'i 'Atilla İlhan Kültür Sanat Yılı' ilan etti. Bu kapsamda yıl boyunca yapılacak etkinliklerin ilki 10 Ocak'ta ‘Karşıyaka’nın İskeleleri ve Attilâ İlhan’ın Mahur Bestesi’ başlıklı söyleşi olacak.
Geçen yazıda, yayın listelerinde şiire yer veren iki yayınevine dikkat çekmiştik. Yayımladığı kitapların büyük bölümü şiir yapıtlarından oluşan yayınevleriyle devam edeceğiz.
Şair şairi, şiir şiiri hatırlatır. Eski kuşaktan şairlerin, unutuluşun sularında kaybolup gitmesine mâni olan biraz da onlardan esinlenen yeni kuşaklardan şairler değil midir? İzini sürmek, mirasçısı olmak, o mirasın değerini bilmek önemlidir.
Şair Kutay Onaylı, Metis Yayınları'ndan çıkan kitabı "Türkolmak"ı anlattı: insan türkolunca türk olmaktan çıkmış olmuyor yani. “oluş”, “olmak”tan ayrı veya bizi ondan kaçıracak bir yangın merdiveni değil, “oluş”umuzu çok romantize etmek de bir tuzak..."
Hasan Erkul hem kendini anlatıyor, hem İstanbul’u anlatıyor. Hem hayattan, hayatından kesitler sunuyor, hem çocukluğuna dönüyor, hem tarihe. Döne döne anlatıyor. Yana yana anlatıyor da diyebiliriz…
Enver Topaloğlu’nun yeni şiir kitabı ‘Yaşadığım Çağa Blues’ adıyla Pikaresk Yayınları tarafından yayımlandı. Şair, gündelik olanı şiirsel bir boyuta taşırken, kendine özgü dil ve üslubunu bu kitabında da sürdürüyor.
Şair İlhan Sami Çomak, İstanbul'da okurlarıyla buluşacak. Çomak 20 Aralık'ta Şişli'de, 21 Aralık'ta Kadıköy'de kitaplarını imzalayacak.
“Sınırda Tahterevalli” Eylül 2024'te yayımlandı. İşten’in ikinci kitabının, “ethos”la “pathos”un “sınır”da “tahterevalli” oyunu olarak da yorumlanabilme imkânı sunan, çok yönlü düşünmeye kışkırtan şiirlerinin ilgiyi hak ettiğini belirtelim.
ABD'de Sivil Haklar Hareketi ve Siyah Güç hareketinin tanınmış entelektüellerinden, şair ve akademisyen Nikki Giovani öldü. Şiirlerinde aile, cinsiyet, ırk gibi temalara ağırlık veren Giovani'nin kaleme aldığı "Son Kitap" 2025'te yayınlanacak.
Bekleyiş için tahammül gerekir; tahammül içinse şiirden evla ilaç mı olur. Şiir sihirli değnek olmayabilir, ama onun kendine has sihirli dokunuşlar içerdiğini de kabul etmek gerekir.
Şair Haydar Ergülen'in edebi denemeleri "Cemal Süreya için 59 Kırlangıç" ve "Şairin Bavulu" genişletilmiş yeni basımlarıyla, SRC Kitap etiketiyle okurlarla buluşuyor.
'Barbarları Beklerken'in kasım sayısı okurlarla buluştu. Derginin bu sayısına Zafer Aracagök, Dolunay Aker, Önder Karataş gibi isimler metinleriyle katkıda bulunuyor.
Genç şiir bize gelecekten geliyor. Olasılıkları zenginleştiriyor, ruhun atomlarına ulaşıyor. Böylece biz bütünü görüyor, yeniden şekilleniyoruz.
İçinde bulunduğumuz koşullar, bırakın şiir yayımlamayı şiir bile yazdırmayacak kadar ağır. Modern Türkçe şiirin son dönemi için “şiirde inat çağı” diyebiliriz herhalde.
Serkan Öngel’in şiirlerinde kendisi var... Kişisel deneyimini, duygu durumlarını şiirle, yani dilin o “yıldızlı argosu”yla paylaşırken okur olarak bizi de alttan alta kişiselliğimizle, kişisel yaşantımızın zulasındaki sırlarımızla yüz yüze getiriyor.
2024 Attilâ İlhan Edebiyat Ödülleri'nin sahiplerini buldu. Atilla İlhan Roman Ödülü'nün bu yılki sahibi "Kimsenin Ölmediği Bir Cinayet Öyküsü" romanıyla Ali İpek oldu. Ödüller 7 Kasım'da gerçekleştirilecek törende sahiplerine takdim edilecek.
“Hasret Dersleri”, ilk kitabı 1987’de yayımlanan Engin Turgut'un okurla buluşan on beşinci yapıtı... Anlamı çağrışımlarla taşırarak “hayal dersleri” gibi de okunabilecek “Hasret Dersleri” yüz betikten, her betikse beş dize, bizce “dizecikten” oluşuyor.
Ali Cengizkan, şair olarak güncel tanıklık ve gözlemlerini tarihselleştiriyor. Onun yapıtlarının, bu amaçla elini taşın, dilini şiirin altına koymaktan kaçınmamasının bir yansıması olduğunu da duraksamadan söyleyebiliriz.
Yunus Emre, şiirlerinin bu şekilde melodilerle seslendirilişini görebilseydi ne düşünürdü bilinmez ama bizler bu konuda şanslı ve bu şansın yaratılmasından dolayı Ahmet Adnan Saygun’a şükran borçluyuz.
“Ben Sizin Yabancınızım” her şeyden önce şiirin ya da şiir yapıtının olması gerektiği gibi çoğul okumaya açık bir toplam. Okurken şiirlerde anlamı çoğalması dikkat çekiyor ki bu aynı zamanda genişlik ve derinlik de sağlıyor.
İkinciyeni dalgasındaki şairlerin bilhassa 'şair şiir düşünürü' rollerine ilişkin düşüncemizin anlaşılırlığını kolaylaştırmak için, biraz da gülümsetmek maksadıyla şöyle bir benzetmeyle devam etmek istiyoruz: İkinciyeni modern Türkçe şiirin sol kanadıdır.
Ellili yıllardan itibaren Türkçe şiir evrensel ve tarihsel ölçekte yıkımın olduğu kadar onarımın, yeniden yapımın izlerini de içerir. Sürece egemen olan gelişmelerin çoğu İkinciyeni dalgasının oluşmasında önemli rol oynar.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.