Ergülen'den şair portreleri: 'Cemal Süreya için 59 Kırlangıç' ve 'Şairin Bavulu'

Şair Haydar Ergülen'in edebi denemeleri "Cemal Süreya için 59 Kırlangıç" ve "Şairin Bavulu" genişletilmiş yeni basımlarıyla, SRC Kitap etiketiyle okurlarla buluşuyor.

Ergülen'den şair portreleri: 'Cemal Süreya için 59 Kırlangıç' ve 'Şairin Bavulu'

Artı Gerçek - Şair Haydar Ergülen'in, İkinci Yeni akımının en önemli temsilcilerinden Cemal Süreya'nın şiirlerinin izinde bir deneme olarak kaleme aldığı 'Cemal Süreya için 59 Kırlangıç' ve Türkçe şiirin tarihini adımladığı çok sayıda ismin edebi portresinden oluşan 'Şairin Bavulu' kitaplarının yeni basımları SRC Yayınları tarafından yayımlandı.

ekran-goruntusu-2024-12-04-175133.png

"Cemal Süreya İçin 59 Kırlangıç"

Kitabın açıklaması:

Haydar Ergülen düzyazıda da, tıpkı Cemal Süreya gibi kendi şiirini “taklit” eden yazarlardandır. Ergülen’in şirinde de yazısında da Cemal Süreya’dan miras kalan “jest” ögesinin yazınsal bir performans kazanmış biçimi sahnelenir. Bir de yazı öznesi Cemal Süreya ise, yazı ritmi tutkulu bir sevgi, adeta maddeci bir kutsiyet kazanır. Süreya’nın çemberinden çıkmak istemeyen, bıraksalar uykusu gelene kadar o çemberle ip atlayacak hevesli bir çocuk canlanır yazılarında. “Cemal Abi” ile büyülenmiş, o büyük şairin jestleriyle, imgeleriyle beslenmiş bir çocuk. Etkilenmeye apaçık; yüreğinden geçen ile kaleminden geçenin birbirine bakışarak kamaştığı bir ışıma yansır sayfalara. Heves duygusunun havas ilmine dönüştüğü bir taşkın akıntı canlanır. Yıllar boyu biriken yazılardan oluşan bu kitap da tam böyle: “Zorlu şiirinin usta bir taklitçisi olarak denemeci Cemal Süreya’nın portresi”. Ancak bu portrede iki şair, iki denemeci görünür; biri Cemal Süreya biri de kendisi, Haydar Ergülen.

Mahmut Temizyürek

Künye:

Yayınevi: SRC Kitap

Türü: Deneme

Editör: Altay Öktem

Son Okuma: Sevim Erdoğan

Kapak Tasarım: Nazlı Ongan

Sayfa Düzeni: Aytekin Parmaksız

Basım tarihi/yeri : SRC Kitap, 1. Baskı Ekim 2024, İstanbul

ekran-goruntusu-2024-12-04-175721.png

Şairin Bavulu

Kitabın açıklaması:

Denk denirdi eskiden, hurç, çuval, sandık, bohça, heybe, yerine göre. Sonra çanta, bavul, valiz, k. İskender’le Waliz oldu. Bagajı var dendi kimileri için. Orhan Pamuk, babasının Batı’ya giden bavulundan dem vurdu. Haydar Ergülen’de ise bambaşka bir imgenin adı oluyor bu taşıdıklarımız; açılanı, pek açılamayanı, çünkü dolmayanı, ikiye hatta üçe çıkıp katlananı, bir daha kapanmayanı, sonsuza yelken açanı… Kitabın bir aşamasında “kendimi artık geçmiş zaman anlatıcısı gibi hissediyorum” diyor şairimiz. Bana göre ise dikkatli okurun gözünde bir ilham kaynağına dönüşüyor. Yazdıkları giderek keşfedilecek cevherlerin gizlendiği enginliklerden.

Necmiye Alpay

Künye:

Yayınevi: SRC Kitap

Türü: Deneme

Editör: Altay Öktem

Son Okuma: Sevim Erdoğan

Kapak Tasarım: Nazlı Ongan

Sayfa Düzeni: Aytekin Parmaksız

Basım tarihi/yeri : SRC Kitap, 1. Baskı Ekim 2024, İstanbul (KÜLTÜR SANAT)

şiir kitap Şair Haydar Ergülen SRC Yayınları