Belki söylemeye bile gerek, bütün şairler şiire kaçanlar arasından çıkar. Şairin şiir okuru olmasıysa zaten, olmazsa olmazdır. Ama bu da tartışmalı bir konu. Bu bağlamda şairle şiir okuru arasındaki nüansı belirleyense; şairler bir daha eve dönmezler.
Şair, şiiriyle yaşar ama onunla ölmez, çünkü söz ölmez. Afşar Timuçin de dile getirdiği onca sözle, ona şiir ve mısrayla kendi yerini çoktan hazırlamış, işlemiş, derinleştirmiş şairlerden biri.
"Efrahim Nevzat ziyaret eden değil, ölümle birlikte sözcükleri ağırlayan, evin içinde, ev sahibi. Bize bir sagu, mersiye, ağıt yazmıyor; ölüm duygusunun yıkıcılığına kapılmadan realitenin sertliğiyle çarpıcı biçimde tanıştırıyor bizleri..."
Şair, yazar ve okurlar, Cemal Süreya'yı doğum gününde Kız Kulesi İskelesi'nde andı. İki saat süren etkinlikte şairin şiirlerinden kesitler okunarak hakkında bazı anekdotlar aktarıldı.
Abdülkadir Budak, tematik kitaplarına bir yenisini eklemiş. Şair kamyonla empati kurmayı, şiir diliyle anlamayı ve anlatmayı denemiş, bunu yaparken de eşyayı insanlaştırma sanatı olarak bilinen “teşhis”e ve eşyayı konuşturma sanatı “intak”a başvurmuş.
'Böyle Söylenmeli Bizim Türkümüz', 'Gece Gelen Eski Dost ', 'Denizli Pencere' gibi öykü, şiir ve roman türünde eserleriyle tanınan PEN şiir ödülü sahibi yazar, şair, felsefeci ve çevirmen Afşar Timuçin vefat etti.
Özdal nerdeyse dalga boyunda bulduğu her şeyi şiirin çekim sahasına taşıyor. Öyle ki disiplinlerarası, metinlerarası, sınırlar arası, diller üstü; arada ve üstünde, yeryüzünde ne varsa onun dalga boyunda görünüyor ve manyetik çekimine kapılıyor sanki.
Changwon Uluslararası Edebiyat Ödülü bu yıl Türkiye’den Metin Turan'ın oldu. Ödül töreni 10-14 Ekim 2024 tarihlerinde Güney Kore'nin başkenti Seul’de gerçekleştirilecek.
Ağzı var dili yok gibi, ancak anlatısız değil. Ne metropol, ne megapol; dağların, gölün ve ormanın yaş almış, ama yaşlanmamış çocuğu. Çocuksa da olgun bir çocuk. Zürih: Metapol; şehir ötesi şehir! Yoksa, şehir gibi şehir mi demeli?
Kendini 'Amele sınıfının şairi' olarak tanımlayan C. Hakkı Zariç ile memleketi Susuz’da (Cilavuz) bir söğüt ağacının altında şiiri ve memleketi Susuz’un şiirleri üzerindeki etkisini konuştuk.
Roni Margulies’in şiirine bakılarak onun çok kalabalık biri olduğu düşünülebilir. Onunki sanki 'şair yalnızlığı'nın 'politik kimlik ve etkinlik'le dengelendiği bir 'kalabalık olma hali' gibidir.
Gargalak, Fatsa'da bir grup şiir gönüllüsü, tutkunu tarafından yayıma hazırlanıyor... Günümüz koşulları dikkate alındığında Gargalak’ın aynı zamanda bir inat örneği olduğunu söylemek gerekir. İki aylık dergi için taşrada yedi sayı bile önemli bir toplam.
'Yaşar Nabi Nayır Gençlik Ödülleri'nin bu seneki kazananları açıklandı. Şiir dalında Elif Akyol'un 'Mezarlıkların Kuşattığı Arzular' adlı dosyası, öykü dalında ise Zelal Dicle Baz'ın 'Misafir Evinde Ölmek' dosyası ödüle değer görüldü.
Bazı şiirler turunç çiçeklerinin kokuları gibi mest ederek sarar sarmalar, kendisine bağlar okuru. Emel İrtem’in de o şairlerden biri olduğu söylenebilir.
İlk şiiri 1984 yılında, Yamaç dergisinde okurla buluşan Altay Öktem’e sorular yönelttik. Aslında şiir, şair ve onun kırk yıllık şiir serüveni üzerine sohbet ettik demek belki daha doğru olacak. Söze bir yerden başlamak gerekiyordu, başladık.
Özgün E. Bulut, Anlatılan Onların Şiiridir’inde, devrimin soluksuz ritmindeki molaları şiire yükler ve şiirle bütünleştirir... O büyük dinamizm içinde şiir, devrimcilerin sığındığı en yumuşak, en naif hayal gücüdür.
Kürt edebiyatının önde gelen isimlerinden Selim Temo’nun şiirlerinden derlenen bir seçki, Nightlands adıyla İngilizceye çevrildi. Pinsapo Yayınları'ndan çıkan seçkide Temo’nun 21 şiirinin İngilizce çevirisi orijinalleriyle birlikte yer alıyor.
Madımak'ta katledilen şair Metin Altıok'un anısına 17'ncisi düzenlenen Metin Altıok Şiir Ödülü'nün sahibi Şeref Bilsel oldu. Bilsel ödüle, Yitik Ülke Yayınları'ndan çıkan 'Kâğıdın Ölümü' kitabı ile layık görüldü.
Bardağını ağacın üstüne bıraktı Juliana. Bir arı kuşu geldi. Zaten çoktular. Havada durdu, bardağın üstünde. Göçükleri seyreder gibiydi. Çok hızla kanatlarını çırpıyordu. O kadar küçüktüler ki. Bardağın kenarına bile konmadan, uzandı içmeye başladı.
Slovak medyasına göre Başbakan Fico suikastının zanlısı, şiir yayımlayan, kitap kulübü kuran 71 yaşındaki bir eski güvenlikçi. Batı liberalizminin sıkı destekçisi zanlının suikastı "Hükümetin görüşlerine karşıyım" diye gerekçelendirdiği video yayımlandı.
İBB Yayınları'nın derlediği Ahmet Rasim'in 'İstanbul Mektupları'ndan Sel Yayıncılık'ın Türkçede ilk kez yayınladığı Hans Fallada'nın 'Kendinden Kaçamayanın Öyküsü' kitabına kadar sekiz eser ile haftanın öne çıkanları...
SRC Yayınevi’nin yeni markası Bi’Dünya Şiir dizisi, çağdaş şiirin soluğunu yayıncılık dünyasına taşımayı hedefliyor. Dizinin ilk kitapları, Turgay Kantürk, Emel İrtem ve Altay Öktem’in toplu şiirlerinden oluşacak.
Antep’te Habbe Kısa Film Günleri'nin ikincisi düzenlendi. 'Kezî' (Saç örgüsü) adlı şiir kitabının belgesel filmi çekilen Kürt Edebiyatçılar Derneği Eşbaşkanı Fatma Taşlı Tunç, "Her kadının yaşamında kocaman bir film var. Ciltler dolusu şiirler var" dedi.
17. Metin Altıok Şiir Ödülü sahibini buldu. Ödülü şair Şeref Bilsel'in "Kâğıdın Ölümü” kitabı kazandı.
Diyarbakır'da, 15 Kasım Hapisteki Yazarlar Günü dolayısıyla Kürt Yazarlar Derneği'nde (Komelaya Wêjakarên Kurd) düzenlenen 'Edebiyat ve zindan' konulu etkinliklerin ikinci günü şiir dinletisiyle devam etti.
Orhan Veli Kanık'ın vefatının üzerinden 72 yıl geçti. Aralarında "İstanbul'u dinliyorum, gözlerim kapalı", "Ağlasam sesimi duyar mısınız mısralarımda" ve "Gün olur alır başımı giderim" gibi şiirlerinin de bulunduğu çok sayıda unutulmaz eserde imzası var.
Pandeminin ardından bu yıl 5.si düzenlenen Çevrimdışı İstanbul Uluslararası Şiir Festivali edebiyat çevreleri tarafından büyük bir ilgiyle izlendi. Festivalin bu yılki onur konuğu ise şair Hilmi Yavuz oldu.
Sor Yayınları ve Arjen Arî’nin ailesi tarafından 9’uncusu düzenlenen Arjen Arî Şiir Yarışması’nda ödüller Diyarbakır'da düzenlenen bir törenle kazananlara verildi.
5. Istanbul Offline Şiir Festivali 3-5 Kasım tarihleri arasında, 12 ülkeden toplam 22 şairin katılımıyla gerçekleşiyor.
Diyarbakır'da bu yıl 4'üncüsü gerçekleştirilen Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, îhsan Colemêrgî'nin "Dağların sesi" başlıklı edebiyat söyleşisi ile son buldu.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.