Louis Fishman imzalı "Geç Osmanlı Döneminde Yahudiler ve Filistinliler" kitabından Ayhan Yalçınkaya'nın Dipnot Yayınları etiketiyle çıkan yeni çalışması "Alevilikte Toplumsal İktidar ve Kurumlar"a kadar 7 yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, kitapçı kitapçı gezerek haklarında toplatma kararı bulunan kitap ve dergilere el koyuyor. İHD’nin “Olağanüstü Hal Bölge Raporu 1991” kitabı da söz konusu kitaplar arasında.
Bir ev, bir sokak, kent ya da ülke ne zaman ‘ev’likten çıkar? Ya da bir insan kendini ne zaman sürgünde hisseder? Köklerinden ayrılıp bir başka coğrafyayı yeniden ev yapmak mümkün müdür? Bu soruların cevabı Etel Adnan’ın hayatı ve sanatına tekabül ediyor.
Enver Topaloğlu’nun yeni şiir kitabı ‘Yaşadığım Çağa Blues’ adıyla Pikaresk Yayınları tarafından yayımlandı. Şair, gündelik olanı şiirsel bir boyuta taşırken, kendine özgü dil ve üslubunu bu kitabında da sürdürüyor.
'Mutsuz Evlerden Önce' SRC Kitap'tan çıktı. Şentürk, "Kitabın karakterleri, tahakküm ilişkisini içeren ve köleleştiren “hapis alanı mutsuz evler”i yıkıp, özgür ilişkiyi içeren, kölelikten azat eden “özgürlük alanı mutlu evler”i kurmaya çalışıyorlar" dedi.
Kitap sadece bir mekânın değil, aynı zamanda hafızanın peşine düşülen, zorlu ve değerli bir yolculuğun ürünü. Ümit Nar, kaybolmaya yüz tutmuş bir mekânın izini sürerken, Krepen’in tarihi dokusunun ve Beyoğlu’nun geçmişinin hak ettiği değeri hatırlatıyor.
Seethaler, “İsimsiz Kafe"de, yeni başlangıçlar, sıradan hayatlar, orada yer alan büyük umutlar ve hayal kırıklıkları üzerine bir metin kaleme alıyor.
Şengül Can, "Devamsız" adlı öykü kitabında yerel dili kullanma maharetini çocukluğuna bağlıyor ama yine de kulak tırmalamadan, göze batmadan öykü içine yerleştirmesi önemli. Bu haftanın üç sorusu da ona.
Gayle Tzemach Lemmon imzalı 'Kobane'nin Kızları' kitabı Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği tarafından yasaklandı. Avesta Yayınları'ndan çıkan kitap daha önce de yasaklanmış ve hakkında toplatılma kararı verilmişti.
Türkiye'de yayıncılığın imkanları daralırken, Kürtçe yayıncılık da mevcut krize ve baskılara rağmen yola devam etme ve üretme mücadelesi veriyor. Kürt yazarlar Mehmet Akdoğan ve Mehmet Gür'le yaşadıkları sorunları konuştuk.
Leipold, yeni çalışması "Yurttaş Marx: Cumhuriyetçilik ve Karl Marx'ın Sosyal ve Siyasal Düşüncesinin Oluşumu" kitabında Marx'ın erken dönem teorisinde kendini gösteren cumhuriyetçilik fikrinin sosyalist ufuk için taşıdığı imkanları değerlendiriyor.
Yazar Yavuz Ekinci'ye, Rüyası Bölünenler isimli romanındaki ifadeler gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması bugün görüldü. Mahkeme, Ekinci'ye açılan propaganda davasının reddine karar verdi.
'Ben Feride Bu Benim Sesim' romanının temposu, merakı ve dikkati diri tutan kurgusuyla gazeteci M. Ender Öndeş’in de yazarken mesleğinden yararlandığı belli. Yolu şiire de düşen Öndeş bu haftanın konuğu.
Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarı'nda beş günde beş kitaba el konuldu. Artı Gerçek'e konuşan yayıncılar, Kürtçe yayıncılığın engellenmek istendiğini belirterek yayınevlerine sahip çıkılması için çağrı yaptı.
Gazetec yazar Hasan Cemal'in kaleme aldığı 'Zamane Diktatörleri', SRC Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Şair Haydar Ergülen'in edebi denemeleri "Cemal Süreya için 59 Kırlangıç" ve "Şairin Bavulu" genişletilmiş yeni basımlarıyla, SRC Kitap etiketiyle okurlarla buluşuyor.
Kürt Yayıncılar Birliği Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarında Kürt Yayınevlerine ait stantlarda sergilenen birçok kitaba el konulmasını protesto etti. Basın açıklamasında saldırılar Kürtçeye yönelik tahammülsüzlük olarak nitelendirildi.
Nobel ödüllü yazar Gabriel Garcia Marquez'in Kolombiya'da doğduğu "Müze Ev" her yıl yüzlerce turist ağırlamaya devam ediyor. Evin bulunduğu Aracataca kasabası, yazarın başyapıtı "Yüzyıllık Yalnızlık" adlı eserde anlattığı kasaba olarak da biliniyor.
Dijital alanda etkili olan her şey gibi TikTok’un da kitap işine dalmasında şaşıracak bir şey yok. Yok, ama kitap ve dijitalin bu aşkında oksimoron bir şeyler de var.
"Finn’in Oteli", James Joyce’un dil konusundaki ilgisini görünür kılar. Metin boyunca Joyce’un kelime oyunları, gönderme ve çok katmanlı ifadeleriyle süslenmiş oyunbaz dil açıkça belirgin bir hâl alır.
Genç şiir bize gelecekten geliyor. Olasılıkları zenginleştiriyor, ruhun atomlarına ulaşıyor. Böylece biz bütünü görüyor, yeniden şekilleniyoruz.
'Şu An Saat Kaç' kitabındaki ‘Huzurevi’ ve ‘Garage Sale’i okuduktan sonra anlatımındaki sadeliğe aldanıp, sayfaları çevirmekte hiç acele etmedim... İlk kitabından sonra sadece öykü dünyasını değil yaşadığı yeri de değiştiren Halil Yörükoğlu'nda şimdi söz.
Sally Rooney, İntermezzo’da yarattığı derinlikli karakterler eşliğinde, bir aile hikayesinin yanı sıra marazi ilişkiler ağını da, zaman zaman bilinç akışı tekniği kullanarak anlatıyor ve sürükleyici bir metin ortaya koyuyor.
Yıllarca üstlendiği sabır taşlığı görevini kocasına devreden bir kadının hikayesi Sabır Taşı. Tarafların birbirine karıştığı, savaşın hiç bitmediği, kendi arkadaşlarınca vurulan bir adamın, karısının hayatını baştan sona gözden geçirmesinin hikayesi.
Süreyya Evren'in yeni kitabı "Sanat ve Anlamın İnşası"ndan eserleri 40'tan fazla dile çevrilen B. Traven imzalı "Köprü"ye kadar beş yeni eserle haftanın öne çıkan kitapları...
Görüyoruz, Duyuyoruz, Sabiha Sertel’in toplumsal sorunlara dair cesur bakışını bir kez daha hatırlatırken, Türkiye’nin siyasi ve sosyal yapısına, bu yapının ve bugün hâlâ devam eden sorunlarının nasıl oluştuğuna dair bir perspektif sunuyor.
Bu hafta yazdıklarıyla geç tanıştığıma hayıflandığım ama verdiği yanıtlara bakınca da çok umutlandığım, Eşya, Efkar ve Çiçekler (SRC Yayınları) kitabını okurken kalemini daha pek çok türde oynatacağından emin olduğum Melisa Yılmaz var karşınızda...
Ali İpek'in İletişim Yayınları etiketiyle çıkan yeni romanı General Şıvasko'dan Reşad Ekrem Koçu'nun İstanbul'un Sahipleri eserine kadar 7 yeni kitap ile haftanın öne çıkanları...
Atilla İlhan Edebiyat Ödülleri sahiplerine takdim edildi. Bu yıl ödüllere, şiir dalında 48, roman dalında ise 82 eserle başvuru yapıldı.
'Erkeksiz Kadınlar’ın İranlı yazarı Parsipur, her bir karakterde hem dönemin İran’ını, hem de böyle bir dönemde bu coğrafyada kadın olmanın ne menem bir şey olduğunu alegorik bir dille, sündürmeden anlatıyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.