Diyarbakır Kitap Fuarı'nda beş günde beş kitaba el konuldu

Diyarbakır 8'inci Kitap Fuarı'nda beş günde beş kitaba el konuldu. Artı Gerçek'e konuşan yayıncılar, Kürtçe yayıncılığın engellenmek istendiğini belirterek yayınevlerine sahip çıkılması için çağrı yaptı.

Diyarbakır Kitap Fuarı'nda beş günde beş kitaba el konuldu

Rojhat ABİ

DİYARBAKIR- Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ve TÜYAP Fuarcılığın organize ettiği Diyarbakır 8’inci Kitap Fuarı, Mezopotamya Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde altıncı gününde sürüyor. Fuara 26’sı Kürtçe yayın yapan toplam 216 yayınevi katıldı. Yaklaşık 70 bin kişinin ziyaret ettiği fuarı 8 Aralık'a kadar 200 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

ca703870-5734-4ec1-a58c-548017d3b37d.jpeg

BEŞ GÜNDE BEŞ KİTABA EL KONULDU

Fuara, Kürtçe kitaplar basan yayınevlerine ait kitaplara el konulması damga vurdu. Aram Yayınevi’nim Hatip Dicle’nin 'Efrin Direniş Günlüğü', Nelson Mandella’nın 'Özgürlüğe Giden Uzun Yol', Mahmut Aba’nın 'Dildarê Serkeftinê' ve Mehmet Hayri Durmuş’un mektuplarının derlendiği kitaplara ve Pirtûkakurdî standında yer alan Mekiye Derya Deniz'in 'Kadın olmak' kitabına polis tarafından el konuldu. Artı Gerçek’e konuşan yayınevlerinin temsilcileri kitaplara el konulmasına tepki gösterdi.

abefc1dd-6c7e-4125-88ec-32c88d636462.jpeg

'OKURLARIN İLGİSİ BİZE MORAL VERİYOR'

Aram Yayınevi’nin sahibi ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Başkanı Hakkı Boltan, kitap fuarlarının Kürt yayınevleri için büyük önem taşıdığını vurgulayarak, “Böyle fuarlar kitap şenliğidir. Kitaplara yönelik ilgi de bu şenliği büyütüyor. Halk da katılımıyla ilgisini gösteriyor. Bu da Kürtçe okuma ve Kürtçe yayıncılık için çok önemlidir. Okumaya yönelik umudumuz yeşeriyor. Okurların da ilgisi geliştirmeye yönelik görülmelidir. Bir yayıncı olarak mutluluk duyduğumu, okurların bize moral verdiğini rahatlıkla söyleyebilirim" dedi.

d386fe19-0d04-4150-866c-a5625fac4a78.jpeg
Aram Yayınevi’nin sahibi ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Başkanı Hakkı Boltan

'KAÇ KİTABIMIZIN YASAKLANDIĞINI BİLMİYORUM'

Kitaplara el konulmasını siyasi bir tutum olarak değerlendiren Boltan, “Aram, Kürdistani bir hafızadır ve halka öncülük etmektedir. Bu egemenler tarafından da biliniyor. Bundan dolayı Aram Yayınevini doğrudan hedef alıyorlar. Bu el koymaları normal değildir. Aram Yayınevi’ni ablukaya alarak aslında Kürtçe yayıncılığı engellemek istiyorlar. Tabii böyle de korku yaratmak istiyorlar. Her gelen polis bu yaklaşımla geliyor. Bu durum düşmanca, ırkçı bir akıldır. Ben Aram Yayınevi'nin sahibi olarak kaç kitabımızın yasaklandığını bilmiyorum. O kadar çok ki binlerce mi yüzlerce mi bilmiyorum. Gidip sayısını öğrenmek istediğimde ise sayısını söylemiyorlar. Çünkü suçları ortaya çıkacak. Bu saldırılar amacına ulaşmayacaktır. Korkmuyoruz. Güçlü bir sahiplenme önemlidir. Kamuoyu bu saldırılara karşı yayınevlerine sahip çıkmalı ve ses yükseltmeli" diye konuştu.

dd7d332f-cd66-4b04-bc24-90be2e92b37c.jpeg
Ma Music eğitmenlerinden Nudem Tekin

'KÜRTÇEYE İLGİ BÜYÜK, BU BİZE GÜÇ VERİYOR'

Kitap fuarının en renkli standı Ma Music'e ait. Çocuklara Kürtçe müzik eğitimi veren Ma Musıc Yayınları, 'Kürtçe metot dersleri' ile fuara katıldı. Ma Music eğitmenlerinden Nudem Tekin, "Bu fuarda Kürt diline yönelik çok fazla ilgi var. Okullardan gelen öğrenciler ve öğretmenlerden olumlu tepkiler alıyoruz. Biz fuara üç kitabımızla katıldık. Yeni bir yayınevi olmamıza rağmen böyle karşılanmamız bize güç veriyor. Yeni kitabımız ‘Repertuara Strana’, eski şarkıların orijinal haliyle yazıldığı bir eser. Bu kitabımıza çok fazla ilgi var. Müzikle çok ilgisi olmayan insanlar da alıyor. Sonuçta bu bizim kültürümüz. Biz bu şarkılarla büyüdük. Herkesin kitaplığında yer almalı ve bir çocuk bununla büyümeli" dedi.

4c3e255c-aaa9-4a54-9e30-cd3662061e91.jpeg
Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Yayınları’ndan Mehmet Ölmez

'ÇOĞU ZİYARETÇİ EKONOMİK NEDENLERLE KİTAP ALAMIYOR'

Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırmaları Derneği (MED-DER) Yayınları’ndan Mehmet Ölmez, fuara gelen okurların ekonomik koşullar nedeniyle kitap alamadıklarını söyledi. Ölmez, "Hafta sonu daha iyi bir atmosfer vardı. Ama hafta içine girdiğimizden bu yana biraz zayıfladı. Ekonomik nedenlerden dolayı çoğu ziyaretçi kitap alamıyor. Sadece biz Kürtçe yayınevleri için de değil, tüm yayınevleri aynı görüşü paylaşıyor. Gelip bakıyor ve geçiyorlar. Bir aktivite gibi oldu. Çünkü ne yazık ki ekonomik durumları buna yetmiyor” diye konuştu.

'OKURLAR İSTEDİĞİ KİTABI ÖZGÜRCE ALIP OKUYABİLMELİ'

Aram Yayınevi ve Pirtukakurdi stantlarında kitaplarının toplatılmasına da tepki gösteren Ölmez, "Çok kötü bir durum bu. Tüm okurlar özgür bir şekilde istediği kitabı alıp okuyabilmeli. Kitabın iyi olup olmadığına kendisi karar vermeli. Bir kurumun gelip el koymasını doğru bulmuyoruz” dedi.

86f98b16-d27a-4c1f-8355-5b4af1f7f1c1-001.jpeg
J&J Yayınevi'nin sahibi ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Yönetim Kurulu üyesi Azad Zal

'FUARIN RENGİ VE DİLİ KÜRTÇE OLDU'

J&J Yayınevi'nin sahibi ve Kürt Yayıncılar İnisiyatifi Yönetim Kurulu üyesi Azad Zal ise "Fuar geçen sene çok iyi geçmişti. Bu sene de aynı alaka ve ilgiyi bekliyorduk ama umduğumuz gibi olmadı. Bu siyasi ve ekonomik kriz atmosferinden dolayı olabilir diye düşünüyoruz. Çünkü gerçekten hayat çok ağırlaştı. Bu durumu anlıyoruz. Biz yine de Diyarbakır'da böyle bir fuar düzenlendiği için mutluyuz. Hafta sonu yine ilginin artacağını bekliyoruz. Görebiliyoruz ki fuarın rengi ve dili Kürtçe olmuş. Yayınevlerimiz de daha iyi bir durumda girecektir" diye konuştu.

diyarbakır kitap Kürtçe diyarbakır kitap fuarı Aram Yayınları