Graeber ve Wengrow, ‘Her Şeyin Şafağı'nda, insanlığın hikayesini anlatırken, önemli eserlerden de bahsediyorlar ve bunların işaret ettiği hikayelere dair bir okuma yürütüyorlar. Tarihin bilinen hikayesinin kimi yerlerini taşlayarak yeniden yorumluyorlar.
Eleştiri diye tanımlanan kavram özellikle özne genç bir kadınsa -ki burada örnek Sally Rooney- eleştiriden çıkıp küçümsemeye, kale almamaya varıp içselleştirilmiş bir kadın düşmanlığına dönüşebiliyor.
Serkan Öngel’in şiirlerinde kendisi var... Kişisel deneyimini, duygu durumlarını şiirle, yani dilin o “yıldızlı argosu”yla paylaşırken okur olarak bizi de alttan alta kişiselliğimizle, kişisel yaşantımızın zulasındaki sırlarımızla yüz yüze getiriyor.
Futbolla edebiyat ne alaka önyargısının kuburuna düşmeme ramak kala daldım kitaba. “Ben ben” diye kafanızı şişirmeden öyle bir yazmış ki Metin Hoca, kitabın adına yakışır bir çıplaklık ve yalınlık hemen sarıp sarmalıyor sizi.
Deleuze ve Sanat, sadece Deleuze’ün felsefesine ilgi duyanlar için değil, sanatın düşünsel ve toplumsal boyutlarını sorgulayan herkes için değerli bir kaynak niteliğindedir.
Özlem Şan'ın ilk romanı "Şugar", Parma Kitap'tan çıktı. Romanın baş karakterlerinden Alis’in ayakta ve hayatta kalma mücadelesi, neşesi, kendi evrenlerindeki dayanışma duygusu ve ortak dertleri okunmaya değer. Gerisini Özlem’in ağzından dinleyelim.
“Hasret Dersleri”, ilk kitabı 1987’de yayımlanan Engin Turgut'un okurla buluşan on beşinci yapıtı... Anlamı çağrışımlarla taşırarak “hayal dersleri” gibi de okunabilecek “Hasret Dersleri” yüz betikten, her betikse beş dize, bizce “dizecikten” oluşuyor.
Figen Şakacı'nın İletişim Yayınları etiketiyle çıkan romanı "HınçAhınç"tan Usama Maksidi'nin Ortadoğu'daki mezhepçilik olgusunu modernizmin bir sonucu olarak ele aldığı "Mezhepçilik Kültürü" çalışmasına kadar 8 yeni kitap ile haftanın öne çıkan kitapları.
Küçük Prens'in nadir bulunan bir karbon dizgisi satışa çıkıyor. Türünün sadece üç örneğinden biri olan bu versiyonda Antoine de Saint-Exupéry'nin el yazısı notları ve düzeltmeleri ile sevilen öykünün en ünlü satırlarından biri ilk kez yer alıyor.
İyi bir öykü evreninde okur aynı zamanda dinleyicidir; sözcüklerle bestelenen müziğe kapılır, yaratılan atmosferin havasını koklar, karakterlerle satır satır oturup kalkarsınız. Cabir Özyıldız, öykülerinin her birinde saydığım adreslere giriyor...
Siyaset kuramcısı Michael Hardt'ın Otonom Yayıncılık'tan çıkan son çalışması "Yıkıcı Yetmişler"den Terry Eagleton'ın modernliğin başlangıcından günümüze kültürün serüvenini anlattığı "Kültür" adlı kitabına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Z kuşağı sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde kitaplarla ilgili ve en büyük okur kitlesini oluşturuyor. Her şeyin olduğu gibi kitapların da geleceğine Z kuşağı karar verecek.
Fatma Nur Kaptanoğlu'nun kahramanı Bilge, umarım kulaklarında yankılanan bip seslerinin izinden kurtulup hayatına devam edebilir...İnsan, evinin açtığı yarayı iyileştiremese de, onunla yaşamayı, hatta onunla eğlenmeyi öğrenir. Önünde sonunda büyür yani.
Ranciére, “Sanatın Yolculukları” isimli eserde yer alan metinlerde sanatın tiyatro, mimarlık, müzik, tasarım, felsefe, estetik gibi kavramlarla ilişkisini incelerken, aynı zamanda iktidar ve onun temsilleriyle olan bağının da izini sürüyor.
Harry Potter'ın yazarı J.K Rowling, Fethiye'ye tatile geldi. Rowling 150 milyon dolar değerindeki lüks yatıyla mavi tura çıktı.
Kıraathane İstanbul Edebiyat Evi'nin 2019'dan bu yana düzenlediği kitap şenliği 6'ncı yılını yayınevleri, yazarlar ve okurları bir araya getirdiği etkinliklerle kutluyor. Şenlik bu yıl 18-27 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek.
David Graeber ve David Wengrow imzalı araştırma 'Her Şeyin Şafağı'ndan insan ilişkilerine cinsiyet ve sınıf perspektiflerinden baktığı romanlarıyla ses getiren Sally Rooney'nin yeni eseri Intermezzo'ya kadar dokuz yeni kitapla haftanın öne çıkanları...
Bu köşede sadece ilk kitapla gözüme çarpanlar değil, her yazdıklarıyla ilk kitap heyecanı duyduğunu belli eden yazarlar da konuğum olacak. Öyle ya birbirimizi anlamak, meramımızı anlatmak için kullanmayacaksak bu bereketli dilimiz neye yarar?
Selja Ahava’nın 'Böcekleri Seven Kadın' başlıklı romanı insanın doğayla olan ilişkisini merkezine alan, lirik anlatımı ve doğaya atfettiği değerle dikkat çeken bir metin.
Meral Çiçeklidal'la ilk öykü kitabı 'Küçücük Söylüyorum'u konuştuk. Çiçeklidal, "Öykü karakterlerimin hemen hemen tamamı duydukları acı, uğradıkları haksızlık karşısında küçücük ses çıkartıyorlar. Amacım o küçücük sesleri duyurmaktı" dedi.
Mario Vargas Llosa, “Zor Zamanlar” isimli romanında, 1954 yılında CIA’in başını çektiği Guatemala askeri darbesinin arka planını anlatırken, gerçek hayattan esinlenerek yarattığı olaylar ve karakterleri eşliğinde sürükleyici bir metin inşa ediyor.
Gazeteci - yazar Rober Koptaş'ın ilk romanı 'Unufak' İletişim Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu. Yazar ilk romanda göç, aile ve yoksulluk gibi temalar etrafında bir Ermeni ailenin üç kuşağının hikayesini anlatıyor.
Heller, Joyce’a nazire yaparcasına yaşlı bir adamın adını parlatma çabasını ele alıyor. Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana, sanat ve ona dair beklentilerdeki değişimi mercek altına alarak kimi zaman kendi yetersizliğini ve vasat beklentilerini de taşlıyor.
'Normal İnsanlar' romanıyla Türkiye'de edebiyat dünyasının dikkatini çeken ve romanlarının dizi uyarlamalarıyla daha geniş kitlelere ulaşan İrlandalı yazar Sally Rooney, Can Yayınları tarafından Türkçeye de çevrilen son romanı 'Intermezzo'yu anlattı.
Yılmaz Şener’le İletişim Yayınları'ndan çıkan yeni romanı 'Deng'i konuştuk. Şener, "Deng’in çıkış fikri, kimsenin hatırlamadığı bir günü yeniden inşa etmekti. O bir günü yazmak, aynı zamanda bir bellek inşa etmekti" dedi.
Antony Loewenstein'ın İsrail devletinin askeri-endüstriyel kompleksini odağa aldığı 'Filistin Laboratuvarı' adlı çalışmasından Emre Şan'ın Ketebe Yayınları etiketiyle çıkan 'Sanat Feslefesinin Hikâyesi' kitabına kadar dokuz kitapla haftanın öne çıkanları.
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 400'ün üzerinde etkinliğin yapılacağı fuarın uluslararası konukları arasında Vladimir Tumanov, Benji Davies, Dimitris Sotakis, Carlos Fonseca ve Adam Fawer da yer alıyor.
'Rüyası Bölünenler' romanındaki ifadeler gerekçe gösterilerek yargılanan ve romanı toplatılan yazar Yavuz Ekinci'nin davasında ilk duruşma bugün görüldü. Dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını isteyen duruşma savcısı, davayı 9 Aralık'a erteledi.
Baldwin’in edebiyat dünyasına damgasını vuran ilk romanı "Dağlardan Duyur Onu" 1953 yılında yayımlandı. Yarı otobiyografik özellikler taşıyan bu roman, Afro-Amerikan toplumunun dinsel, toplumsal ve kişisel çatışmalarını derinlemesine işliyor.
Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne bu yıl "Kambur", "Sancı...Sancı...", "Kasırganın Gözü", "Çırpınışlar" gibi eserleriyle tanınan yazar Necati Tosuner layık görüldü.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.