Meral Çiçeklidal'la ilk öykü kitabı 'Küçücük Söylüyorum'u konuştuk. Çiçeklidal, "Öykü karakterlerimin hemen hemen tamamı duydukları acı, uğradıkları haksızlık karşısında küçücük ses çıkartıyorlar. Amacım o küçücük sesleri duyurmaktı" dedi.
Mario Vargas Llosa, “Zor Zamanlar” isimli romanında, 1954 yılında CIA’in başını çektiği Guatemala askeri darbesinin arka planını anlatırken, gerçek hayattan esinlenerek yarattığı olaylar ve karakterleri eşliğinde sürükleyici bir metin inşa ediyor.
Gazeteci - yazar Rober Koptaş'ın ilk romanı 'Unufak' İletişim Yayınları etiketiyle okurlarla buluştu. Yazar ilk romanda göç, aile ve yoksulluk gibi temalar etrafında bir Ermeni ailenin üç kuşağının hikayesini anlatıyor.
Heller, Joyce’a nazire yaparcasına yaşlı bir adamın adını parlatma çabasını ele alıyor. Geçtiğimiz yüzyıldan bu yana, sanat ve ona dair beklentilerdeki değişimi mercek altına alarak kimi zaman kendi yetersizliğini ve vasat beklentilerini de taşlıyor.
'Normal İnsanlar' romanıyla Türkiye'de edebiyat dünyasının dikkatini çeken ve romanlarının dizi uyarlamalarıyla daha geniş kitlelere ulaşan İrlandalı yazar Sally Rooney, Can Yayınları tarafından Türkçeye de çevrilen son romanı 'Intermezzo'yu anlattı.
Yılmaz Şener’le İletişim Yayınları'ndan çıkan yeni romanı 'Deng'i konuştuk. Şener, "Deng’in çıkış fikri, kimsenin hatırlamadığı bir günü yeniden inşa etmekti. O bir günü yazmak, aynı zamanda bir bellek inşa etmekti" dedi.
Antony Loewenstein'ın İsrail devletinin askeri-endüstriyel kompleksini odağa aldığı 'Filistin Laboratuvarı' adlı çalışmasından Emre Şan'ın Ketebe Yayınları etiketiyle çıkan 'Sanat Feslefesinin Hikâyesi' kitabına kadar dokuz kitapla haftanın öne çıkanları.
İstanbul Kitap Fuarı bu yıl 2-10 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. 400'ün üzerinde etkinliğin yapılacağı fuarın uluslararası konukları arasında Vladimir Tumanov, Benji Davies, Dimitris Sotakis, Carlos Fonseca ve Adam Fawer da yer alıyor.
'Rüyası Bölünenler' romanındaki ifadeler gerekçe gösterilerek yargılanan ve romanı toplatılan yazar Yavuz Ekinci'nin davasında ilk duruşma bugün görüldü. Dosyadaki eksikliklerin tamamlanmasını isteyen duruşma savcısı, davayı 9 Aralık'a erteledi.
Baldwin’in edebiyat dünyasına damgasını vuran ilk romanı "Dağlardan Duyur Onu" 1953 yılında yayımlandı. Yarı otobiyografik özellikler taşıyan bu roman, Afro-Amerikan toplumunun dinsel, toplumsal ve kişisel çatışmalarını derinlemesine işliyor.
Erdal Öz Edebiyat Ödülü'ne bu yıl "Kambur", "Sancı...Sancı...", "Kasırganın Gözü", "Çırpınışlar" gibi eserleriyle tanınan yazar Necati Tosuner layık görüldü.
‘Tasarımcının Notu’ başlıklı sergi Türkiye’de 20. yüzyılın son çeyreğinde grafik tasarımdaki gelişmeyi kitaplar ve kitap kapakları üstünden ele alıyor. Kitap endüstrisinin geçmişine yolculuk yapmak için bu sergiye gidin.
Guénard’ın "eşitlik tutkusu" olarak adlandırdığı bu çelişki, Türkiye'de de belirgin şekilde kendini gösteriyor: Eşitlik, hem de tutkuyla, isteniyor ama insanlar eşitsizliklerle yaşamaya bir şekilde alışıyor.
Guy Leschziner, kitapta yalnızca uyku sorunu çekenlerin veya bu konuda ihtisas yapanların değil, nörobilimle ilgili olanların da kolaylıkla okuyacağı ve özümseyeceği, insan ruhunun karanlıklarını keşfedeceği bir metin ortaya çıkarıyor.
Gazeteci yazar Abidin Yağmur’un ilk şiir kitabı 'Yitik Şeyler Evreni' çıktı. Kitapta Yağmur'un İçel Sanat Kulübü Rehber Aydın Şiir Ödülü'ne değer görülen şiirleri ve halk şiiri formunda yazdığı şiirler yer alıyor.
The Guardian'ın “Türkiye Hakkındaki En İyi Beş Kitap” seçkisinde çağdaş Türkçe edebiyatın önemli temsilcilerinden Latife Tekin'in "Sevgili Arsız Ölüm" romanı ve Ahmet Altan'ın Türkçede henüz yayımlanmamış "Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim" kitabı yer aldı.
Gazeteci yazar Rober Koptaş'ın ilk romanı 'Unufak' 13 Eylül'de yayımlanacak. Roman, 20. yüzyılın büyük olaylarının gölgesinde bir ailenin dünyasını takip ediyor.
Van'da öğrenciler, zamlar nedeniyle ikinci el kitap almakta dahi zorlandıklarını söyledi. Satış yapamamaktan şikayet eden sahaflar ise veresiye talebinin arttığını belirtti.
Amerikalı yazar Donald Ray Pollock’un Ohio’da geçen ve kendi kişisel deneyimleri ile edebiyatını birleştirdiği öykülerinden oluşan "Knockemstiff", taşra meselesine bambaşka bir açıdan yaklaşan iyi bir metin.
Didierlaurent, komik ve kimi olağanüstü durumlarla metni örerken felsefi zemini itinayla döşer ve okura, kendi hayatını, o hayatta alıştığı düzeni düşünmesi için bir çatlak yaratır. Sıradan insanın kendi gerçekliğinden kaçacağı bir metin meydana getirir.
Şebnem İşigüzel'in Everest Yayınları tarafından yayımlanan son romanı "Memoria"dan Deniz Durukan'ın SRC Yayınları etiketiyle çıkan Vedat Sakman biyografisi "Müzisyen: Usulca Vedat Sakman"a kadar sekiz yeni eserle haftanın öne çıkan kitapları...
‘Fitness Çağı’, postmodern dünyada sağlıklı, uzun yaşam ve güzel bir görüntü için bedenin nasıl bir öz denetim mekanizması haline getirildiğini ele alırken, bir yandan da çok yönlü bir kapitalizm eleştirisi ortaya koyuyor.
'Unutulmuş Topraklar' romanının yazarı Seyfettin Araç ile kitabını ve edebiyat yolculuğunu konuştuk. Araç, "Yaşadığım toplumun içinden bir birey olarak sorunların tamamına tanığım ve bunları romanlara işlemek, okuyucuya aktarmak benim vazifem" dedi.
Aryen Yayınları’ndan iki yeni Kürtçe kitap okuyucuyla buluştu. Abdullah Öngülü’nün “Aşê Dînan” kitabı ile şair Necmettîn Tural’ın “Kolanên Birîndar” adlı şiir kitabı raflarda yerini aldı.
Bizim yerel yönetimlerin genel olarak kültür ve sanata olan ilgisizliğini düşündüğümüzde kitap fuarlarının ancak bir ‘artwashing’ etkinliği olduğunu söyleyebiliriz hakikaten.
Hâlit Ziya Uşaklıgil’in Alphonse Daudet, Guy de Maupassant, Émile Zola gibi Fransız döneminin önde gelen yazarlarından çevirdiği hikâyeleri bir araya getiren "Nâkil", dünün olduğu gibi bugünün okuruna da Fransız edebiyatında bir yolculuk vadediyor.
Georges Perec’in Paris’in on iki farklı yerine/bölgesine/noktasına odaklandığı ve söz konusu bu yerler üzerinden kendisine ve şehre dair bir rota belirlediği 'Yerler', tamamlanmamış bir projenin okur zihninde tamamlanabileceğine işaret eden bir metin.
Duygular, kültür ve kapitalizm sosyolojisi alanlarında çalışan Eva Illouz'un Livera Yayınları etiketiyle çıkan kitabı 'Romantik Ütopyayı Tüketmek'ten William Faulkner'ın son romanı 'Çapulcular'a kadar yedi eserle bu haftanın seçkisi...
‘Khimaira’nın yazarı John Barth, Binbir Gece Masallarının içine sızmaya çalışırken, anlatı geleneklerini sorgular. Anlatma arzusuyla örülen metin, hikaye anlatım olanaklarının yanı sıra anlatıcı ile dinleyici arasındaki ilişkiyi de yeniden inşa eder.
Çapraz banyolama işlemi ile yapılmış bir seri çift pozlama fotoğraftan meydana gelen '' FiLBooks tarafından yayımlandı. Sanatçı Demirbaş, bir ayrılığın vesile olduğu bu projeyi ortaya çıkaran durumu "bir tür mutlu kaza" olarak niteliyor.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.