Abdülkadir Budak, tematik kitaplarına bir yenisini eklemiş. Şair kamyonla empati kurmayı, şiir diliyle anlamayı ve anlatmayı denemiş, bunu yaparken de eşyayı insanlaştırma sanatı olarak bilinen “teşhis”e ve eşyayı konuşturma sanatı “intak”a başvurmuş.
Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' romanı Netflix imzalı dokuz bölümlük bir mini dizi olacak. Başrol için Selahattin Paşalı'nın adının konuşulduğu projede Orhan Pamuk da yer alabilir.
“Orwell’in Gülleri” isimli eser, Orwell’in 1936'dan sonraki kariyerini ve hayatını mercek altına almanın yanı sıra, onun bahçeye ve güllere olan merakını, kapitalizm ekseninde irdeliyor, kimi zaman onun bir entelektüel olarak zaaflarına da yer veriyor.
Özdal nerdeyse dalga boyunda bulduğu her şeyi şiirin çekim sahasına taşıyor. Öyle ki disiplinlerarası, metinlerarası, sınırlar arası, diller üstü; arada ve üstünde, yeryüzünde ne varsa onun dalga boyunda görünüyor ve manyetik çekimine kapılıyor sanki.
Iris Murdoch ‘Çan’da, ahlaki kurallar ve duygular arasında sıkışıp kalmış bireyi mercek altına alırken, onun iç çatışmalarını, arzu ve pişmanlık arasındaki gelgitlerini, kimi zaman kendi eylemlerine dışarıdan bakarak kendine yabancı kalışını anlatıyor.
Sadullah Gülten imzasıyla Timaş Yayınları'ndan çıkan 'Heterodoks Dervişler ve Aleviler'den, Charlotte Beradt'ın Nazi rejimi altında yaşayanların gördüğü rüyaları incelediği 'Rüyaların Üçüncü Reich'ına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
AİHM, Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı "Demokratik Uygarlık Çözümü" adlı 5 ciltlik kitap serisinin mahpusa verilmemesine dair başvuruyu kabul etti. Mahkeme, "fikir ve bilgi alma hakkının engellendiğine" karar verdi.
Bell, ‘Dip Akıntıları’nda, pencereden görünen manzaradan yola çıkarak Berlin'deki göçmenlerin, işçilerin, politikacıların, suçların, katliamların, buna rağmen şehirde yükselen kültürel birikimin zengin bir portresini çiziyor.
İçindeki ifadelerin sosyal medyada tartışmalara yol açtığı masal kitabı 'Onlar Ermiş Muradına' hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Kitabın denetim ve onay sürecinin Bakanlıkla bir ilgisinin olmadığı açıklandı.
Yiğit Bener ve Selahattin Demirtaş’ın ortaklaşa yazdıkları roman 'Arafta Düet', 5 Temmuz’da Dipnot Yayınları’ndan çıktı. Kitabın lansmanı Edirne'de, ortak yazar Yiğit Bener'in sunumuyla gerçekleşti. Etkinlikte Demirtaş'ın mesajı da okundu.
Dilin hareketini basitleştirmekse hiç kolay değil. Özdeşlikleri ve yanılsamalarını bir bir deşip irdeleyip gerçek özdeşlikleri bir yana ayırması gerekiyor bilimsel incelemenin. Bunu yapmak çok zor olduğu için de, alternatifi ağır basıyor genellikle.
Yazar Bayram Bilge Tokel'in, Sinan Yağmur imzalı "Aşkın Son Ozanı Neşet Ertaş" isimli kitabının kendi eserinden intihal olduğu gerekçesiyle açtığı dava sonuçlandı. Mahkeme Tokel'i haklı bularak Yağmur'un 20 bin TL tazminat ödemesine karar verdi.
Irmak Zileli'nin yeni romanı 'Her Şeyi Gördüm' okurla buluştu. Zileli, romanın da temel meselelerinden olan suç ve zorbalığa dair "Hepimiz suçsuz doğarız, bizi suçlu kılan da suçlu ilan eden de her tür iktidardır. Sorgulamaya buradan başlamak lazım" dedi.
Haydar Oğur'un yazdıklarını okurken bazen kendinizi bir efsanenin içinde, bazen bir masal diyarında, bazen bir şenlikte, bazen bir çatışmada, bazen bir düğünde bazen bir isyanın barikatında bazen de bir cenaze töreninin tam ortasında bulabilirsiniz.
İlk romanı 'Küçük Şeylerin Tanrısı' ile dünya çapında tanınırlık kazanan Hindistanlı yazar, savaş karşıtı eylemci Arundhati Roy, PEN Pinter Ödülü'nün bu yılki sahibi oldu.
Gargalak, Fatsa'da bir grup şiir gönüllüsü, tutkunu tarafından yayıma hazırlanıyor... Günümüz koşulları dikkate alındığında Gargalak’ın aynı zamanda bir inat örneği olduğunu söylemek gerekir. İki aylık dergi için taşrada yedi sayı bile önemli bir toplam.
Philip Roth, “Meme” isimli eserinde, insan doğasının özünü mercek altına alıyor ve devasa bir dönüşüm sonucunda bile bu özün kolay kolay değişmediğini, arzuların ve itkilerin bedenin ahvalinden bağımsız yaşamaya devam ettiğini gösteriyor.
Ahmet Ümit'in 'Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeler' kitabı hakkında 2023 yılında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen sansür kararı, Ankara 18. İdare Mahkemesi tarafından bozuldu. Ümit, kararı sosyal medyadan 'yaşasın hukuk' notuyla paylaştı.
Fotoğraf sanatçısı ve belgeselci Timurtaş Onan'ın İstanbul'un hanlarında çektiği fotoğraflar kitaplaştırıldı. Kitap, Onan’ın tarihi hanlarda çektiği, tamamı siyah beyaz 308 kareden oluşuyor.
Stephen King'in kısa öyküsünden beyaz perdeye uyarlanan 'The Monkey'nin vizyon tarihi belli oldu. Yönetmen, "Benim için ideal olan, çocukların ve ebeveynlerinin birlikte izlemek isteyecekleri bir film olması" dedi.
Selahattin Demirtaş ve Yiğit Bener’in yazdığı roman Dipnot Yayınları’ndan çıkıyor. İki yazarın bir araya gelmeden birlikte yazdıkları bu roman, bu yönüyle, dünyada bir ilk özelliği taşıyor.
Dominic Pettman'ın yeni çalışması 'Libido Zirvesi'nden, ilk kez bir romanı Jaguar Kitap tarafından Türkçeye kazandırılan Jamaica Kincaid imzalı 'Annemin Otobiyografisi' kitabına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
Goncourt Ödüllü roman, "İnsanların En Gizli Hatırası” edebiyat dünyasını ve kalıplaşmış yargılarını mercek altına alırken, aynı zamanda Afrika ve Avrupa arasındaki girift ilişkiyi de irdeliyor.
Çocuk öyküleri kaleme alan Merve Başcumalı’nın, Havuç Kız serisinin üçüncü kitabı "Turşu Atölyesi" geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Başcumalı ile Havuç Kız’dan yola çıkarak çocuk edebiyatı üzerine konuştuk.
“Biz Ermeniler soykırımı tartışmıyoruz. Biz başımıza ne geldiğini zaten biliyoruz. Kitap sadece, soykırım geçmişi olan bir topluluğa yeniden ‘birinizin ölmesi gerekiyor’ denilmesinin yarattığı çelişkiyi ıskalamıyor”
Gülizar Irmak'ın ilk kitabı 'Engelli Koşu: Bir Senaryo Hikâyesi', Eksik Parça Yayınları etiketiyle okurla buluştu. Irmak'la kitabın açtığı yoldan, yazım sürecini, karakterin iç yolculuğunu ve travmaları konuştuk.
Selahattin Demirtaş'ın romanı çok yakında okurla buluşacak. Yeni kitabın haberini sosyal medya hesabından paylaşan Dipnot Yayınları, Demirtaş'ın kitabı bu kez bir eşyazarla birlikte kaleme aldığını duyurdu.
Illouz, eserinde romantik aşkın kapitalizm sonrası dönemde metalaşma sürecini ve tüketim kültürüne katkısını ele alıyor. Manevi bir duygu addedilen aşkın maddi unsurları kendine katmasıyla birlikte geçirdiği tarihsel seyri anlatıyor.
'Kayıp Çocuk Arşivi' romanıyla Türkçe okurun ilgisini çeken yazar Valeria Luiselli'nin Siren Yayınları'ndan çıkan yeni romanı 'Kalabalıkta Yüzler'den Slavoj Zizek'in Hıristiyan Ateizm' adlı çalışmasına kadar 8 yeni eserle haftanın öne çıkan kitapları...
Yazar Doğukan İşler, yeni öykü kitabı 'Dervişin Kulağı'nı anlattı. İşler, "Hayat da edebiyat da bir yol. Başı sonu belirsiz, kendi kuyruğunu yiyen “ouroboros yılanı” misali döne döne başa gelinen ama hiçbir zaman aynı kişi olmadığımız bir yolculuk" dedi.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.