‘Tasarımcının Notu’ başlıklı sergi Türkiye’de 20. yüzyılın son çeyreğinde grafik tasarımdaki gelişmeyi kitaplar ve kitap kapakları üstünden ele alıyor. Kitap endüstrisinin geçmişine yolculuk yapmak için bu sergiye gidin.
Guénard’ın "eşitlik tutkusu" olarak adlandırdığı bu çelişki, Türkiye'de de belirgin şekilde kendini gösteriyor: Eşitlik, hem de tutkuyla, isteniyor ama insanlar eşitsizliklerle yaşamaya bir şekilde alışıyor.
Guy Leschziner, kitapta yalnızca uyku sorunu çekenlerin veya bu konuda ihtisas yapanların değil, nörobilimle ilgili olanların da kolaylıkla okuyacağı ve özümseyeceği, insan ruhunun karanlıklarını keşfedeceği bir metin ortaya çıkarıyor.
Gazeteci yazar Abidin Yağmur’un ilk şiir kitabı 'Yitik Şeyler Evreni' çıktı. Kitapta Yağmur'un İçel Sanat Kulübü Rehber Aydın Şiir Ödülü'ne değer görülen şiirleri ve halk şiiri formunda yazdığı şiirler yer alıyor.
The Guardian'ın “Türkiye Hakkındaki En İyi Beş Kitap” seçkisinde çağdaş Türkçe edebiyatın önemli temsilcilerinden Latife Tekin'in "Sevgili Arsız Ölüm" romanı ve Ahmet Altan'ın Türkçede henüz yayımlanmamış "Dünyayı Bir Daha Göremeyeceğim" kitabı yer aldı.
Gazeteci yazar Rober Koptaş'ın ilk romanı 'Unufak' 13 Eylül'de yayımlanacak. Roman, 20. yüzyılın büyük olaylarının gölgesinde bir ailenin dünyasını takip ediyor.
Van'da öğrenciler, zamlar nedeniyle ikinci el kitap almakta dahi zorlandıklarını söyledi. Satış yapamamaktan şikayet eden sahaflar ise veresiye talebinin arttığını belirtti.
Amerikalı yazar Donald Ray Pollock’un Ohio’da geçen ve kendi kişisel deneyimleri ile edebiyatını birleştirdiği öykülerinden oluşan "Knockemstiff", taşra meselesine bambaşka bir açıdan yaklaşan iyi bir metin.
Didierlaurent, komik ve kimi olağanüstü durumlarla metni örerken felsefi zemini itinayla döşer ve okura, kendi hayatını, o hayatta alıştığı düzeni düşünmesi için bir çatlak yaratır. Sıradan insanın kendi gerçekliğinden kaçacağı bir metin meydana getirir.
Şebnem İşigüzel'in Everest Yayınları tarafından yayımlanan son romanı "Memoria"dan Deniz Durukan'ın SRC Yayınları etiketiyle çıkan Vedat Sakman biyografisi "Müzisyen: Usulca Vedat Sakman"a kadar sekiz yeni eserle haftanın öne çıkan kitapları...
‘Fitness Çağı’, postmodern dünyada sağlıklı, uzun yaşam ve güzel bir görüntü için bedenin nasıl bir öz denetim mekanizması haline getirildiğini ele alırken, bir yandan da çok yönlü bir kapitalizm eleştirisi ortaya koyuyor.
'Unutulmuş Topraklar' romanının yazarı Seyfettin Araç ile kitabını ve edebiyat yolculuğunu konuştuk. Araç, "Yaşadığım toplumun içinden bir birey olarak sorunların tamamına tanığım ve bunları romanlara işlemek, okuyucuya aktarmak benim vazifem" dedi.
Aryen Yayınları’ndan iki yeni Kürtçe kitap okuyucuyla buluştu. Abdullah Öngülü’nün “Aşê Dînan” kitabı ile şair Necmettîn Tural’ın “Kolanên Birîndar” adlı şiir kitabı raflarda yerini aldı.
Bizim yerel yönetimlerin genel olarak kültür ve sanata olan ilgisizliğini düşündüğümüzde kitap fuarlarının ancak bir ‘artwashing’ etkinliği olduğunu söyleyebiliriz hakikaten.
Hâlit Ziya Uşaklıgil’in Alphonse Daudet, Guy de Maupassant, Émile Zola gibi Fransız döneminin önde gelen yazarlarından çevirdiği hikâyeleri bir araya getiren "Nâkil", dünün olduğu gibi bugünün okuruna da Fransız edebiyatında bir yolculuk vadediyor.
Georges Perec’in Paris’in on iki farklı yerine/bölgesine/noktasına odaklandığı ve söz konusu bu yerler üzerinden kendisine ve şehre dair bir rota belirlediği 'Yerler', tamamlanmamış bir projenin okur zihninde tamamlanabileceğine işaret eden bir metin.
Duygular, kültür ve kapitalizm sosyolojisi alanlarında çalışan Eva Illouz'un Livera Yayınları etiketiyle çıkan kitabı 'Romantik Ütopyayı Tüketmek'ten William Faulkner'ın son romanı 'Çapulcular'a kadar yedi eserle bu haftanın seçkisi...
‘Khimaira’nın yazarı John Barth, Binbir Gece Masallarının içine sızmaya çalışırken, anlatı geleneklerini sorgular. Anlatma arzusuyla örülen metin, hikaye anlatım olanaklarının yanı sıra anlatıcı ile dinleyici arasındaki ilişkiyi de yeniden inşa eder.
Çapraz banyolama işlemi ile yapılmış bir seri çift pozlama fotoğraftan meydana gelen '' FiLBooks tarafından yayımlandı. Sanatçı Demirbaş, bir ayrılığın vesile olduğu bu projeyi ortaya çıkaran durumu "bir tür mutlu kaza" olarak niteliyor.
Abdülkadir Budak, tematik kitaplarına bir yenisini eklemiş. Şair kamyonla empati kurmayı, şiir diliyle anlamayı ve anlatmayı denemiş, bunu yaparken de eşyayı insanlaştırma sanatı olarak bilinen “teşhis”e ve eşyayı konuşturma sanatı “intak”a başvurmuş.
Orhan Pamuk'un 'Masumiyet Müzesi' romanı Netflix imzalı dokuz bölümlük bir mini dizi olacak. Başrol için Selahattin Paşalı'nın adının konuşulduğu projede Orhan Pamuk da yer alabilir.
“Orwell’in Gülleri” isimli eser, Orwell’in 1936'dan sonraki kariyerini ve hayatını mercek altına almanın yanı sıra, onun bahçeye ve güllere olan merakını, kapitalizm ekseninde irdeliyor, kimi zaman onun bir entelektüel olarak zaaflarına da yer veriyor.
Özdal nerdeyse dalga boyunda bulduğu her şeyi şiirin çekim sahasına taşıyor. Öyle ki disiplinlerarası, metinlerarası, sınırlar arası, diller üstü; arada ve üstünde, yeryüzünde ne varsa onun dalga boyunda görünüyor ve manyetik çekimine kapılıyor sanki.
Iris Murdoch ‘Çan’da, ahlaki kurallar ve duygular arasında sıkışıp kalmış bireyi mercek altına alırken, onun iç çatışmalarını, arzu ve pişmanlık arasındaki gelgitlerini, kimi zaman kendi eylemlerine dışarıdan bakarak kendine yabancı kalışını anlatıyor.
Sadullah Gülten imzasıyla Timaş Yayınları'ndan çıkan 'Heterodoks Dervişler ve Aleviler'den, Charlotte Beradt'ın Nazi rejimi altında yaşayanların gördüğü rüyaları incelediği 'Rüyaların Üçüncü Reich'ına kadar yedi yeni eserle haftanın öne çıkanları...
AİHM, Abdullah Öcalan’ın kaleme aldığı "Demokratik Uygarlık Çözümü" adlı 5 ciltlik kitap serisinin mahpusa verilmemesine dair başvuruyu kabul etti. Mahkeme, "fikir ve bilgi alma hakkının engellendiğine" karar verdi.
Bell, ‘Dip Akıntıları’nda, pencereden görünen manzaradan yola çıkarak Berlin'deki göçmenlerin, işçilerin, politikacıların, suçların, katliamların, buna rağmen şehirde yükselen kültürel birikimin zengin bir portresini çiziyor.
İçindeki ifadelerin sosyal medyada tartışmalara yol açtığı masal kitabı 'Onlar Ermiş Muradına' hakkında Milli Eğitim Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Kitabın denetim ve onay sürecinin Bakanlıkla bir ilgisinin olmadığı açıklandı.
Yiğit Bener ve Selahattin Demirtaş’ın ortaklaşa yazdıkları roman 'Arafta Düet', 5 Temmuz’da Dipnot Yayınları’ndan çıktı. Kitabın lansmanı Edirne'de, ortak yazar Yiğit Bener'in sunumuyla gerçekleşti. Etkinlikte Demirtaş'ın mesajı da okundu.
Dilin hareketini basitleştirmekse hiç kolay değil. Özdeşlikleri ve yanılsamalarını bir bir deşip irdeleyip gerçek özdeşlikleri bir yana ayırması gerekiyor bilimsel incelemenin. Bunu yapmak çok zor olduğu için de, alternatifi ağır basıyor genellikle.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.