Şiddet gören kadın işinden de çıkarıldı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası Çukurova Temsilciliği, Mersin Serbest Bölge’de çalışan kadın işçinin şiddet uygulandıktan sonra işten çıkarılmasını protesto etti.

Şiddet gören kadın işinden de çıkarıldı

Devrimci Tekstil İşçileri Sendikası (Dev Tekstil) Çukurova Temsilciliği, Mersin Serbest Bölge’de çalışan Ş.B. isimli kadın işçinin 'patronun yandaşı olan işçilerin' saldırısına maruz kalmasını protesto etti.

Sendika temsilciliğinde düzenlenen toplantıda konuşan Dev Tekstil Kadın Bürosu'ndan Zuhal Subaşı, Mersin Serbest Bölge'de çalışan binlerce işçinin düşük ücret ve iş güvencesi olmadan çalıştığını ifade etti.

Subaşı, işçilerin yaşadıklarını şöyle dile getirdi: "Birçok haktan mahrum şekilde çalışmak zorunda kalan serbest bölge işçileri, eğer çalıştıkları yerlerde haklarını istemeye kalkarlarsa çeşitli baskılara maruz kalıyorlar. Ya sorgusuz sualsiz işten çıkarılıyorlar ya da tazminatlarını ödememek için istifaya zorlanıyorlar. İşçiler kendi istekleriyle ayrılsın diye binbir türlü baskıya maruz kalıyorlar. Mobbingin her türlüsünü yaşıyorlar."

‘EN FAZLA ŞİDDET KADINLARA UYGULANIYOR’

Kadın işçilerin baskılara daha fazla maruz kaldıklarını söyleyen Subaşı, yaşananları şöyle aktardı: "Onlara en zor işler veriliyor, çalışma saatlerini daha da ağırlaştırıyor, ailevi konumlarına, ihtiyaçlarına bakmadan saatlerce mesaiye bırakabiliyorlar. Sağlık sorunları nedeniyle hastaneye gitmelerine, reçete yazdırıp ilaç almalarına bile engel olabiliyorlar. En son Ş. B. adlı kadın işçi arkadaşımız, belli bir süredir mobbing kapsamında sayılan uygulamalara maruz kalmışken, son olarak patrona yakınlığıyla bilinen bir başka kadın işçi tarafından şiddete maruz kaldı. Ş.B. arkadaşımız 15 Ekim Pazartesi günü öğle molasında uğradığı şiddet sonrası hastaneden darp raporu aldı, gerekli yerlere şikâyette bulundu, hukuki süreci başlattı. Şiddet kullanan kişiye bu imkânı RDL firmasında kendisine tanınan ayrıcalık vermiştir."

ŞİDDET UYGULAYAN DEĞİL UĞRAYAN ATILDI

Ş.B.’nin tazminatsız işten çıkartılırken şiddet uygulayan kişinin çalışmaya devam ettiğini aktaran Subaşı, bu durumun firmanın yaşanan şiddeti sahiplendiğini gösterdiğini vurgulayarak, "Şiddet olayının geçmişi ise daha önceye dayanmaktadır. Ş.B. arkadaşımız uzun bir süredir RDL firmasında mobbinge maruz kalmaktadır. Tazminat almadan, kendi isteğiyle işten ayrılması için her türlü baskı kendisine uygulanmaktadır. Bu şiddet olayı bu baskının, mobbing yöntemlerinin artık doruk noktası olmuştur. Sırf kendi çalışma arkadaşının uğradığı şiddete, haksızlığa tahammül edemeyen ve tepki gösteren bir başka işçi daha kandırılarak istifa kâğıdına imza attırılmış, kıdeminin dolmasına 2 hafta kala ihbar hakkı bile verilmeden işten çıkarılmıştır. Ş.B. arkadaşımız RDL firmasında sadece şiddet görmemiş, daha birçok hakkı gasp edilmiştir. Fazla mesaileri eksik verilmiş, bordroya aldığı ücret yansıtılmamış, Asgari Geçim İndirimi (AGİ) dahi verilmemiştir" ifadesinde bulundu.

Serbest Bölgede bu tür olayların sıkça yaşandığının altını çizen Subaşı, sendika olarak tekstil firmasının yaratmış olduğu hatadan bir an önce vazgeçmesini istedi. (MEZOPOTAMYA AJANSI)

kadına şiddet Kadın işçi