SİHA bombardımanı sonucu başlayan orman yangını 12'nci gününde: Havadan müdahale edilmesi gerekiyor

Dersim'de aşlayan yangın müdahale edilmediği için kilometrelerce genişliğinde bir alana yayıldı Gönüllülerin gitmesine izin verilmiyor. Havadan söndürme müdahalesi ise başlamadı

SİHA bombardımanı sonucu başlayan orman yangını 12'nci gününde: Havadan müdahale edilmesi gerekiyor

Yağmur KAYA

ARTI GERÇEK- Dersim’de askeri operasyon sonucu başlayan orman yangını 12’inci gününde.

Orman yangının Dersim’in ilçeleri Hozat, Çemişgezek, Ovacık bölgesinde devam ettiğini söyleyen Munzur Arama Kurtarma Derneği (MUDAK) üyesi Arin İnan Arslan, orman alanına hala silahlı insansız hava aracıyla bombalama yapıldığını vurguladı.

Orman yangının 200 metrekarelik bir alanda meydana geldiğini ancak yangının şu an kilometrelerce bir alanda devam ettiğini vurgulayan Arslan, devletin yangına müdahale etmediği gibi yangını söndürmek için gelen gönüllü kişilerin ise bölgenin mayınlı ve özel güvenlik bölgesi olduğu yönünde gerekçe sunularak yangın bölgesine yaklaştırılmadığını izin söyledi. "Ancak" diyor Arslan, kilometrelerce bir alanın mayınlı olmasının zaten başlı başlına bir suç teşkil ettiğine de dikkat çekti.

‘ÇIKMASI VE GEÇİLMESİ SARP BÖLGELER’

Yangına uçakla müdahale edilmediği taktirde yangının Ovacık Kayak Merkezi’ne kadar ilerleyebileceğini belirten Arslan, "Yangın neredeyse Ovacık tarafında Buzlutepe köyüne kadar ilerledi. Yangının Kayak Merkezine kadar neredeyse inecek kadar bir potansiyeli var, zincirleme gidebilir" dedi. Yüksek bölgelerde ardıç ağaçlarının çok fazla olduğunu bu durumun ise yangını söndürmede güçlük yaratabileceğinin altını çizen Arslan, "Yangın gittikçe genişliyor. Bir tarafta Ali Boğazı’nın başlangıcı bir tarafta Tahar Çayı, Buzlutepe Ovacık tarafında Hozat ilçesi tarafında… Yani yangın bir üçgenin içerisinde devam ediyor. Bu bölgeler dik, çıkması ve geçilmesi güç sarp bölgeler.

‘YANGINA HAVADAN MÜDAHALE EDİLESİ GEREKİYOR’

Bu bölgelere herhangi bir araçla yangını söndürmek için giremezsiniz. İş araçlarıyla girme gibi bir şansınız yok. Yangına havadan müdahale edilmesi gerekiyor. Havadan şu an müdahale edilmiyor gördüğümüz kadarıyla. Yereldeki insanların aktardığına göre silahlı insansız hava araçlarıyla (SİHA) hala bombalama yapıldığına dair bilgi alıyoruz. Çünkü yangın bölge bölge meydana geliyor" diye belitti.

‘ASKERİYE BÜTÜN YOLLARI KAPATMIŞ DURUMDA’

Yurttaşların yangını söndürmek için girişimde bulunduğunu ancak yangın alanına kimsenin yaklaştırılmasına izin verilmediğini vurgulayan Arslan, "Askeriye bütün yolları kapatmış durumda. Yangın bölgesine sadece orman işletme çalışanlarını ve özel idare çalışanlarını alıyorlar. Yangını söndürmek için gönüllü, sivil kişilere ise gerekçe olarak bölgenin mayınlı ve özel güvenlik bölgesi olduğu yönünde izin verilmiyor. Ama o kadar geniş bir alanın mayınlı olması zaten başlı başına bir suç unsuru. Çünkü çok geniş bir alandan söz ediyoruz" diye konuşan Arslan, yangın alanına alınan devlet görevlilerinin yangına müdahale etme şansının ise bölgenin sarp olmasından dolayı mümkün olmadığını söyledi.

Arslan, "Öte yandan bildiğim kadarıyla orman işletmede 9 personel çalışıyor. 9 kişi bırakın orman yangınını söndürmeyi gidip bir bahçeyi söndüremezler" dedi.

Arslan, MUDAK olarak yangını söndürmek ve soğutma çalışmalarına katılmak için bir an önce özel idareye ya da orman işletmeye akredite edilmeleri yönünde çağrıda bulundu.

yangın dersim orman