'Sınav sistemi değişikliğinin hedefi toplum mühendisliği'

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi 2 Nolu Eşbaşkanı Recep Şimşek, AKP’nin sınav sistemi ve eğitim müfredatını değiştirerek toplumu dizayn etmeye çalıştığını söyledi.

'Sınav sistemi değişikliğinin hedefi toplum mühendisliği'

Remzi BUDANCİR

ARTI GERÇEK - Eğitim sistemindeki değişiklik ile ilgili tartışmalar sürüyor. Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılması, üniversitelere giriş sınavı siteminin değiştirilmesi, İmam Hatip Liselerinin sayılarındaki artışa eğitimciler tepki gösteriyor.

Eğitim-Sen Diyarbakır Şubesi, değişen sınav sistemi ve bunun yarattığı mağduriyetler ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıya Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşkanları Recep Şimşek, Fatma Budak Güler ve 1 Nolu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin katıldı.

Basın açıklaması öncesi bir konuşma yapan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşkanı Recep Şimşek, eğitim alanında yaşanan sıkıntılara değinerek, AKP iktidarının sınav sistemi ve eğitim müfredatını değiştirerek toplumu dizayn etmeye çalıştığını söyledi. AKP’nin, "Biz dindar nesil yetiştirmek istiyoruz" şeklinde açıklamalar yaptığını hatırlatan Şimşek, bu amaçla Milli Eğitim Bakanlığının Ensar Vakfı ile Temmuz ayında bir protokol imzaladığını söyledi.

ENSAR VAKFI, ATANMASINI İSTEDİĞİ ÖĞRETMENLERİ MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA ÖNERİYOR

Bu protokol kapsamında Milli Eğitimin okullarındaki öğrencilerin çeşitli sosyal etkinlikler adı altında Ensar Vakfı'na verildiğini ifade eden Şimşek, "Ensar Vakfı hazırladığı kitapları Milli Eğitim okullarına eğitim amaçlı gönderiyor. En son İmam Hatiplere gönderilen bir kitaptaki belirlemeler çok önemli. Kitapta, ‘Biz İslam devleti oluşturacağız. Ve İslam devleti oluşturulurken de gerekirse öğrenciler, yani gençlerimiz canlarını vermekten hiçbir şekilde geri durmamalı’ şeklide ifadeler yer alıyor. Ensar Vakfı ayrıca İmam Hatip’ler de görev yapacak öğretmenleri nitelikli ve niteliksiz olarak ayırıp, Milli Eğitim Bakanlığına çeşitli tavsiyelerde bulunuyor" dedi.

AKP TOPLUM MÜHENDİSLİĞİ YAPIYOR

AKP iktidarının bu yöntemle toplum dizayn etmeye çalıştığını iddia eden Şimşek, "AKP, yeni bir toplum mühendisliğine girişip, yeni bir toplum inşa etmeye çalışıyor. Bunu yaparken özellikle eğitimi, eğitim bakanlığını ve eğitim kurumlarını kullanıyor. Eğitimin, okulların, nasıl araçsallaştırıldığını ve en son yapılan değişikliklerle sınavların nasıl araçsallaştırıldığını net bir şekilde görebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SİSTEMİ YAP-BOZ TAHTASINA ÇEVRİLDİ

Basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Diyarbakır 2 Nolu Şube Eşkanı Fatma Budak Güler, sınav sisteminde yapılan değişikliğe tepki gösterdi. Bu değişikliklerle öğrencilerin İmam Hatip Liselerine yönlendirilmek istendiğini ifade eden Güler, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "Milli Eğitim Bakanlığı bugüne kadar benimsediği eğitim politikaları ile eğitim sistemini siyasal iktidarın ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda yap-boz tahtasına çevirmek dışında eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmemiştir.

Temel eğitimden ortaöğretime geçişte yapılan son değişiklik, bakanlığın asıl amacının sağlıklı, herkesin memnun olacağı bir ortaöğretim sisteminin oluşturulması olmadığını açıkça göstermektedir. Nitekim MEB’in açıkladığı yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir. Eğitimin hiçbir kademesinde öğrencilere ve dolayısıyla ailelerine dayatmada bulunmamalı, eğitim sisteminin öncelikli sorunu olan "sınav merkezli eğitim" anlayışı derhal terk edilmelidir. Her öğrencinin kendi ilgi ve becerisi doğrultusunda hangi alanda okuyacağını kendisinin belirleyeceği bir eğitim sistemi oluşturmayı hedeflemeden atılacak her adım, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

ÖĞRENCİLER SINAV CENDERESİNDEN KURTULMALI

İlköğretimden üniversiteye kadar yapılan sınavlarda çocuklarımız ve gençlerimiz resmen yarıştırılmakta, birbirleriyle rekabet etmeleri istenmektedir. Kapitalizmin dayattığı "piyasacı eğitim" anlayışının tipik bir örneği olan bu anlayış derhal terk edilmeli, öğrencileri birbiri ile rekabet eden değil, onları geliştiren, çok yönlü bilgi ve beceri kazandırıcı, nitelikli bir eğitim anlayışı benimsenmelidir. Bunun için öncelikli olarak yapılması gereken, öğrencilerimizi sınav cenderesinden kurtarmak olmalıdır."

diyarbakır