Sinpaş’a tapu iptal davası: 'İranlı iş kadınının evi yurtdışındayken başkasına satıldı'
Dinçer GÖKÇE
İSTANBUL- Aynı zamanda Türkiye İran İş Kültür Eğitim Derneği’nin de kurucu başkanı olan Mahsa Nouravar (40) ile Sinpaş Grubu şirketleri arasında açılan birçok icra takibi ve dava dosyası dikkat çeken ayrıntılar içeriyor.
Dosyalara göre, Mahsa Nouravar, 24 Mart 2017’de Sinpaş'ın Ankara Çankaya’daki ‘Altınoran’ adı verilen projesinden, ailesi ile yaşayabileceği bir ev satın aldı. Taraflar fiyat konusunda el sıkıştı. Evin ödemesi için de grup şirketi olan Arı Finansal Kiralama AŞ ile Nouravar ailesi arasında 873 bin 280 liralık bir kredi sözleşmesi imza altına alındı.
EŞYALARI İRAN’DAN GETİRTTİ
Belli aylarda ara ödemeleri olan kredinin aylık ödemelerini yapan aile, kısa süre sonra satın aldıkları eve yerleşti. Mahsa Nouravar, ülkesinden getirdiği İran halıları başta olmak üzere bir dizi eşya ile evini oturmaya hazır hale getirdi. Taraflar arasında sorunsuz bir biçimde devam eden ilişki ise, Nouravar’ın 2019 yılı sonuna doğru sağlık sorununun baş göstermesi ile tersyüz oldu.
AMELİYAT İÇİN GİTTİ ‘VİRÜSE’ YAKALANDI
Nouravar, Ekim 2019’da ameliyat olmak için ülkesi İran'a gitti. Genç iş kadını tedavi sürecinde de ödemelerini göndermeye devam etti. Ancak 2020 yılı başı itibariyle, Çin’de başlayan koronavirüs salgını nedeni ile Türkiye ile birçok ülke arasındaki uçuşun iptal edilmesi, taraflar arasında da sancılı bir sürecin başlamasına neden oldu.
AMBARGO NEDENİ İLE TRANSFER YAPAMADI
Anılan dönemde, Nouravar, İran'a yönelik ambargo nedeni ile ara ödemesini de şirkete gönderemedi. Biletini almasına rağmen uçuşların da aylarca başlamaması nedeni ile Nouravar karayolu ile Türkiye'ye gelmeye çalıştı. Ancak, dosyaya giren yazışmalara göre, yaşadığı sağlık sorunları buna el vermedi.
‘SORUN YOK, SÖZLEŞME SÜRÜYOR’
Bu süreçte, Sinpaş çalışanları ve yetkilileri ile temasta olan Nouravar, kredi sözleşmesini imzaladığı Arı Finansal Kiralama’nın, kendisine gönderdiği ihtarnameden tesadüfen haberdar oldu. İhtarnameye göre, şirket, ödemelerin gecikmesi nedeni ile Nouravar ile olan sözleşmeyi iptal etme yolunda olduklarını belirtiyordu.
ŞİRKET ÇALIŞANINA DEVREDİLDİ
Gönderilen ihtarname ile ilgili Sinpaş yetkililerinden bilgi almak isteyen Nouravar’a “Şirket dışında hukuk bürosunun gönderdiği bir ihtarname. Bir sorun yok. Siz ödemelerinizi yapmaya devam edin. Sözleşmeniz sürüyor” cevabı verildi. Ancak, şirket personeli Nouravar’a ‘sorun yok’ dese de bu süreçte, evinin, başka bir kişiye devredildi. Dava dosyasına giren 18 Ağustos 2020 tarihli iddianamede, Nouravar’ın dairesi, Sinpaş’ta çalıştığı belirlenen Coşkun A.’ya devredildiği ortaya çıktı.
EVE ÇİLİNGİRLE GİRİLDİ
İran’dayken evi başka bir kişiye devredilen Nouravar’a bir süre sonra icra yolu ile tahliye takibi yapıldı. 30 Ekim 2020’da ise Nouravar’ın evine çilingir sayesinde giren görevliler, bu kişiye ait eşyaları bir yediemin deposuna koyarak evi boşalttı.
GELMESİNDEN 3 GÜN ÖNCE TAPU DEVRİ YAPILDI
Nouravar, Türkiye’ye uçuşların yapılmaya başlaması ile birlikte 5 Aralık 2021’de Ankara’ya geldi. Evinin boşaltıldığını, eşyalarının ise bir yediemin deposuna konulduğunu gören Nouravar, tabuda başka bir bilgiile daha karşılaştı. Kayıtlara göre Nouravar’ın satın aldığı evin tapusu, Ankara'ya gelmesine 3 gün kala, 2 Aralık günü başka iki kişiye devredilmişti. Kayıtlara göre, anılan daire 1 milyon 926 bin TL bedelle Sema D. ve Cansem D.’ye satıldı.
TAPU İPTAL DAVASI AÇTI
Ankara’ya döndükten sonra, evi olmadığı için bir süre otellerde kalan, yediemin deposundaki eşyalarının kullanılamaz hale geldiğini gören Nouravar, zorlu bir hukuki sürecin içine girdi. Evin tahliyesine yol açan icra takibine karşı icra hukuk mahkemesinde açılan dava Nouravar’ın lehine sonuçlandı. Mahkeme, icra emrini iptal etti karar da kesinleşti. Nouravar’ın avukatları Ankara 11. Tüketici Mahkemesinde açtıkları davada ise, tapu iptali ve tescili dava açtı.
‘KÖTÜ NİYET SÖZ KONUSU’
Anılan dava dilekçelerinde, Nouravar’ın yanlış yönlendirildiği öne sürülerek Arı Finansal Kiralama’nın hukuku aykırı davrandığı öne sürüldü. Dilekçede “Davalı leasing şirketi, alenen hukuka ve dürüstlük kuralına aykırı bir şekilde, kötü niyetli olarak konutun bir başkasına devredildiğini ileri sürmüş ve bu gerçek dışı sözde devir dolayısıyla müvekkilin tahliyesini talep etmiştir. Konutun devredildiği belirtilen Coşkun A.’nın, Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ’de özel kalem müdürü sıfatıyla çalıştığı tespit edilmiştir. Dolayısıyla Sinpaş Holding çatısı altında yer alan davalı bağlı şirketler, hukuka aykırı bir şekilde, kötü niyetle ve müvekkili zarara uğratma kastıyla birlikte hareket etmiş, gerçek dışı beyanlarla müvekkilin sözleşmeye dayalı haklarını ihlal etmişlerdir” denildi.
Anılan davada, Nouravar’ın eşyalarının kullanılamaz hale geldiği de belirtilerek maddi-manevi tazminat ödenmesine de karar verilmesi istendi.
SİNPAŞ: SÖZLEŞMEYE AYKIRI DAVRANDI
Davalı Arı Finansal Kiralama ve Sinpaş GYO adına yapılan savunmalarda ise, suçlamaların gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. “Davacı kendi kusurunu örtbas etme çabası içinde” denilen dilekçelerde “Davacının temerrüdü sebebiyle yasal prosedür uygulanmış olup, yapılan her işlem de yasaya uygun olarak neticelendirilmiştir. Somut davada davacının sözleşmeye aykırı davrandığı, ödemede temerrüde düştüğü, şirketimizce yasal sürelere uygun olarak ihtarnameler gönderildiği, buna rağmen davacı tarafça ödeme yapılmadığı, akabinde yasa gereği değerleme raporu alınarak davacıya bildirildiği, davacının itiraz etmediği ve taşınmazların 3’üncü kişilere satıldığı ekte bulunan belgelerle ortadadır. Davacı sözleşmenin yapılma tarihinden sonra ödemelerini neredeyse hiç düzenli yapmamış. Davacı ödeme yükümlülüğünü hiç yerine getirmemiş, şirketimizi mağdur etmiştir” ifadelerine yer verildi.
Ankara 11. Tüketici Mahkemesi bir sonraki duruşma için 24 Mayıs’a gün verdi.