Sinyalizasyon eksiği Marmaray'da da mı var?

'Benzer eksiklikler ve ihmallere rağmen seçim şovu için alelacele açılan Marmaray'ın kullanımı ile ilgili defalarca kez uyardık.'

Sinyalizasyon eksiği Marmaray'da da mı var?

ARTI GERÇEK - Ankara'da 9 kişinin hayatını kaybettiği, 86 kişinin de yaralandığı yüksek hızlı tren kazasına yol açan teknik sorunun İstanbul’daki Marmaray hattında da olabileceği iddia edildi.

İLGİLİ HABER: ANKARA'DA HIZLI TREN KAZASI: 9 ÖLÜ, 86 YARALI

Toplumcu Mimar ve Mühendisler Meclisi (TMMM) tarafından kazaya ilişkin yapılan açıklamada, "Demiryolu taşımacılığı kamu eliyle, merkezi bir planlamayla yapılmalıdır. Bu yalnızca taşımacılık değildir. Sinyalizasyon, yol bakımı, araç bakımı, onarımı, periyodik kontrolü gibi işlemler bir bütündür. 2004 yılında 41 yurttaşımızı kaybettiğimiz Pamukova'daki "hızlandırılmış tren faciasını" , 2018'in Temmuz ayında yaşanan ve 24 yurttaşımızı yitirdiğimiz Çorlu faciasını hatırlıyoruz" denildi.

‘AYNI SORUN MARMARAY’DA DA VAR’

Açıklamada, kazaya yol açan sinyalizasyon sorununun İstanbul’daki Marmaray hattında da olduğu belirtilerek "Benzer eksiklikler, ihmaller, denetimsizlik ve tüm bunlara rağmen seçim şovu için alelacele açılan Marmaray'ın kullanımı ile ilgili defalarca kez uyardık" denildi.

TMMM’nin bu iddiasını, Marmaray'ın açıldığı 2013 yılında da uzman bir demiryolu mühendisi de dile getirmişti.

İLGİLİ HABER: KAZA ‘GELİYORUM’, TCDD ‘RAHAT OLUN’ DEMİŞ

SİNYALİZASYON MÜHENDİSLİĞİ'NDE ÇALIŞAN YÜKSEK MÜHENDİS UYARMIŞTI

Marmaray Projesinin 12 yıllık Sinyalizasyon ve Haberleşme Sistemleri Uzman Baş Mühendisliği’nden 2008'de emekli olan Elektrik/ Elektronik Yüksek Mühendisi Rıza Behçet Akcan, projedeki hayati tehlikeler konusunda uyarıda bulunmuş, tıpkı hızlı tren projesi gibi AKP hükümetinin yine bir seçim malzemesi haline getirerek bitirilmeden açtığı Marmaray Projesi için kritik uyarılarda bulunmuştu.

‘CİDDİ ÇARPIŞMALAR DAVETİYE ÇIKARIR’

Bir bütün olarak tasarlanan projenin seçimlere yetiştirilmek uğruna bölünerek hizmete açılacağını belirten Yüksek Mühendis Akcan, bu bölünme sebebiyle sinyalizasyon ve kumanda merkezinin sağlıklı çalışamayacağını ve ciddi çarpışmalara davetiye çıkarıldığını ifade etmişti.

‘TRENLER İZLENEMİYOR’

O dönem, sistemin bütünsel kumandasından sorumlu olacak olan Otomatik Tren Kumanda (ATC) sisteminin projede bu haliyle bulunmadığını belirten Akcan, "Trenler nerede nasıl hangi hızda ilerlemekte bilinemeyecek, dolayısıyla acil bir durumun varlığı gerek görsel gerek işitsel olarak anında izlenemeyecektir" demişti.

‘BİR ARIZA FELAKETLE SONUÇLANIR’

Akcan, özellikle tüp tünel içinde olmak üzere Anadolu yakasında 3, Avrupa yakasında ise yaklaşık 11 km olmak üzere toplam 14 km uzunluğundaki tünelde bir trenin arızalanmasının tam bir felakete yol açacağını belirtmişti.

MARMARAY NEDİR?

Marmaray, Asya ve Avrupa kıtaları arasında deniz altından kesintisiz bağlantı sağlayan ve bitirilmeden hizmete açılan demiryolu projesi. Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren proje Asya kıtasında Gebze, Avrupa kıtasında ise Halkalı’ya kadar uzanıyor.

Marmaray, 60 metre derinliği ile "dünyanın en derin batırma tüneli" özelliğine de sahip bulunuyor.

'ASRIN PROJESİ' İLK GÜN YOLDA KALMIŞTI

29 Ekim 2013’te dönemim Başbakanı Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından "Asrın projesi" denilerek açılışı yapılan Marmaray, ilk gününde arıza yapmıştı. İlk sefer sırasında meydana gelen arıza sonrası trenden indirilen yurttaşlar tüpten yürüyerek geçmişti.

Elektrik kesintisinin sinyalizayon bağlantıları nedeniyle Kadıköy-Kartal metro hattındaki seferlerde de aksama yaşanmış, AKP’nin bolca reklamını yaptığı proje, ilk günde sınıfta kalmıştı.

marmaray sinyalizasyon ankara tren kazası