Şırnak Barosu, ağaç kesimine karşı mahkemeye başvurdu: Orman varlığı yüzde 8 azaldı
Şırnak Barosu’nun Orman İşletme Müdürlüğü’ne yaptığı başvuruya zamanında yanıt verilmemesi üzerine baro, Mardin İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talepli işlemin iptali davası açtı.
Şırnak’ta devam eden orman kıyımına karşı Şırnak Barosu’nun Orman İşletme Müdürlüğü’ne kesimin durdurulması için yaptığı başvuruya zamanında yanıt verilmemesi üzerine baro, Mardin Nöbetçi İdare Mahkemesi’ne yürütmenin durdurulması talepli işlemin iptali davası açtı.
ORMAN VARLIĞI YÜZDE 8 AZALMIŞ
Şırnak Barosu adına Baro Başkanı Rojhat Dilsiz tarafından yapılan başvuruda, "Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü'ne tarafımızca 08.06.2022 tarihinde yapılan ve usulsüz şekilde gerçekleştirilen orman kesimlerinin durdurulması işlemine dair zımni red işleminin yürütmesinin durdurulması ile iptali isteminden ibarettir. Hukuka aykırı bir şekilde 2 yıldan beri devam eden ağaç kesimleri halihazırda devam etmektedir. Şanlıurfa Bölge Orman Müdürlüğü'nün resmi verilerine göre sadece 7 ayda ilimizdeki orman varlığı yüzde 8 azalmıştır" denildi.
ANAYASA MADDEDİ HATIRLATILDI
Başvurunun devamında şu ifadelere yer verildi: "Müracatımız zimnen red edilmiş olup süresi içerisinde işbu davayı açma zaruriyeti hasıl olmuştur. Anayasa'nın 169. Maddesi ‘Devlet, ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları koyar ve tedbirleri alır. Yanan ormanların yerinde yeni orman yetiştirilir, bu yerlerde başka çeşit tarım ve hayvancılık yapılamaz. Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz. Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez. Ormanların tahrip edilmesine yol açan siyasi propaganda yapılamaz; münhasıran orman suçları için genel ve özel af çıkarılamaz. Ormanları yakmak, ormanı yok etmek veya daraltmak amacıyla işlenen suçlar genel ve özel af kapsamına alınamaz.’
YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEBİ
Yukarıda belirtilen hususlardan da anlaşılacağı üzere hukuka açıkça aykırı olan iptal kararının uygulanması telafisi imkansız zararlar doğuracak. Anayasa, İdari Yargılama Usulü Kanunu, Orman Kanunu gibi her türlü yasal mevzuat ile 2577 sayılı İYUK.nun 27/2,4 ve 16. maddeleri uyarınca karşı tarafın savunması beklenmeksizin veya savunma sürelerinin kısaltılması, gerekirse memur eliyle tebligat işlemlerinin yapılması suretiyle yürütmenin durdurulmasını, haksız ve hukuka aykırı, Şırnak Orman İşletme Müdürlüğü'ne 08.07.2022 tarihinde başvurduğumuz ve zimnen red olunan işlemin iptal edilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesine." (MA)