Şırnak'ta kayyım belediyesi zulmü: Sıcaklık 40 derece ama haftada 4 saat su veriliyor
Artı Gerçek - Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Hespist köyünde hava sıcaklığının 40 dereceye kadar çıkmasına rağmen haftada sadece dört saat su verilmesi köylüleri mağdur ediyor.
Kayyım yönetimindeki belediye köylülerin mağduriyetini gidermezken geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köy sakinlerinin bağ ve bahçeleri kuruyor, hayvanları susuz kalıyor. Kayyım yönetimindeki belediye ve kaymakamlığa yaptıkları başvurulardan sonuç alamadıklarını söyleyen köy sakinleri suç duyurusunda bulunacak.
'VERİLMEYEN SU DEREYE AKITILIYOR'
Son iki yıldır yaz mevsiminde su kesintisi yaşadıklarını aktaran Hayal Oruç, “Bize verilmeyen su, Cehennem Deresi’ne akıyor. Haftada bir sadece dört saatliğine su veriyorlar. Evimizde su yok. Bizim evimizde havuz var idare ediyoruz ama olmayan insanlar var, hayvanı olan insanlar var. Kaç kez itfaiyeyi aradık ama su vermiyor. Belediyenin köy hizmeti birimini arıyoruz, o da ilgilenmiyor. Belediyeye gidiyoruz, bir şey yapmıyorlar. Belediye bize, ‘Böyleydi, böyle kalacak’ diyor. Bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Bize verecekleri su boş boş dereye akıyor. Su deposu var, o da kilitli ve kimseye anahtarını vermiyorlar” diyerek tepki gösterdi.
'KESİNTİ CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ'
Su kesintilerinin cezalandırmaya dönüştüğünü dile getiren Emine Ersoy da şöyle konuştu:
"2 yıldır bu rezaleti yaşıyoruz. Hafta da bir kaç saatliğine su veriyorlar. Onu bile tam vermiyorlar. Biz mağduruz. Çocuklarımız susuz. Köylüler geçimini hayvancılıkla ve bahçesiyle sağlıyor. Su olmadığı zaman nasıl sağlayacaklar? Biz ne çamaşırlarımızı ne de çocuklarımızın banyosunu yapabiliyoruz. Her ev 3-4 nüfusu var ve susuz. Traktörü olmayanın evine hiç su girmiyor. Köyde susuz kalmak çok zor. En fazla biz kadınlar zorluk çekiyoruz. Sesimizin duyulmasını istiyoruz. Biz hakkımız olanı istiyoruz. Bu gördüğünüz su Cehennem Deresi’ne akıyor. Oraya akacağına bize verseler, biz bu kadar mağdur olmayız."
HAYVANLAR VE BAHÇE SUSUZ
Su kesintisinden en çok kadınların mağdur olduğunu ifade eden Ayfer Oruç, “Hayvanlarımız susuz, bahçemiz susuz. Hiç bir şey yapamıyoruz. Susuz hayat olmuyor, her şey su ile hal oluyor. Bu su bizim ama bize verilmiyor. Suyu ilçe merkezine veriyorlar. Bize haksızlık yapıyorlar. Biz nereye gidelim? Suya ihtiyacımız var” diye seslendi. (MA)