Şırnak'ta okulların temizliğini veliler yapıyor

Şırnak ve ilçelerinde okullara yeterli sayıda temizlik görevlisi verilmediğini belirten Eğitim Sen Şırnak Şube Başkanı Nizam Kaplan, bazı okulların temizliğini velilerin yaptığını söyledi.

Şırnak'ta okulların temizliğini veliler yapıyor

Milli Eğitim Bakanlığı 6 Eylül'de gerekli tüm önlemleri aldıklarını iddia ederek, yeni eğitim-öğretim dönemini tüm kademe ve sınıf seviyelerinde haftanın 5 günü yüz yüze başlatıldığını duyurmuştu. Ancak geçen süre zarfında Şırnak ve ilçelerinde gerekli tüm önlemler alınmadı. Hemen hemen bütün okullarda temizlik personeli eksikliği nedeniyle hijyen problemi olduğu ve sınıf mevcutlarının gereğinden fazla olduğu belirtiliyor.

Şırnak kent merkezinde bulunan 40’a yakın okula sadece birer temizlik personeli verildiği belirtilirken, Cizre’de ilçesinde ise sayısı 80'i aşan okula da 55 temizlik personeli verildiği aktarıldı. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şırnak Şubesi Başkanı Nizam Kaplan, örnek olarak bin 250 öğrencinin eğitim gördüğünü Şırnak’ın Cizre ilçesinde bulunan Merkez Anadolu Lisesi'ne yalnızca bir temizlik personelinin verdiğini ifade etti.

Cizre’de 80’den fazla okul bulunmasına rağmen İŞKUR üzerinden sadece 55 okula temizlik personelinin görevlendirildiğini belirten Kaplan, "Bu da bize pandemi sürecinde okulların eğitim ve öğretime hazırlanması hususunda Milli Eğitim Bakanlığı'nın sınıfta kaldığını gösteriyor. Pandemi daha bitmemişken ve vakaların 30 bine vardığı bir dönemde maske ve temizlik mesafesi kuralı dile getirilirken, temizliğin bu kadar hiç sayılması bizler için çok acı bir durumdur. Öğrencilerimiz ve biz öğretmenler bu durumu hakketmiyoruz" dedi.

TEMİZLİĞİ VELİLER YAPIYOR

Sağlıksız bir ortamda eğitim verdiklerini aktaran Kaplan, Milli Eğitim Müdürlükleri'nin de temizlik konusunu velilere, idarecilere ve öğretmenlere havale ettiğini belirtti. Okulların veliler tarafından temizlenmeye başlandığını vurgulayan Kaplan, "Bu durum ne kadar sürdürülebilir? Personel noktasında müdürlükler bize, ekonomik olarak bütçenin yetersiz olduğu aktardı. Bundan dolayı da gerekli personelin verilmediğini söylediler. Sürekli olarak bu durumla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

Okullardaki öğrenci yoğunluğuna işaret eden Kaplan, "5 günlük okula gelme durumu ve okulların tıka basa dolu olması da büyük bir problemdir. Pandemi sürecinde neyi başarabildik ki, eğitimde normal hayata geçiyoruz? Bu sorunların daha sonra önümüze bir sağlık sorunu olarak çıkacağını biliyoruz" diye belirtti.

Daha önceki pandemi önlemlerinde 40 kişilik sınıfların ikiye ayrılıp eğitimin bu şekilde devam ettirildiğini hatırlatan Kaplan, "Bununla birlikte dersler yarım saatti. Maske, mesafe ve temizlik kurallarını az çok uyuluyordu. Şimdi 40-45 kişilik sınıflar var ve bu çocukların mesafesini nasıl koruyacağız? Bununla birlikte temizlik personeli olmadığından bu kirli ortamda çocuklara sağlıklı bir eğitimi nasıl vereceğiz? Velilerimiz de bu durumdan şikayetçi. Hükümetin bunu çözme noktasında çaba sarf etmesi gerekiyor. Temizlik personelinin karşılanması ve eğitime daha çok bütçe ayırmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

İDARECİLERİN YAKLAŞIMLARI

Şırnak ve ilçelerinde bulunan okullarda idarecilerin yaklaşımlarının da sıkıntılı olduğunu belirten Kaplan, Eğitim Sen olarak İl Milli Eğitim Müdürü'yle geçtiğimiz günlerde bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve çözüm önerilerini sunduklarını söyledi.

Müdürlüğün de sorunların farkında olduğunu ancak iktidarın eğitime bütçe ayırmamasından kaynaklı sorunun çözülemeyeceğini vurgulayan Kaplan, "Bunun yanı sıra Şırnak ve Cizre’de okul idarecilerin yaklaşımlarında sorunlar var. Yine bazı idarecilerin yaklaşımına baktığımız zaman serbest kıyafetten 'faydalanmak istiyorsanız' bize üye olun şartı getiriyorlar. Veya mülakatta sorun yaşamak istemiyorsanız bize üye olun şeklindeki yaklaşımları ne kadar doğrudur? İnsanları korkuyla, kaygıyla bir yere üye yapmalarını doğru ve etik bulmuyoruz. Bizler bunu da öğretmenler üzerinde bir baskı olarak görüyoruz."(MA)

şırnak okul İŞKUR veli