Sit derecesini değiştirip kalker ocağı izni verdiler

İzmir'de kalker ocağı projesine onay çıkabilmesi için bölgenin sit derecesi değiştirildi.

Sit derecesini değiştirip kalker ocağı izni verdiler

İzmir’in turistik ilçesi Urla'da bir firmanın kalker ocağı projesine için bölgenn sit derecesi değiştirilmesinin ardından onay çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi projenin yapılması halinde bölgede yaşanacak sorunlara dikkat çekti.

Birgün'de yer alan habre göre, doğal güzellikleriyle ünlü Urla’nın Balıklıova Mahallesi’nde kalter ocağına projesi onayla ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ olan Bulabaş Tepe mevkisindeki 66,09 hektarlık alanın 18,23 hektarlık kısmının sit derecesi değiştirildi. Bölge ‘Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı’ olarak belirlendi

Bu değişikliğin ardından bir şirketin kalker ocağı ve kırma-eleme tesisi projesine verilen onay sonrası ‘Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararı da çıktı

DSİ’DEN 'SAKINCALI DEĞİL' GÖRÜŞÜ

Devlet Su İşleri 2’nci Bölge Müdürlüğü ise, proje görüş yazısında ocağın Bulabaş Deresi bölğesinde açılamayacağı bilgisine yer verdi. geçtiğini hatırlattı. Ancak şirketin dere üzerinde değil de aynı sahada alternatif yerlerde bu tesisleri kuracağını belirten DSİ, projenin kurum açısından sakıncalı olmadığını bildirdi.

HAVA KİRLİLİĞİ ARTACAK

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ise bölgede böyle bir tesisin kurulması halinde yaşanacak sorunlara dikkat çekti. Kurum, görüş yazısında, kalker ocağı sahasında üretimin patlatıcı kullanılarak yapılacağını anımsatılarak, ocakta yapılacak patlatmaların malzeme yüzeyindeki deliklere patlayıcı maddelerin yerleştirilmesiyle gerçekleşeceğini, dolayısı ile bu çerçevede tesisten kaynaklanacak tozluluğun miktarlarının belirlenmesi ve azaltmasına yönelik önlemler ile ilgili bilgi verilmesi gerektiği kaydedildi.

‘DOĞAL YAPI BOZULACAK'

Proje dosyasında, "Ocakta üretim öncesinde sahasındaki bitkisel toprak sıyrılacak ve üretim sonrasında rehabilitasyon çalışmalarında kullanılmak üzere geçici olarak depolanacaktır" ifadelerinin olduğunu da belirten Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, türlü depolama işleminin kapalı olarak yapılması ya da hava kalitesi standartlarını sağlamak amacıyla gerekli tedbirlerin alınmasını istedi.

Proje tanıtım dosyasında kırma ve eleme işlemleri sırasında ortaya çıkacak çevresel etkilerin en aza indirgenmesinin sağlanacağı ifadelerine karşın, söz konusu faaliyet ile alanın doğal yapısının neredeyse geri dönüşü olamayacak şekilde bozulacağına işaret edilirken, yine tesisin, çevresindeki doğal yapıya da zarar vereceği vurgulandı.

İzmir 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ise yapılacak uygulamalar sırasında herhangi bir kültür varlığına rastlanması durumunda çalışmaların durdurularak en yakın mülki idare amirliği ya da müze müdürlüğüne haber verilmesini istedi.

İzmir Birgün Devlet Su İşleri urla DSİ değiştirildi kalker ocağı