Sivas katliamında hayatını kaybedenler Mersin Cemevinde anıldı: ‘Oraya sinen utanç ruhunu silemezler’

Sivas katliamında hayatını kaybedenler Mersin Cemevinde anıldı: ‘Oraya sinen utanç ruhunu silemezler’
2 Temmuz 1993’te Sivas’ta yaşanan gerici ayaklanma sırasında katledilen 33 aydın, Mersin Cemevinde düzenlenen törenle anıldı. Mersin Cemevi Başkanı Kılavuz, “Oraya sinen utanç ruhunu, bu topraklarda iktidarlar ve hükümetler silemediler ve silemezler" dedi

Abidin Yağmur


Artı Gerçek - 31 yıl önce Sivas’ta düzenlenen Pir Sultan Abdal’ı anma etkinlileri gericilerin hedefi olmuş ve konuk sanatçıların, aydınların kaldığı Madımak Oteli’nin ateşe verilmesiyle 33 aydın hayatını kaybetmişti.

Alevi Kültür Dernekleri Mersin Cemevi ve Yenişehir Belediyesi katliamın 31. yılında bir anma etkinliği düzenledi. Mersin Cemevi bahçesinde yapılan anmada 33 aydın için çerağlar uyandırıldı ve fotoğrafları asıldı.

whatsapp-gorsel-2024-06-29-saat-21-22-03-13c0e88e.jpg

Mersin Cemevi İnanç Kurulu Başkanı Dede Erdoğan Sevin’in gülbeng okumasının ardından semahlar Sivas şehitleri anısına dönüldü.

'MADIMAK OTELİ UTANÇ MÜZESİ OLMALI'

Mersin Cemevi Başkanı Hasan Kılavuz, “Alevilerin tarihinde, Alevilerin anma günü olmayan hiçbir yıl ve ay kalmamıştır. Yüzlercesini bu topraklarda yaşayan Aleviler çekmişler, çekiyorlar ve bu çark böyle devam ederse daha da çekecekler. Bugünlerin acıları ilikten ruha işlediği için onu istesek de silmek mümkün olmuyor. 2 Temmuz 1993 Sivas Madımak katliamı da böyle bir gündür. Bu tarih Alevilerin örgütlenmesinde de önemli bir dönüm noktasıdır. Katliamdan çıkardığımız en büyük ders bu tür belalarla uğraşmanın yolunun örgütlenmekten geçtiği olduğu. Madımak katliamı olduğundan beri oraya sinen utanç ruhunu, bu topraklarda iktidarlar ve hükümetler silemediler ve silemezler de. Açılımdan, samimiyetten uzak iktidarlar bu çarkı da böyle devam ettirmek istiyorlar. 31 yıl önce olan olaylar ve orada şehit edilen 33 aydın yakılan bu çırağlar gelecekte o insanların unutulmaması içindir. Bu mücadele devam etmelidir. Ne zamana kadar? Katliamın gerçekleştiği otel TBMM tarafından utanç müzesi olarak tanına kadar devam etmelidir” dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-29-saat-21-22-02-27d10fb9.jpg

'BU ANMALAR YARALARI KAŞITMAK, KANATMAK İÇİN DEĞİL'

Yenİşehir Belediye Başkanı CHP’li Abdullah Özyiğit de “31 yıl önce Sivas’ta çok büyük bir acı, çok büyük bir insanlık ayıbı, insanlık utancı yaşandı. Bu anmalar bir yarayı kaşımak değil, bir yarayı kanatmak değil. Bu mezalimlerin bir daha yaşanmaması, bu utançların bir daha yaşanmaması için unutulmaması gerekiyor, bu anmalar da bunun için yapılıyor. Her şeye rağmen Anadolu topraklarında barışı, kardeşliği, hoşgörüyü var etmek için mücadele edeceğiz. Gericiliğe karşı aydınlığı, gericiliğe karşı aydınlanmayı sonuna kadar savunacağız ve bu topraklarda ne olursa olsun Atatürk’ün çağdaş uygarlık seviyesinin yakalanmasını işaret eden o anlayışını devam ettireceğiz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Ender Balkır sahne alarak Sivas katliamında hayatını kaybeden sanatçıların eserlerinin ağırlıkta olduğu türküleri seslendirdi.

Öne Çıkanlar