Siyaset bilimciler, altı partinin bildirisini yorumladı: Seçime hazırlanıyorlar
Siyaset bilimciler, altı muhalefet partisinin yayımladığı bildiriyi hakkında, ‘Bir anlamda seçim beyannamesi ortaya çıkıyor. Artık seçime hazırlanıyorlar’ değerlendirmesi yaptı.
Siyaset bilimci İbrahim Uslu ve Tanju Tosun, gündemi ve altılı masanın çalışmalarını değerlendirdi. Uslu, "Burada önemli olan Türkiye’nin dönüşümü. Partiler de bu konuda hemfikir. ‘Bir parti masayı domine etti’ gibi bir değerlendirme çıkaramayız. Her partinin belli önerileri de bildiride yer alıyor" dedi. Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun ise "Bundan sonraki süreçte bu birliktelikte herhangi bir kırılma yaşanacağını sanmıyorum. Bu partiler ideolojik olarak birbirinden farklı. Ama metnin daha başlangıcında işbirliklerinin sürdürülebilir olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı.
‘BENCE BU ADI KONULMAMIŞ BİR İTTİFAKTIR’
Cumhuriyet’te yer alan habere göre Uslu, "Anayasa reformu fikri etrafında birleşmişlerdi. Fakat son toplantıda bunun ötesine geçip kurumsal reformları konuşmaya başladılar. Bununla ilgili komisyonlar kurdular. Merkez Bankası, Stratejik Planlama Teşkilatı, Sosyal Ekonomik Konsey gibi alanlara girdiğinizde artık yasama faaliyetinin ötesinde yürütmeye dair de bir şeyler söylemiş oluyorlar. Artık ekonomi, göç gibi konularda da ortak çalışma grupları oluşturuyorlar. Bence bu adı konulmamış bir ittifaktır" dedi.
‘BİR PARTİ MASAYI DOMİNE ETTİ’ GİBİ BİR DEĞERLENDİRME ÇIKARAMAYIZ’
Bildirinin içinde ilk olarak CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği "Cumhuriyetin ikinci yüzyılı", "Hiçbir çocuk yatağa aç girmeyecek" gibi söylemlerin yer almasına ilişkin konuşan Uslu, "Burada önemli olan Türkiye’nin dönüşümü. Partiler de bu konuda hemfikir. ‘Bir parti masayı domine etti’ gibi bir değerlendirme çıkaramayız. Her partinin belli önerileri de bildiride yer alıyor. Bu açıdan ittifakın geleceği için de güzel bir durum" diye konuştu.
‘ARTIK SEÇİME HAZIRLANIYORLAR’
İktidarın 6’lı masayla ilgili "Benzemezler bir araya gelmiş" söyleminin etkisiz kaldığını söyleyen Uslu, şunları kaydetti: "Bir anlamda seçim beyannamesi ortaya çıkıyor. Artık seçime hazırlanıyorlar."
‘BU PARTİLER İDEOLOJİK OLARAK BİRBİRİNDEN FARKLI’
Siyaset Bilimci Prof. Dr. Tanju Tosun, liderler bildirisinde ekonomiden çok siyaset ağırlıklı değerlendirmeler olduğunu belirterek "Bundan sonraki süreçte bu birliktelikte herhangi bir kırılma yaşanacağını sanmıyorum. Bu partiler ideolojik olarak birbirinden farklı. Ama metnin daha başlangıcında işbirliklerinin sürdürülebilir olduğunu görüyoruz" ifadelerini kullandı. Tosun, "Şu an çökmüş olan ekonominin ayağa kalkması konusunda bir uzlaşı var. Ama altı partinin ekonomi politikaları farklı. Bundan sonraki süreçte ekonomi konusunda daha çok mesai harcayacaklarını anlıyoruz" değerlendirmesini yaptı.