Soma Katliamı'nın 51'inci ayında adalet arayışı sokakta devam ediyor
Soma'daki maden faciasının 51'inci ayında hayatını kaybeden madencilerin aileleri, 'Soma Davası için verilen kararı kabul etmiyor, adalet aramaktan vazgeçmiyoruz' dedi.
Soma'da 301 işçinin hayatını kaybettiği facianın 51. ayında Madenci Anıtı önünde basın açıklaması yapan hayatını kaybeden madencilerin aileleri bundan sonraki adalet mücadelelerini sokakta vereceklerini söyledi.
Madenci aileleri adına konuşma yapan Gülsüm Çolak, "13 Mayıs mahşerinden beri her ayın 13’ü olduğu gibi bugün de buradayız. Bizler 13 Mayıs’ta sadece evlatlarımızı kaybetmekle kalmayıp bu ülkenin adaletini de kaybettiğini gördük. Gördük ki adalet adalet binalarında sağlanmıyor. Bizler de adalet arayışımıza sokakta devam ediyoruz. Susmuyoruz, unutmuyor ve unutturmuyoruz" dedi.
'MAHKEME KARARA YENİ SOMALARA YOL AÇACAK'
11 Temmuz 2018’deki Soma davasının karar duruşmasına ilişkin verilen kararı kabul etmediklerini belirten Gülsüm Çolak, mahkeme kararını kabul etmenin yeni Somalara kapı açmak anlamına geldiğini söyledi:
"Geçtiğimiz ay Akhisar Ceza Mahkemesinde suçlulara ödül niteliğinde verilen cezalara şahit olduk. 18 ila 22 yıl arasında değişen cezalar kaybettiğimiz canlarımızı düşündüğümüzde her bir can için 26 gün ediyor. İnsan öldürmenin bu kadar ucuz olduğu ülkemizde, bu kararı kabul etmek demek yeni Somalara kapı açmak demektir. Verilen bu kararı kabul etmek demek bizim gibi nice ananın, eşin, çocukların gözyaşının nedeni olmak, binlerce işçinin çalınan hayatına sessiz kalmak demektir. Soma davası için verilen kararı kabul etmiyor, adalet aramaktan vazgeçmiyoruz"
Hayatını kaybeden madencilerin yakınları mahkemenin verdiği kararı kabul etmiyor.
'EMEĞİN VE ADALETİN ÜLKESİNİ KURACAĞIZ'
Evrensel'in aktardığı haberde, iş cinayetlerinin her geçen gün artarak devam ettiğini belirten Gülsüm Çolak, "Türkiye’de 2018 yılının ilk yedi ayında en az 1103 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Bizler bu zulme göz yumdukça, Soma davası kararı gibi kararlar alındıkça, suçlular yargılanmadıkça her iş yeri cinayet mahaline dönecektir. Buna sessiz kalmak suça ortak olmak demektir. Bugün sokakta adalet talebi ise işçi katillerine emek düşmanlarına karşı birer bayraktır. Bizler bu bayrağı yükseltecek,bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğiz. Adalet arayışlarının bitmediğini dile getiren Çolak, "Soma davası biz bitti demeden bitmeyecek. İş güvenliği önlemlerinin alındığı, işçilerinin canının, çıkarılan kömürden daha değerli olduğu bir düzen kurulana dek bizler adaleti haykırmaya devam edeceğiz. Adaleti yerin altından kömürü çıkarır gibi yeryüzüne bizler çıkaracağız. Emeğin ve adaletin ülkesini bizler kuracağız" dedi. (HABER MERKEZİ)