Soma'da katliama neden olanlar serbest, Erdoğan'ı protesto edenlere 6 yıl sonra dava açıldı
Erdoğan'a yönelik protestolara katılanlardan 34 kişiye 'hakaret ve görevi yaptırmamak için direnme' suçlamalarıyla 6,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Manisa'nın Soma ilçesinde Soma Holding'e ait madende meydana gelen faciada 301 madenci hayatını kaybetmiş ve Türkiye'deki en büyük toplu işçi ölümü olarak kayıtlara geçmişti.
Faciadan sonra devlet yetkilileri ve dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan da ilçeye gitti.
ERDOĞAN 'FITRAT' DEMİŞ, YERKEL TEKMELEMİŞTİ
İlçede incelemelerde bulunan Erdoğan, Soma Belediyesi'nde yaptığı açıklamada, "Bunlar olağan şeylerdir. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var" demişti.
Erdoğan, açıklamasındanın ardından protesto edilmiş ve bir markete sığınmak zorunda kalmıştı.
Protestoların sürdüğü sırada, o dönem Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel ise yere düşen bir madenci yakınını tekmelemişti.
Dönemin Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel, faciadan sonra Erdoğan'ı protesto edenlerden bir madenciyi yerde tekmelemişti / Fotoğraf: Twitter
Attığı tekmeden sonra dizinde yumuşak doku zedelenmesi olduğu gerekçesiyle darp raporu da alan Yerkel, 4 yıl sonra attığı tekme nedeniyle özür diledi.
6 YIL SONRA AÇILAN SORUŞTURMA
Ancak Erdoğan'a yönelik protesto yapıldığı gün yaşananlarla ilgili, aradan tam 6 yıl geçtikten sonra yapılan soruşturmanın ardından 2020 yılının kasım ayında, protestolara katılan 34 kişi hakkında dava açıldığı ortaya çıktı.
Davanın müşteki listesinde, eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bulunuyor. 34 sanığa, "görevi yapmamak için direnme" ve "hakaret" suçlamalarıyla açılan davanın ilk duruşması, 22 Şubat 2021'de görüldü.
Bu süreçte 4 duruşma daha yapıldı. Bir sonraki duruşma ise 10 Şubat 2022'de görülecek.
AVUKAT TİMOÇİN: YAKINLARINI KAYBETMİŞ MAĞDURLAR YARGILANIYOR
6,5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanan sanıkların avukatı Yağız Timoçin, davayla ilgili Independent'ten Türkçe'den Can Bursalı'ya bilgi verdi.
Timoçin, "Soma katliamına sebep olan kişiler, Yargıtay'dan dönen karar ile serbest ve cezasız iken Soma Maden katliamının gerçekleşmesinden bir gün sonrasında yapılan protestolara katılanlardan 34 kişi haksız ve hukuksuz şekilde yargılanmakta" dedi.
"Maden işçisinin canını hiçe sayanlar, işçi sağlığı ve güvenliği önlemini almayanlar, doğayı talan edip, metalaştıranlar yargılanmıyor, yakınlarını kaybetmiş mağdurlar yargılanıyor" şeklinde konuştu Yağız Timoçin.