Somalı madencilerin Ankara yürüyüşüne jandarma engeli

İşçilerin önü jandarma tarafından Manisa Kırkağaç girişinde kesildi.

Somalı madencilerin Ankara yürüyüşüne jandarma engeli

301 maden işçisinin hayatını kaybettiği Soma Katliamı’nın ardından Soma Holding ve Uyar Madencilik’ten tazminat hakları ödenmeden işten atılan ve aradan geçen 5 yıla, mahkeme kararlarına, verilen sözlere rağmen hakları ödenmeyen 3 bin 500 maden işçisinin Soma’dan Ankara’ya yapacakları 10 günlük yürüyüş bugün başladı.

"Sesimizi duyan var mı? Patron çaldı, sarı sendika sattı, T.K.İ. izledi, yargı görmedi, siyaset duymadı - Bağımsız Maden-İş ve 3500 Soma Emeklilik ve Tazminat Mağduru İşçiler" pankartı taşıyan işçiler, katliamda hayatını kaybeden her işçi için birer kilometre yol yürüyeceklerini belirtmişlerdi.

Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde 3 bin 500 işçiyi temsilen yapılacak yürüyüş başlamadan önce Soma Kaymakamlığı yasak kararı getirdi. Sendika avukatları Kaymakamlığın kararına itiraz etti. Manisa 1. İdare Mahkemesi, kaymakamlığın kararını kaldırdı.

Bağımsız Maden-İş’le hareket eden işçiler Soma Cengiz Topel Meydanı’ndan buluşarak, 10 gün sürecek Ankara yürüyüşlerini başlattı. Meydanda açıklama yapan işçiler daha sonra katliamda hayatlarını kaybeden arkadaşlarının mezarlarını ziyaret ederek, yürüyüşe başladı.

Yapılan basın açıklamasında, 2004 yılından bu yana hükümet yetkililerinin, işçilerin mağdur edilmeyeceklerini ve kıdem ihbar tazminatlarının en kısa sürede ödeneceğini taahhüt etmelerine rağmen, sadece seçim zamanları ödenen 3 taksit dışında bir ödemede yapılmadığını vurgulandı. 5 yıllık süreçte sürekli oyalandıklarını belirten madenciler, "Biz işçiyiz, tarihimiz işçi hareketinin tarihidir. O tarih bize böyle bir tablo karşısında yürümeyi emrediyor. Ve biz karşımıza hangi yasak kararları çıkarırlarsa çıkarsınlar yürüyeceğiz" dedi.

İşçiler Somalılara da "Soma’da soygun ve nitelikli gasp var. Mutlaka haklarımızı alacağız" diye seslendi.

Mezarlık ziyaretinden sonra yola devam eden işçilerin önü Manisa Kırkağaç girişinde jandarma tarafından kesildi. Tugay Komutanı Manisa 1. İdare Mahkemesi’nin aldığı yasağı kaldırma kararını tanımayarak işçilerin yürümesine izin verilmeyeceğini söyledi. Tugay Komutanı mahkeme kararı açık olmasına rağmen, kararın sadece Soma’yı kapsadığını, sınırın dışına çıkıldığı anda engelleyeceklerini belirtti, işçileri tehdit etti.

Jandarmanın mahkeme kararına rağmen sergilediği bu tutuma karşı işçiler, "Kırkağaç girişinde jandarma yürüyüşü engelledi. Daha önce engelleri aştık, bugün de aşacağız" diyerek oturma eylemi başlattı.

Ankara soma manisa madenciler kesildi YÜRÜYÜŞÜ