Son 3 günde 5 pitbull cinsi köpek sokağa terk edildi

Antep’te pitbull cinsi 2 köpeğin, site bahçesinde 4 yaşındaki Asiye Ateş’e saldırıp ağır yaraladığı olayın ardından Van’da son 3 günde 5 pitbull cinsi köpek, sokağa terk edildi.

Son 3 günde 5 pitbull cinsi köpek sokağa terk edildi

Antep’te geçen hafta çarşamba günü Asiye Ateş, babasının apartman görevlisi olarak çalıştığı sitenin basketbol sahasında 2 pitbull cinsi köpeğin saldırısına uğradı. Ağır yaralan Asiye, hastaneye kaldırıldı. Antep'teki tedavisinin ardından ambulans uçakla Antalya'ya gönderilen Asiye Ateş, burada Türkiye'nin ilk yüz ve çift kol naklini yapan Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi tarafından ameliyat edildi. Olayla ilgili gözaltına alınan 5 kişi tutuklandı. Asiye’nin tedavisi sürerken, yaşanan olay, büyük tepkiye yol açtı.

KISIRLAŞTIRILACAK, KAYIT ALTINA ALINACAK

Yaşanan bu olayın ardından Tarım ve Orman Bakanlığı yasaklı ırk köpeklerle ilgili genelge yayınladı. Genelge ile yasaklı ırklar, sahiplerince belediyelerin hayvan bakımevlerinde veya özel veteriner kliniklerinde kısırlaştırılarak, il ve ilçe tarım müdürlüklerinde kayıt altına alınacak. Bu hayvanlar kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız dolaştırılamayacak, halkın yoğun bulunduğu yerlere ve çocuk parklarına sokulamayacak. Sahipleri, bakamamaları halinde bu ırktan hayvanları belediyeye ait en yakın bakımevine bırakabilecek. Hayvan bakımevleri, yeni kanundaki değişiklik kapsamında, teslim edilen hayvanları kabul etmek zorunda olacak. Söz konusu bu hayvanlara ait hiçbir işlem yapmadan sokağa terk eden sahipleri hakkında 2021 yılı için 30 bin TL idari para cezası uygulanacak.

SÜRE 14 OCAK’TA DOLUYOR

Bu tür tehlikeli ırkları besleyenlere, hayvanlarını kısırlaştırmak, çip taktırmak ve kayıt altına aldırmak için verilen süre ise 14 Ocak 2022’de doluyor. Bu süre sonunda gerekli işlemleri yaptırmayan hayvan sahiplerine 11 bin lira ceza verilecek, köpeklerine de el konulacak. Sahipleri isterse pitbull gibi köpekleri belediyelerin hayvan barınaklarına bırakabilecek.

3 GÜNDE 5 KÖPEK SOKAĞA BIRAKILDI

Yaşanan son gelişmelerin ardından Van’da bazı kişiler, besledikleri pitbull cinsi köpekleri sokağa bırakmaya başladı.

Önceki gün Edremit ilçesi Erdemkent Mahallesi'ndeki Kazım Karabekir İlkokulu Müdürü Lokman Keve, başıboş dolaşan pitbull cinsi köpeği görüp, belediyeye haber verdi. Uyuşturucu iğne kullanılarak yakalanan köpek, Sağlık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne götürüldü.

'SOKAĞA TERK ETMESİNLER, BİZE TESLİM ETSİNLER'

DHA'ya konuşan Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu Veteriner Hekim Özge Kerem, "Yaşanan son olaylardan sonra vatandaşlarımız evlerinde beslediği pitbull köpekleri sokağa bırakıyor. Biz son 3 günde saldırgan 5 pitbull köpeği şikâyeti aldık. 5 köpeği de merkezimize getirdik. Bu hayvanların bakımını biz yapıyoruz. Kısırlaştırma ve aşısını da yapıyoruz. Bu köpekler artık bizde kalacaklar. Vatandaşlarımızdan ricamız bu köpekleri sokağa değil bize teslim etsinler." dedi.

Vatandaşlarda Adem Kaya ise sokakta sahipsiz pitbull cinsi köpeği görünce belediyeye haber verdiğini belirterek, "Köpeği başıboş şekilde gezerken kapının önünde gördüm. Tehlike oluşturacağını düşündüğüm için hemen ekipleri aradım. Kontrollü bir şekilde yakalayıp arabaya koydular. Daha önce bu köpeği hiç buralarda görmemiştim. Sanırım bu olaylardan sonra bu köpeği buraya bırakmışlar. Ekiplere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

‘BU KESİNLİKLE YASAYA AYKIRI’

Ankara’da faaliyet gösteren Patipark Hayvanseverler Derneği Kurucusu Hülya Akçal da, Sputnik'e yaptığı değerlendirmede, "Cumhurbaşkanımızın haberi yok. Yaklaşık 1.400 belediyeden 200’ünün bile barınağının olmadığını bilmiyor. Danışmanları yanlış yönlendirmiş" dedi ve şunları kaydetti:

Asiye çocuğumuzun talihsiz ısırılmasıyla ortalık karıştı. Şu anda yasaklı ırklardan günde en az 20 köpek sokaklara atılıyor. Daha sabah iki ihbar geldi. Şimdi herkes açıklamadan sonra büyük cezası var diyerek atıyor. O kadar talihsiz bir açıklama oldu ki herkes korkusundan atıyor. Olan zavallı hayvanlara oluyor. Şu anda kontrolsüz bir şekilde her yerde toplama var. Bu kesinlikle yasaya aykırı. Suç işliyorlar. Şu anda hepsi kanunu çiğniyorlar. Bu toplamalar yeni bir şey değil. Yıllardır belediyeler bunu yapıyor. Çünkü korkuları yok neden derseniz belediyeler ceza kapsamına girmiyorlar.

Akçal, "Önce barınaklar inşa edin mevcut barınakları iyileştirin ondan sonra bu hayvanları oraya alın. Biz de istiyoruz bunu. Sokaklar da hayvanlar için çok güvenli mi? Tecavüzcüsü, sapığı var, yakanları bile var" diye de ekledi.

‘HİÇBİR KÖPEĞİN YAŞAM ALANI BARINAKLAR DEĞİLDİR’

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi Başkanı İpek Yılmaz ise, konuyla ilgili Sputnik’e yaptığı açıklamada, "Kanunla örtüşmeyen bir açıklama ve bir talimat. Kanunun amacıyla tamamen çelişen bir durum var" dedi. Yılmaz, şu değerlendirmelerde bulundu:

Belediyeler de bu talimatla kanuna aykırı olarak toplama yapmaya başladılar. Haliyle onlar da usulsüz işlem yapıyor. Kanunun bu maddesinde yapılacak bir değişikliğe de sonuna kadar karşı çıkacağız. Sonuçta barınaklar aslında geçici bakımevleridir. Hiçbir köpeğin yaşam alanı barınaklar değildir. Barınaklar sadece rehabilitasyon, kısırlaştırma veya tedavi edildiği yerlerdir ve ardından alınan yerlere bırakılması gerekiyor.

Van Pitbull Ömer Özkan Asiye Ateş