Sosyal medya için yeni yasa teklifi
Düzenleme önceliğinin sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’deki mahkeme kararlarını uygulamasına dönük olacağı” ifade ediliyor.
MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün sosyal medya platformlarında sahte hesapların engellenmesine yönelik TBMM Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi, Cumhur İttifakı’nda "sosyal medyaya düzenleme" tartışmalarını yeniden başlattı.
Koronavirüs salgınının Türkiye’yi yoğun olarak etkilediği dönemde, AKP’nin "ekonomi paketi" içinde sosyal medyayı da ele alan bir torba yasa teklifi bulunuyordu.
Torba yasa teklifi içinde yer alan maddeler, o dönem muhalefet tarafından eleştirildi. Salgın nedeniyle ekonomik önlemleri içeren pakette daha sonra bu maddelere yer verilmedi. MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk’ün önceki gün sosyal medya platformlarında sahte hesapların engellenmesine yönelik TBMM Başkanlığı’na verdiği yasa teklifi, Cumhur İttifakı’nda "sosyal medyaya düzenleme" tartışmalarını yeniden başlattı.
Selda Güneysu'nun Cumhuriyet'te yer alan haberine göre AKP’nin, "sosyal medya ile ilgili düzenlemeye sıcak baktığı, "TBMM açıldığında MHP’nin de konuyla ilgili görüş ve düşüncelerini de dikkate alarak, sosyal medyaya yönelik bir düzenlemeyi gündeme getirebileceği" konuşuluyor.
Düzenleme önceliğinin sosyal ağ sağlayıcılarının Türkiye’deki mahkeme kararlarını uygulamasına dönük olacağı" ifade ediliyor.
Ancak AKP kanadının "MHP teklifinde yer alan TC kimlik numaralarıyla sosyal medya hesaplarına girişin Kişisel Verileri Koruma Yasası’ndaki bazı hükümlere ters düşebileceği" gerekçesiyle, bu öneriye "temkinli" yaklaştığı" de ifade ediliyor.
AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, partisin tarafından hazırlanan 12 maddelik "Sosyal Medya Etik Kuralları"nı açıkladı.
HANGİ MADDELER YER ALDI?
– Saygılı, hakaret ve nefret söylemi barındırmayan bir dil ve üslup kullanılması
– Diğer kullanıcıların özgürlük alanlarını kısıtlayacak, saldırgan tutumlar içeren paylaşımlardan kaçınılması
– Kullanıcıların kişilik ve görüşlerine saygılı olunması
– İnsan onurunun temelinde yatan özel yaşamın gizliliği hakkının ihlal edilmemesi
– Sözlü şiddet ve tehdit içerikli paylaşımlarda bulunulmaması
– İfşa, taciz ve siber zorbalık oluşturan eylemlerin yapılmaması
– Şeffaf olunması, sosyal medya mecralarında, anonim hesaplar kullanmayarak açık kimlikle, gerekli hukuki sorumluluğu üstlenerek ve gerçek kişiler olarak bulunulması
– Sahte isimler üzerinden paylaşımlarda bulunan hesaplara itibar edilmemesi, bu hesapların görünürlüğünün artırılmaması
– Kimi hassas dönemlerde toplumda infial yaratacak, genel bir korku ve endişe iklimi oluşturacak paylaşımlardan kaçınılması, paylaşımlarda sağduyunun korunması
– Teyide muhtaç bilgilerin gerçekliğinden emin olunmadan paylaşılmaması, bilgilerin doğruluğu için meselenin muhataplarının, resmi kurum ve kuruluşların açıklamalarının takip edilmesi, manipülasyon ve yalana prim verilmemesi
– Alıntı yapılıyorsa, bilginin alıntılandığı kaynağın referans gösterilmesi
– Toplumsal ahlaka aykırı içerik oluşturulmaması ve bu tarz içeriklerin yayılmaması.