‘Sosyal sorunlar artacak, şimdiden tedbir alınmalı’

Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Fikri Akbin, pandeminin sosyal hizmete ihtiyaç duyan insan sayısını artıracağını belirtti.

‘Sosyal sorunlar artacak, şimdiden tedbir alınmalı’

Derya OKATAN

ARTI GERÇEK- Tüm dünyaya yayılan Covid-19 pandemisi, sosyal sorunları da beraberinde getiriyor. Zincirleme sorunlara yol açması beklenen salgın için Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Fikri Akbin, "Devlet elini cebine atmalı" diyor.

Artı Gerçek’e açıklamalarda bulunan Akbin, sosyal hizmet alanlarındaki durum hakkında bilgi verirken, devletin sorumluluklarına da dikkat çekti.

‘Sosyal sorunlar artacak, şimdiden tedbir alınmalı’ - Resim : 1

‘ENGELLİ ÇOCUKLAR EĞİTİMDEN UZAK KALDI’

Engelli bakım merkezlerinin bu süreçte kapalı olduğunu hatırlatan Akbin, ilk öğretim ve lise ile üniversite öğrencileri için uzaktan öğrenim imkânı olduğunu ancak engelli çocukların bu uygulamadan mahrum kaldığını söyledi.

Sosyal hizmetlere bağlı huzurevleri, gençlik merkezleri, çocuk evlerinin içlerine kapandığını belirten Akbin, "Sokağa çıkmalarının kısıtlanması, hijyen tedbirlerinin artırılması, sosyal mesafenin korunması, ziyaretçilerin en aza indirilmesi gibi bir takım tedbirler uygulanıyor" dedi.

Akbin, şöyle devam etti: "Sosyal hizmet kuruluşları daha içlerine kapandı bu dönemde. Bu kuruluşlar aslında barınma yerleridir. Sizin eviniz neyse bizim sosyal hizmet kuruluşlarımız da çocuklar, yaşlılar, gençler için odur. Günlük hayatları devam ediyor ama hayat onlar için daha fazla kısıtlandı. Siz evinizde 3 kişi kalıyorsunuz, oralar 50-100 kişilik yerler. Sorunlar daha katmerli, zor yaşantıların sürdüğü yerler. Arkadaşlarımız kapalı mekânda hareketsiz kalmanın yarattığı sorunlara karşı daha çok psikolojik destek vermeye, günlük aktiviteleri artırmaya çalışıyor."

‘20 BİN SOSYAL HİZMET UZMANI ATAMA BEKLİYOR’

Akbin, sosyal hizmet alanında çalışanların yaşadığı sorunları ise şöyle aktardı: "Bulaş riskini en çok taşıyan arkadaşlarımız. Bu hizmetin devam etmesi gerekiyor. Bu kurumlara gidip gelirken toplu taşıma araçlarını kullanıyorlar. O arkadaşlarımızın hem taşıyıcı olma hem kendilerine bulaşma riski var. Bu sorun bir haftalık mesailerle aşılmaya çalışılıyor. Bir hafta boyunca hiç evlerine gitmeyip yatılı kuruluşlarımızda kalıyorlar. Bu, bulaş riskini azaltıyor ama kabul etmek gerekir ki ağır bir çalışma koşulu. Hepimiz insanız, ailemiz çocuklarımız var, onların durumlarını merak ediyoruz. Yanı sıra ekonomik sorunları var. Bu kurumlar, özel ihtiyaç gruplarının kaldığı yerler. Kendine özgü sorunları var. Sosyal hizmet alanı görünmeyen bir alan.

"Sosyal hizmet uzmanlarının istihdamı ile ilgili sorunlar var, sanki gizli bir el bunu engelliyor. Atamalar geciktiriliyor, atama yapılsa imzalar atılmıyor, kadrolar yakılıyor. En az 20 bin sosyal hizmet uzmanı işsiz bekliyor. Son 10 yılda 50-60 sosyal hizmet okulu, iki tane açık öğretim fakültesi açıldı ama devletin bir yılda aldığı kişi sayısı 1000 bile değil. Sosyal hizmete en çok ihtiyaç duyulan bir dönemdeyiz, gerek psiko-sosyal destek gerek sosyal yardımların halka ulaştırılmasında… Ancak sosyal hizmet uzmanları istihdam edilmiyor."

‘SOSYAL SORUNLAR ARTACAK’

Salgınla birlikte sosyal sorunların artacağı uyarısında bulunan Akbin, şu değerlendirmede bulundu: "Henüz hiçbir şey görmedik, sosyal sorunları yeni yeni hissetmeye başlıyoruz ama daha büyük sorunlarla karşılaşacağız. Sosyal hizmete ihtiyaç duyan insan sayısı son derece yükselecek. İşsizlik artacak, engellilerin sorunları gündeme gelecek, kadına şiddet artıyor, çocuk işçiliği gündeme gelecek. İtalya’da, İspanya’da örneklerini duymaya başladık, yaşlıların huzurevlerinde ölüme terk edilmesi, kurumların yöneticilerce terk edilmesi… Umarım yaşanmaz, ancak karşımıza çıkabilecek sorunlar bunlar.

"Bu nedenle daha ciddi tedbirler alınmalı. Hiç kimse bir virüsün bu kadar dünyayı saracağını, hayatı etkileyeceğini kestiremezdi. Sosyal sorunlar da böyledir. Yaşanmaya başlandığı zaman önünü alamazsınız, küçük bir sorunu bugünden halledemezseniz, büyüdüğünde hiç halledemezsiniz. Sorun yaşayan kişinin canını yaktığı gibi o sorunu görmezden gelenin de canını yakar. Sosyal sorunları çözmek için de hükümetin elini cebine atması gerekiyor. Kendi istediği yere değil halkın ihtiyacı olan yerlere yatırım yapılması lazım."

yoksulluk SOSYAL pandemi koronavirüs COVID-19