'Soylu, Erdoğan'ı zor durumda bırakmak istiyor olabilir'
Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Max Hoffman, 15 Temmuz darbe girişiminin arkasında ABD'nin olduğu iddiası hakkında dikkat çekici tespitler yaptı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ABD'yi 15 Temmuz darbe girişiminden sorumlu tutan açıklamaları nedeniyle Ankara-Washington hattında gerilim tırmandı.
Amerikan İlerleme Merkezi adlı düşünce kuruluşunun Türkiye uzmanı Max Hoffman, Soylu'nun iki ülke arasındaki ilişkilerin kritik olduğu bir süreçte, yeniden 15 Temmuz darbe girişimini gündeme getirmesiye ilgili değerlendirmesinde dikkat çekici tespitler yaptı.
Deutsche Welle Türkçe'ye konuşan Hoffman, "Soylu, geçmişte, 2016'da, ABD'yi açıkça 15 Temmuz darbe girişimine müdahil olmakla suçlayan ilk üst düzey Türk yetkiliydi. Hiçbir delil, kanıt olmamasına rağmen AKP seçmenlerinin çoğu da buna gerçekten inanıyor. İkinci bir konu da şu: Soylu alttan alta Erdoğan'ı zor duruma düşürmeye çalışıyor olabilir. Türk ekonomisi vahim bir durumda ve Türkiye'nin Batı ile gerilimlerinde bir molaya ihtiyacı var. Ancak görünen o ki Soylu, muhafazakar kesimde veliaht gibi." dedi.
Max Hoffman, Biden ekibinin ABD'nin "demokratik müttefikleriyle" ilişkilerini yeniden güçlendirmeye öncelik verdiğini hatırlatırken, "Bu aşamada bu hedefe ağırlık vermiş, odaklanmış durumdalar. Biden'ın Türkiye hakkında yaptığı yorumdan, Türkiye'yi tam bir demokrasi olarak görmediğini biliyoruz. Ayrıca S-400 konusunun da açıkça ortaya koyduğu gibi, gelinen noktada, ABD ve Türkiye'nin stratejik bakışları farklı" dedi.
ABD yönetiminin şu ana kadar Erdoğan'a "ses seda vermemiş" olmasının bir mesaj niteliği taşıyabileceğine de dikkat çeken Hoffman, "ABD yönetimi Erdoğan'a, artık Türkiye ile ilişkilerde imtiyazlara, tavizler vermeye dayalı bir yaklaşım istemediğini, transaksiyonel, alışverişe indirgenmiş ilişkilerin devamı içinse, Ankara'nın somut adımlar atması gerekeceği sinyalini vermek istiyor olabilir" değerlendirmesini yaptı.
'BİDEN NEZAKET GEREĞİ DE OLSA ARAYACAK'
"Biden, Erdoğan'ı sonsuza kadar görmezden gelmeyecektir tabii ki" diyen Hoffman, iki ülke arasında, birlikte ele alınmasını gerekecek konular bulunduğuna dikkat çekti ve "Bir noktada da Biden, nezaket gereği arayacak, o telefon görüşmesi büyük bir ihtimalle gerçekleşecektir. Biden aradıktan sonra ne olacağı ise artık Erdoğan'a bağlı" dedi.
Erdoğan'ın, Biden ile ilk ciddi temaslarında bir tercihle karşı karşıya geleceğini söyleyen Hoffman, "Erdoğan, Biden ile Türkiye içinde ya da dışında, bazı sembolik jestlerle de olsa, ilişkileri tamir etmek için attığı gözle görülür adımlarını mı ele almak isteyecek, yoksa ikili ilişkilerin Suriye, Doğu Akdeniz ya da S-400 sorunu gibi en zorlu konularını mı tartışacak işte bu tamamen kendisine bağlı" dedi.