Soylu'nun 'tarihi uyuşturucu operasyonu' dediği davada beraat

Aralarında emniyet müdürleri ve polislerin de bulunduğu 'Bataklık' davasında yargılanan 73 kişiden 72'si beraat etti. Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, operasyonla ilgili, "Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu" demişti.

Soylu'nun 'tarihi uyuşturucu operasyonu' dediği davada beraat

Artı Gerçek - Eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun "Cumhuriyet tarihinin en büyük uyuşturucu operasyonu" diye duyurduğu ve kamuoyunda "Bataklık" davası olarak ifade edilen dava duruşması Ankara 33. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Davada yargılanan 73 sanıktan 72'si, üzerine atılı suçlamalardan beraat etti.

Kamuoyunda "Bataklık" adı verilen operasyonda yakalanan ve aralarında örgüt lideri olduğu öne sürülen Çetin Gören ve Nejat Daş ile eski Sultanbeyli İlçe Emniyet Müdürü Necmettin Yüksek ile bazı polislerin de olduğu 73 kişi "suçtan kaynaklanan mal varlığını aklama ve uyuşturucu ticareti" ile "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" gibi çeşitli suçlardan yargılanıyordu.

İDDİANAMEDEN

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, 2 sanık örgüt kurucusu ve elebaşı, 5 sanık örgüt yöneticisi, 53 sanık örgüt üyesi, 13 sanık ise örgüte üye olmamakla birlikte yardım etmekle suçlandı.

Örgüt elebaşları olarak gösterilen sanıklar Nejat Daş ve Çetin Gören'in, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçlarından cezalandırılması istendi.

Bu kapsamda, Daş ve Gören'in 60'ar kez "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" suçundan 450'şer yıldan 1470'er yıla kadar, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yıldan 12'şer yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamede "örgüt yöneticisi" olarak gösterilen sanıklar Cemal Deniz Şahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil Arslantaş ve Uğur Bülent Göçer'in de aynı suçlardan cezalandırılmaları istendi.

Sanıklar arasında yer alan eski emniyet müdürü Necmettin Yüksek hakkında da "suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklamak" ve "suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarından 8 yıl 6 aydan 20 yıla kadar hapis talebinde bulunuldu. (MA)

Süleyman Soylu