Star yazarı Nuh Albayrak: Yüzde 50 şartı gitmeli
'Vatanı ve milleti için siyaset yapan herkes yüzde 50 artı 1 zorunluluğu başta olmak üzere yeni sistemin aksayan yönlerini düzeltmeli.'
AKP’ye yakınlığıyla tanınan Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Nuh Albayrak, bugünkü yazısında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin en önemli arızasının yüzde 50 artı 1 zorunluluğu olduğunu yazdı. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne ilişkin eleştiriler için "Efendim, aksayan tarafları varmış. Aman ne garip... Yeni evlenen çiftler bile birbirinin huyunu-suyunu bir yılda ancak öğreniyor, ondan sonra ‘uyum’dan söz ediliyor" diyen Albayrak, "Yüzde 50 artı 1' zorunluluğu başta olmak üzere yeni sistemin aksayan yönlerini düzeltmeli ve millet bu sistemle yoluna devam etmelidir" ifadelerini kullandı.
Albayrak'ın 'Yüzde 50 şartı gitmeli, başkanlık sistemi devam etmeli' başlığıyla yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:
"Bana göre yeni sistemin en önemli 'arıza'sı, 'yüzde 50 artı 1' zorunluluğudur.
Bu yüksek çatı, partileri sun'i ve sağlıksız işbirliklerine zorladı.
Hiçbir ortak yönü bulunmayan partiler, bu zorunluluk sebebiyle, onursuz pazarlıklarla aynı çatı altında toplandı.
Nitekim düne kadar 'İlk fırsatta parlamenter sisteme döneceğiz' masalı anlatan Kılıçdaroğlu, bu bol istismarlı ama bol kârlı işbirliğinin tadını alınca, 'Eski sistemi istemiyoruz, çünkü sorunluydu' demeye başladı.
Sevsinler sizin parlamenter sistem aşkınızı...
Yüzde 45 teveccühe mazhar olan bir partinin, bu yüzde 45'in isteğini değil de, eksiğini tamamlayan 'kilit parti'nin isteğini yapmak zorunda kalması nasıl bir demokratik düzendir?
Hasretiyle yandıkları ‘parlamenter sistem’de (2002 Genel Seçimleri) bir parti yüzde 35 oy ile parlamentonun yüzde 66 çoğunluğunu alıyor ve ülkeyi 'demokratik' bir sistemle yönetiyordu.
'Yüzde 50' dayatmasıyla siyaseti sun'i kamplaşmalara zorlamak yerine, 'katılanların oy çokluğu' esas alınabilirdi.
Madem sistemi tartışıyoruz, vatanı ve milleti için siyaset yapan herkes bütün önyargıları bir tarafa bırakarak, 'yüzde 50 artı 1' zorunluluğu başta olmak üzere yeni sistemin aksayan yönlerini düzeltmeli ve millet bu sistemle yoluna devam etmelidir."